God jul och gott nytt år!!

Dalslands ballongklubb önskar alla medlemmar, samarbetspartners och ballongvänner

God jul och gott nytt år!! 

Kikar man tillbaka lite på 2015 så har vädret inte varit det bästa för ballongflygning. Det har blåst en hel del och det har gjort att antalet flygtimmar i ballongens och piloternas flygdagböcker är lägre än på länge. Men jag minns med värme NM-veckan i Örebro där det var ett underbart ballongväder! Vi får minnas flygningar som blev av och glömma de som missades.

Tiden på marken har används till att köpa ny ballongbuss, komplettera flygkläder, alternativa aktiviteter, funderingar på nya ballonger och det har städats och fejats bland materiel och förvaringsytor. Allt i god klubbanda och härlig social samvaro!

Ha en god jul och fira in ett gott nytt ballongår!!

 

21 novmeber är Montgolfierdagen

21 november 1783 lyfter en varmluftsballong med människor ombord för första gången från marken! Det sker i Frankrike där bröderna Montfolfier har konstruerat en ballong i papper. Ballongen är målad i blått och gult och genom att elda halm fylldes ballongen med varmluft och den lättade från marken. Denna flygning räknas som starten och har du flugit ballong känner du till historien. Läs om första flygningen på ballong.org

Dagen har firats med flera ballongflygningar runt om i Sverige och så även i Dalsland.

 

WAG 2015

WAGWAG - World Air Games arrangeras för fjärde gången och nu i december samlas flygsportens olika discipliner i Dubai.

Luftskepp 1-5 december
1-5 december tävlar luftskepp och från Sverige deltar lag Oscar Lindström. 15 luftskepp är anmälda i tävlingen och tävlingsledare är engelsmannen Crispin Williams.

Luftballonger 6-11 december
6-11 december är det dags för varmluftsballonger och två svenska lag finns med, lag Jan Balkedal och lag Lars Ekstedt. Det är 70 ballonger anmälda och Claude Weber från Luxemburg är tävlingsledare.

Följ WAG via deras hemsida eller via Facebook.

Albuquerque International Balloon Fiesta

BallongerFörsta veckan i oktober arrangeras Albuquerque International Balloon Fiesta varje år och så har det varit i över 40 år!!

I helgen avslutades detta ballongmöte som är enormt på alla sätt. Tänk dig att 500+ ballonger startar från ett fält, som är 54 amerikanska fotbollsplaner stort.

 

Ballongerna är av alla de slag och på deras hemsida finns fantastiska fotoalbum, timelapse och filmer från tidigare år och årets evenemang. 

Många besöker klubbens hemsida

Karta över besökare

Det är roligt kika på statistik från vår hemsida. Jag hittade verksamhetsberättelsen från 2008 och där berättade vi om att 2514 personer hade besökt vår hemsida någon gång under året. 2015 är den siffran 4702, 46% av dessa är återkommande besökare.

Besökaren tittar på 2,71 sidor i genomsnitt och stannar i 2 minuter. Besökare från Sverige ligger i topp men det finns besökare från 110 länder. Då 2008, var rekordet för antal besök på en dag 73 st. 2015 är rekorddagen (hittills) den 2 maj med 163 besökare. Dagligen besöker 10 personer vår hemsida och besökssiffran går upp efter flygningar och vid olika större arrangemang.

Utöver hemsidan har klubben även en sida på Facebook där 226 personer gillar klubben. Tillsammans når våra kanaler många ballongvänner!! 

 

 

Besökskruva

Gordon Bennett

Fredag 28 augusti kl. 22.45 startade 16 gasballonger i Södra Frankrike. Tävlingen heter Gordon Bennett och det gäller för gasballongerna att flyga så långt som möjligt inom Europa. Deras flygning över Europa kan följas via live-tracking. Möjlighet finns att de kommer att flyga över Sverige.

2005 landade en av de tävlande i Gordon Bennett intill gränsen mellan Dalsland och Bohuslän. Bilder från klubbmedlemmarnas möte med gasballongen dokumenterades

  

  

Näringslivspris utdelat i Färgelanda

28 augusti utsågs Årets företagare 2015 i Färgelanda kommun. Förutom diplom och ära så är priset en ballongflygning tillsammans med Dalslands ballongklubb.

Årets företagare är Einari Johansson på Jaba Group i Högsäter och även Kommunchef Lars-Göran Berg och Kommunalrådet Ulla Börjesson kommer följa med honom vid flygningen. Blev till och med omnämnt i Bohusläningen. Kolla gärna på fler bilder från klubbens medverkan.

Här finns bilder från flygningen på söndag kväll.

 

 

Skolflygläger 26-27 september

Skolflygläger arrangeras 26-27 september i Dalsland. Helgen anordnas först och främst för blivande piloter men kan ge alla nyttig påfyllning i ballongrelaterad kunskap. Programmet för helgen kan ni se nedan. Känns något extra intressant kan du höra av dig till Eva på 0706-640523 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. och få mer information om tidsschemat.

Utgångspunkt för helgen blir Ragnerudssjöns Camping och Stugby några kilometer öster om Högsäter, www.ragnerudssjonscamping.se På bilden ses ägaren Irene spana ballong och hon hoppas givetvis få se många ballonger i luften i helgen. ALLA är välkomna!

 

2015-09-24
Det är ca 35 varav 10 elever!! som kommer till helgens skolflygläger! Mycket glädjande med så fin uppslutning och det kan bli fler. Du kommer väl också?

Helgen anpassas utifrån om det blir flygväder och tider och passen anpassas utifrån vädret. De planerade teoripassen är materialvård och ballongens dokumentation, meteorologi och olika väderdata, kartkoll och flygzoner samt flygplanering och utvärdering. Finns även möjlighet att öva och backa med släp.

SBF:s styrelse har även styrelsemöte under helgen och kommer att ha dialog om aktuella frågor med eleverna och andra församlade.

Alla är välkomna!

 

2015-09-27
Det blev en lyckad helg! Mycket teori med bra föredragningar samt två flygningar. Lördagskvällen startade fem ballonger i Lerdal och eleverna flög sedan med instruktörerna upp mot Järbo. Daniel Oom från CBC som var i slutet av sin pilotutbildning lyckades då bra med soloflygning. Söndagsmorgonen fick han sällskap i luften av tre andra ballonger och hade själv med sig examinator Poa Ekeblad i korgen. Startade i Torgersbyn (Lerdal/Rännelanda) och fick en mycket vacker flygning med morgondimmor och vacker dalsländsk natur. Inför landningen vid Brasäter såg både Poa och Daniel riktigt nöjda ut. Härligt att helgen lyckades bidra till att Sverige nu fått ytterligare en ballongpilot. Grattis Daniel!!!

Styrelsemöte 24 augusti 2015

Sex gånger per år träffas Dalslands ballongklubbs styrelse och avhandlar punkterna på dagordningen. Det gäller verksamheten som klubben bedriver, ekonomi, samarbetspartners och så en del frågor om våra ballonger, släpkärror, bilen och övrig utrustning som behövs för att flyga ballong. Klubbens ordförande är mån om att ballongklubben alltid ska ligga i framkant och kunna möta våra medlemmars olika önskemål och olika förutsättningar. Medlemmarnas bästa är alltid ledstjärnan i styrelsens arbete.

Du hittar styrelsens medlemmar under Klubben i menyn till vänster. Är du medlem kan du registrera dig och logga in och läsa protokollen från styrelsens tidigare möten och så småningom från mötet den 24 augusti.

Det är spännande och väldigt roligt att vara med och arbeta i ballongklubben. Många skratt hörs under en kväll och förhoppningsvis bidrar det också till bra och trevlig verksamhet för övriga medlemmar. 

 

Rekord med 433 ballonger i luften!

Ballonger

Vid morgonflygningen den tredje dagen av ballongmötet Lorraine Mondial Air Balloons i Metz, Frankrike sattes ett nytt rekord. Totalt 433 luftballonger startade och var i luften samtidigt! Tidigare rekord löd på 391 ballonger.

Fyra svenska ballonger var med och "flyg" rekordet, med piloterna Anders Åkvist, Charlotte Algotsson, Per Lesser och Marcus Ekeroos samt ett gäng crew. Det är häftigt att se bilderna från flygningen!! Det måste vara hundra gånger bättre att delta!! Grattis till rekrodet! Följ ballongmötet via den engelska hemsidan. Nyhet om rekordet.

EM i ballongflygning i augusti

11-18 augusti 2015 arrangeras ballong-EM i Debrecen, Ungern. Det är 19:e EM i ordningen och två svenska lag deltar, lag Peter Olsson och Linus Ros. Det är nästan 100 tävlande ballonger och tävlingsledare är Claude Weber, Luxemburg. Du följer tävlingen via www.deballoons.com.

Nytt från EM

2015-08-12
EM är invigt och efter General Briefing i går eftermiddag inleddes tävlandet med en flygning i går kväll. Nu på morgonen genomfördes ytterligare en flygning med fyra deltävlingar när dimman lättat något. Via E-NOTISE BOARD på hemsidan kan du se Taskshirt och under dagen börjar publiceringen av resultat. 

Har du tillgång till Facebook finns en officiell Facebooks sida samt att de svenska lagen skriver på Ballongtävling Sverige.

 

2015-08-13

I Ungern har de hittills genomfört fyra flygningar och tio deltävlingar. Det är ett gilltigt EM, då det krävs två flygningar och tre deltävlingar får att godkännas. Torsdag kväll blev flygningen inställd, så nästa chans att samla poäng blir förhoppningsvis under fredagen.

Lag Linus Ros har efter en bra inledning tappat placeringar och ligger nu på 70:e plats av 96 tävlande ballonger. Lag Peter Olsson har klättrat i listan och ligger på plats 45. Bäste nordbo är Niels Hvid från Danmark på en 19:e plats. 

Det kommer kommentarer om dåliga vägar som kan ge upphov till verkstadsbesök. Ett besök i biltvätten behövde Linus följebil efter att ha provat en liten väg, som var FÖR lerig. Det har varit väldigt varmt så vi får hoppas de tävlande tänker på att dricka ordentligt!

Bilder visar att det har varit riktigt trångt i luften och 12-15 ballonger har legat i en klunga och puttat på varandra. När det är så varmt kan bara piloten vara i korgen, då ballongen inte klarar att lyfta både pilot och navigatör. Det blir mycket att göra i korgen - elda, navigera, planera mål, hantera markers och loggern samt att flyga säkert bland 96 ballonger. Skönt att laget på marken kan stötta och hjälpa till. 

Efter lite vila är det dags att flyga om nya 1000-poängare! Heja, heja!!

 

2015-08-14

Våra glada heja-rop gjorde susen och våra svenska lag gjorde fina resultat under fredagskvällens flygning! Lag Peter nu på 37 plats och lag Linus på plats 64 (preliminära resultat ännu). En deltävling genomfördes under flygningen och i kväll fick Peter sällskap i korgen av Jesper. Amatören på hemmaplan tyder det till lägre temperatur och ett spännande väderläge alternativt lägre temperatur och chans för en fin flygning över staden en fredagskväll.

Inför lördagen får vi väl då upprepa oss... Det är dags att flyga om nya 1000-poängare! Heja, heja!!

 

2015-08-15

Fina resultat under lördagens två flygningar leder till att lag Linus tar ett jätteskutt upp till plats 47 och lag Peter glider upp på plats 33. Det är preliminära resultat ännu men det var riktigt kul att kika på resultatlistan i kväll. Tävlingsledningen bjuder på olika typer av deltävlingar. Idag har det jagats hare, kastats markers i tårtbitar och dansats vals några gånger.

Vi ropar igen... Heja, heja!!

 

2015-08-17

Gårdagens morgonflygning flyttade våra lag högre upp i resultatlistan men kvällsflygningen och måndagens sista flygning blev inställda. EM är avslutat. Lag Peter slutade på en 26:e plats och lag Linus på plats 43. Vann gjorde Stefan Zeberli från Schweiz (han vann även EM 2009). Vi gratulerar lagen till sina placeringar!! Tack för att ni har bjudit på tävlingsnerv!!

I eftermiddag hålls avslutningsceremonin och sedan väntar hemresan. 

Andréedagarna 10-12 juli 2015

BallongI helgen arrangerar BK Andrée ballongmöte i Gränna med två deltävlingar i Svenska Cupen och utdelningen av årets Andrée pris. Samlingspunkten blir Båtklubbens lokaler där grillen kommer att vänta efter flygning.

Preliminärt program 

10 juli - Incheckning 17.30 och briefing inför flygning 18.30
11 juli - Utdelning av Andrée priset på Grenna museum 14.00 och briefing inför flygning 18.30
12 juli - Reservdag

Ett gäng från Dalslands ballongklubb är anmälda och kommer att delta i Gränna. Läs inbjudan.

 

 

Länkar till vädersidor

RegnbågeI Huvudmenyn till vänster finns Väder, som går till en sida med många trevliga väderlänkar. 

Den nedersta länken på sidan visar väder via fin grafik, och söker du på en ort får du mer detaljerat väder. 

Utmana piloterna att hitta flygbart väder - hitta luckan!! 

 

En klädbeställning till...

FlygkläderJag kommer att skicka in en klädbeställning till, då det är fler som vill förnya garderoben med flygkläder. Det finns jacka, skjorta, T-shirt och väst med CREW-tryck på ryggen.

Vill du också beställa något så är det bara att höra av sig till Susanne, telefon 070-639 70 26.

Jag skickar beställningen måndagen den 15 juni. 

Social afton 6 juni

Dags för årets socialaste äventyr för klubbens medlemmar! Bilden ovan från förra året visar lite av vad trevligt vi har. Då blir det även klubbmästerskap - både för crew och piloter. Traditionsenligt samlas vi hos Evelina & Jonas norr om Högsäter. Vi startar kl. 16.00 och håller på så länge vi orkar. Det kommer bli mat, enklare dryck, tävlingar mm för en kostanad av endast 50 kr. Några av våra andra ballongvänner är också inbjudna så vi hoppas verkligen på bra flygväder så det kan bli flera ballonger i skyn vid den planerade kvällsflygningen. Anmäl deltagande till Eva under maj månad på tel. 0706-640523.

Under dagen kan du gärna komma till festligheterna som Uddevalla flygklubb med flera anordnar vid Rörkärr flygplats norr om Uddevalla. Folkfest med mycket aktiviteter kl. 10.00-16.00 där även Dalslands ballongklubb medverkar. Kl. 15.00 är det även stort nationaldagsfirande vid Herrgården i Stigen där ballongklubben paraderar med den fana vi fått av Färgelanda kommun. 

Tre svenska lag tävlar i Belgien

Tre svenska lag deltar i helgen vid Belgian Balloon Trophy 2015. Det är lag Peter Olsson, Lars Ekstedt och Jan Balkedal och namnen känner du säkert igen från våra egna arrangemang. De är flitiga deltagare... Följ tävlingen via http://bbt2015.balloonfederation.be/index.php/latest-news

Resultat
1 Steven Vlegels, Belgien
3 Peter Olsson, Sverige
48 Lars Ekstedt, Sverige
54 Jan Balkedal, Sverige

Vill du observera vid för-VM 2015 och VM 2016 i Japan?

Kenneth mäter resultat2015 Saga International Balloon Fiesta - FAI Pre World Hot Air Balloon Event, arrangeras 28/29 oktober-4 november 2015  i Saga, Japan. Arrangörerna söker ca 60 internationella observatörer inför tävlingen, och den ses som en god förberedelse inför VM 2016.

Är du intresserad av att åka till Japan som observatör

Kontakta mig via Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.  så skickar jag mer information. Önskar svar senast 13 maj 2015.

Ny ballongbuss

Klubben har en ny ballongbuss!!!

Den gamla bussen har blivit gammal och mycket trött. Senast den var ute behövde den till och med draghjälp i uppförsbacke hem igen.

Den nya bussen anlände till Dalslands ballongklubb i mitten av april och är nu redo att förhoppningsvis vara hos oss i flera år framåt. Den nya bussen har en del fördelar jämfört med den tidigare bussen - luftkonditionering, skjutdörrar på båda sidor med mera. Välkommen med ut på en åktur!

 

Dags för ny klädbeställning

KläderInför flygsäsongen vill du kanske förnya din garderob med klubbens flygkläder? Det finns möjlighet att köpa T-shirt, skjorta, jacka med CREW och www.dalslandsballongklubb.se tryckt på ryggen. Skjortan är röd och av flamtåligt material och T-shirt och jackan är svart i bomull.

Nytt för i år är erbjudande om en jacka i flamtyg samt en väst och jacka i fleece-material. Kläderna i fleece-material är inte tänkta att ha under flygning utan efter genomförd flygning och när det inte går att flyga. Skjortan kostar 480 kr inklusive moms och tryck.

Vill du beställa presenteras kläderna på klubbens hemsida eller så kontaktar du Susanne så skickar hon över förslaget och tar emot beställningen. Kontakt Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller 070-639 70 26.

Sista dag för beställning 5 april 2015.

 

Klädvisning på årsmötet 9 mars

KläderVåren närmar sig och det böjar bli dags att se över garderoben inför kommande flygningar och ballongaktiviteter.

Vid årsmötet visas våra klubbkläder och det kommer även finnas möjlighet att se och känna på några nyheter.

En ny vindtät och vattenavvisande jacka samt en fleeceväst kan bli ett komplement, om vi tycker om dem. Nya jackan och västen är inte tänkta som flygkläder då de inte är av bomull, utan kan användas mellan flygningarna. Solen värmer mer vissa dagar...

Inbjudan till NM 2015

Logga NMI år arrangerar Örebro ballongklubb Nordiska mästerskapet i ballongflygning. Under tävlingen koras även en svensk och en dansk mästare så det är NM, SM, DM 2015 som avgörs 30 juni-5 juli. Inbjudan och anmälan hittar du på www.balloon2015.se Dalslands ballongklubb flyger där utom tävlan, anmäl dig som crew till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Årsmöte 9 mars

Nytt år och nya händelser väntar - så också ett årsmöte. Reservera 9 mars, klockan 18.00 i Högsäters bygdegård för att diskutera vad som hänt senaste tiden och vad det ska bli med Dalslands ballongklubbs framtid. Klädvisning, information från och om Uddevalla Flygklubb samt fika står också på programmet. Dokument till årsmötet finns under medlemsmenyn - eller kontakta Eva på tel. 0706-640523.

Alla är välkomna!

 

Kenneth leder Stora Steget

Lugna vindar vid marken och snabbare vind på höjd är inte ovanligt vid denna årstiden och detta kan med fördel nyttjas till att göra långflygningar. Lokale piloten Kenneth Olsson flög 5 januari 45 km och leder just nu Stora Steget, bilder och GPS-track finns. Det gäller att göra en så lång flygning som möjligt under dagtid i Sverige utan mellanlandningar. Stora Steget är en deltävling i Svenska Cupen och fram till och med 6 april kan ballongpiloterna göra så många längdförsök de vill.

 Foto: Peter Ljunggren, d3media.se