God jul och gott nytt år!!

God jul och gott nytt år!!

Två av klubbens ballonger färdigställs och pyntas inför flygning likt vi nu förbereder oss för en fin jul- och nyårshelg. Ballongerna sprider glädje både bland klubbens medlemmar och åskådare när de visar sig och bidrar till en en höjdarupplevelse!

Dalslands ballongklubb tackar för det gångna året önskar alla medlemmar, samarbetspartners och ballongvänner 

God jul och gott nytt år!!

Årsmöte 14 februari 2023

Notera Dalslands ballongklubbs årsmöte i kalendern den 14 februari 2023, kl. 18.00 i Studieförbundet Vuxenskolans lokal vid torget i Högsäter. Handlingar för mötet kommer att spridas under januari 2023. Medlemmar kan logga in och läsa verksamhetsberättelse och dagordning via Medlemssidorna.

Såväl medlem som styrelsen får lämna förslag som behandlas av årsmötet. Förslag från medlem skall vara styrelsen tillhanda senast fyra veckor före årsmötet. Styrelsen skall lämna ett skriftligt yttrande över förslaget till årsmötet.

Välkommen!!

Svenska Flygsportsförbundet har ny hemsida

Svenska Flygsportförbundet är det specialidrottsförbund inom Riksidrottsförbundet (RF) som vänder sig till flygsportföreningar. De olika flygsporterna samlas inom de åtta grenförbundet där Ballongflyg är vårt grenförbund. Svenska Flygsportförbundet har en ny hemsida väl värd ett besökt. Svenska Flygsportförbundet

Ballongmöte i Albuquerque 1-9 oktober

Vill du se en massa ballonger? Vill du se ballonger i alla former och färger? Då ska du hörsamma inbjudan att fira 50 år med Albuquerque internationella ballongfestival i USA under ballongfyllda dagar 1-9 oktober 2022. Om du inte kan delta på plats finns det mycket att titta på via hemsidan och sociala medier. Titta in och se alla fantastiska ballonger i alla färger och former!

Albuquerque hemsida med bilder och den lokala live-sändningen 

Albuquerque Facebook

VM 2022 i ballongflygning i Slovenien

VM 2022 pågår just nu och det arrangeras för 24:e gången. VM pågår 16-23 september och Murska Sorbat i Slovenien är tävlingscentrum.

103 ballonger från 32 länder tävlar med Claude Weber som tävlingsledare och Les Purfield som juryordförande.

Per Lesser och hans lag nummer 81 representerar Sverige. Per är medlem i Dalslands ballongklubb sedan många år och vi hejar lite extra på Per och laget! Efter 15 deltävlingar ligger de på 86:e plats. 

Efter 32 deltävlingar korades årets medaljörer 
1 Stefan Zeberli Schweiz
2 Yudai Fujita Japan
3 Nicolas Schartz Frankrike

Lag Per Lesser landade på en 99:e plats i den totala listan.

Du hittar allt från VM via länkarna nedan. Om du kikar på Facebooksidan hittar du flera filmer från tävlingarna med många ballonger i luften och markers som kastas på målkors.

https://watchmefly.net/events/event.php?e=worlds2022

https://www.hotairballoons2022.com/en/home/

https://www.facebook.com/hotairballoons2022/

Nyfiken på hur man tävlar i ballongflygning? Lär med om några av tävlingsmomenten.

 

 

 

Ballongklubben deltar vid Harvens dag

Lördagen den 27 augusti 2022 deltar Dalslands ballongklubb vid Harvens dag i Färgelanda! Kom och kika på ballongkorgen och prata ballongflygning med klubbens medlemmar. Är det lite vind kan även klubbens radiostyrda modellballong få visa upp sig.

Klubbens medlemmar är varmt välkomna till lite korghäng och social samvaro. Klockan 10-15 hittar du ballongklubben och alla andra utställare i Färgelanda centrum. Välkomna!!

 

Skolflygläger 26-28 augusti 2022

Sista helgen i augusti välkomnas ny elev, elev eller snart färdig elev till Enköping och ytterligare ett skolflygläger. Naturligtvis är även du som är allmänt ballongintresserad och även du som redan har ditt cert klart och som vill fräscha upp dina kunskaper välkommen. Vi kommer att ha teori och förhoppningsvis även praktisk utbildning i form av flygningar.

Program Instrument, flygmedicin, luftrumsregler och förankrad flygning. Skolflygning om vädret tillåter, lördag kväll och söndag morgon

Läs inbjudan och anmäl dig senast 12 augusti!

Känner du SE-ZLG och SE-ZGE?

Känner du SE-ZLG och SE-SGE? Så roligt att du redan har träffat klubbens två stora ballonger! De har bidragit till många roliga stunder och äventyr för klubbens medlemmar.

Om du inte känner dem så väl, får du här en chans att läsa vad som kom fram när de var Veckans profil under 2021. De önskade båda att få flyga mer och det har de fått göra sedan dess!

Klubben sköter inkvartering under Färgelanda Cup

I år kommer Dalslands ballongklubb åter igen hjälpa Färgelanda IF med inkvartering av fotbollsungdomar i Högsäter i samband med Färgelanda Cup 12-14 augusti. Inkvarteringarna är mestadels i Högsäters skola och den intilliggande förskolan och förutom att städa och hålla ordning på området så gäller det att i samband med måltiderna i skolans matsal finnas där och kolla att de som kommer dit är behöriga och ”räkna in dem”.

Om du hjälper till ger det extra förtur vid kommande flygningar. Har du möjlighet att hjälpa till några timmar under helgen så hör av dig snarast till Eva 0706-640523. DIN HJÄLP BEHÖVS!

Ballongträff i Gränna 8-11 juli 2022

Olika flygsporterDen 8-11 juli är det ballongträff i Gränna! BK Andrée fyller i år 50 år och bjuder in till Ballongiaden 2022 med massa aktiviteter och föreläsningar.

Flygningar planeras samtliga 4 kvällar under denna träff och Dalslands ballongklubb kommer att vara med. Mer information via BK Andrées hemsida.

Vill du följa med på detta äventyr och spendera en helg eller kanske bara vara med på någon av flygningarna? Hör då av dig till Niclas på 0704-475793 för mer information och planering.

 

Den fina bilden har vi lånat från BK Andrée.

Träff för ungdomar 30 juni 2022

Inbjudan för ungdomarDen 30 juni bjuder Dalslands ballongklubb in ungdomar i högstadieåldern för att få veta mer om flygsport och då speciellt ballong!! 

Samling vid Allégården i Högsäter från kl 13.00 och eftermiddagen innehåller korvgrillning, information och vid bra väder flygning med modellballongen.

Mer information via inbjudan. Anmälan senast 29 juni, till Gunilla 0701-542926 eller gunilla@dalslandsballongklubb.

Barnens flyghelg den 11-12 juni 2022

Helgen 11-12 juni 2022 arrangeras barnens flyghelg på Säve Aeroseum och Dalslands ballongklubb ska vara med för att visa upp ballongflygning.

Det kommer att vara mycket aktiviteter med alla varianter av flygfarkoster och vi planerar att vara med under lördagen för att genomföra förankrad flygning under dagen med både stor och liten radiostyrd ballong, förhoppningsvis går det också att flyga på kvällen.

Det kommer att bli en heldag med avfärd från Högsäter kl 07.00. Vill du följa med och hjälpa till att visa upp klubbens verksamhet? Kontakta Niclas, telefon 070-447 57 93.

Mer information om arrangemanget finns på Aeroseums hemsida.

Social afton 5 juni 2022

år kan äntligen traditionen återupptas med Social afton i samband med Sveriges nationaldag.

Vi träffas den 5 juni kl. 16.00 vid gården Knipan ca 5 km nordost om Högsäter. Under helgen pågår även skolflyglägret så det blir många ballongvänner som samlas och förhoppningsvis kan genomföra den planerade kvällsflygningen.

I väntan på flygningen grillar vi och äter rabarberpaj samt minglar och är sociala. Under Social afton arrangeras även klubbmästerskap för både piloter och CREW.

Anmäl dig till Barbro senast den 30 maj via Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller telefon 070-523 70 92. Klubben bjuder på maten.

Välkommen!

 

 

Skolflygläger 4-6 juni 2022

Foto: Eva Olsson

Ballongerna lyfter

Helgen 4-6 juni 2022 arrangeras ett skolflygläger i Högsäter. Är du blivande ballongpilot eller instruktör är det i princip obligatoriskt att komma och delta för att lära mera, repetera kunskaper och vara med och dela med dig av dina egna kunskaper.

Eller så är du ”bara” intresserad av att lära mera och träffa annat trevligt ballongfolk. ALLA är välkomna!

Helgens planerade punkter är:

  • Nya flygskolan
  • Regler
  • Karta och kompass
  • Flygzoner
  • Markägarkontakter
  • Flygplanering
  • Gasollära
  • Materialhantering
  • Flygningar om vädret tillåter

Du hittar mer information om tider, anmälan, boende och mat i Inbjudan.

Alla är välkomna!

Välkommen till Dalslandningen 29 april-1 maj 2022

 Dalslands ballongklubb bjuder in till tre deltävlingar i Svenska Cupen samt även Distriktsmästerskap för ballongklubbar i Västra Götaland.

Gemensam utgångspunkt för våra ballongaktiviteter denna helg är Högsäter. Tävlingsledare är Filip Pettersson och säkerhetschef Peter Olsson.

Det planeras för tre deltävlingar i Svenska Cupen, kvällen 29 april, morgon och kväll 30 april med morgonflygning den 1 maj som reservtillfälle. Flera deltävlingar per flygning kan komma att anordnas. Kommer även bjudas in till Distriktsmästerskap för ballongklubbar i Västra Götaland.

Boka boende snarast
Stugor finns att boka på Ragneruds camping. Vill du ha boende behöver du boka snarast, vi konkurrerar (hårt) om stugorna med övriga helgfirare. Boende bokas direkt med Ragneruds camping. 

Inbjudan och anmälan senast 17 april
Ta del av alla information i Inbjudan till Dalslandningen och anmäl dig senast 17 april till en härlig helg i Dalsland!!

Hittills är fyra ballonger anmälda.

Välkommen!!

Tid att betala medlemsavgiften

Det är tid att betala in medlemsavgiften för 2022 om du inte redan har gjort det. Medlemsavgiften för 2022 är 150 kr/person eller 250 kr/familj, till familj räknas hemmaboende barn upp till 20 år. Medlemsavgiften betalas in på klubbens bankgiro 5698-9767 tillsammans med uppgifter om namn, personnummer, adress, telefonnummer samt e-postadress om sådan används.

Vad får du som medlem?
Vi försöker gemensamt få våra ballonger att vara i luften så ofta det är möjligt. Som medlem får du möjlighet att på nära håll delta vid ballongflygning. Det är troligtvis inte varje gång du får möjlighet att flyga med, men de som är kvar på marken och kör följebil, läser karta och är ballongspanare säger faktiskt att det är lika kul på backen. Det är mycket god social gemenskap i klubben. Alla kan bidra på något sätt!

Medlemsavgiften möjliggör att klubbens ballonger syns i luften och används för att täcka kostnader för gasol och försäkringar till ballongerna, bränsle till den gemensamma ballongbussen och underhåll av klubbens ballongmaterial. 

Vinnare av Markägarlotteriet

GRATTIS Joakim Bratell som blev vinnare av förra årets markägarlotteri! Vinsten är en ballongflygning för två personer med Dalslands ballongklubb.

Utan ett gott samarbete med alla markägare/brukare skulle vi inte  kunna genomföra våra flygningar. Och vi träffar på så många trevliga som glatt låter oss låna deras marker  för start eller landning. Som ett litet tack tillbaka har vi ett  markägarlotteri där det vid årsmötet dras en vinnare av förra årets markägare/brukare.

23 oktober blev det landning vid Joakims hästgård intill väg 44 vid  Båberg. Bilden här intill är tagen efter landningen där.

Årsmöte 1 mars 2022 kl 18.00

Den 1 mars 2022, kl 18.00 hålls Dalslands ballongklubbs årsmöte för 2022!

Även i år blir det ett digitalt årsmöte och instruktioner och årsmöteshandlingar finns under Medlemsdelen när du har loggat in på hemsidan.

Har du anmält dig till årsmötet får du kort före mötet en länk att använda.

Välkommen!!

Markera 1 mars 2022 i kalendern

Passa på och markera 1 mars 2022, kl 18.00 i kalendern! Då planeras det för digitalt årsmöte i Dalslands ballongklubb.

Lite närmare i tid kommer kallelse med länk och instruktioner att publiceras.  

Du som är medlem i klubben kan skicka in en motion för behandling vid årsmötet. En motion är ett förslag på en förändring i klubben och du ska då lämna in den skriftligt till klubben minst fyra veckor före årsmötet.

Väl mött den 1 mars!!

Årets första flygning

Torp i luftenDet nya året inleddes med en trevlig flygning över Trollhättan!

Med lite frost på marken passade det bra att tända brännaren och värma upp det nya året!!

Du kan se fler bilder via klubbens Facebookssida