God jul och gott nytt år!!

Ballongen flyger över granarna

Dalslands ballongklubb önskar klubbmedlemmar, samarbetspartners och övriga ballongvänner en härlig avslutning på 2017 och ett gott nytt 2018!

Tack för ditt engagemang under året! Det har inte bjudits på så många flygtillfällen detta år, då den lite för kraftiga vinden har varit en ständig följeslagare. Det blir då extra glädjande att både få träffa sina ballongvänner och få flyga när vädret är gynnsamt. 

Snart kommer det nya chanser att få se sol, snö och granar från ovan... Fram tills dess...

God jul och gott nytt år!! 

Ballongdagen 21 november 1783

Första ballongenDen stora BALLONGDAGEN! 21 november 1783 lyfte den första varmluftballongen utanför Paris med två människor ombord.

Kungen av Frankrike, Ludvig XVI, hade bekostat ballongen som var blå och gul och gjord av papper och tyg. Bröderna Joseph och Etienne Montgolfier vars far ägde en pappersfabrik hade gjort flera ballongexperiment under året och även tillverkat denna ballongen.

Pilatie de Rosier och markisen av Arland blev de första människorna att flyga varmluftsballong. Det hade samlats massor av folk i Paris för att vara med vid denna flygpremiär. Flygtiden blev cirka 25 min och då kungen och alla andra som samlats kom fram till landningsplatsen utbröt stort jubel. Kungen gav bort all marken runtomkring till ballongfararna (markägarna jublade nog inte).

Ballongen flyger i kväll

I kväll 9 november klockan 21.00 på TV4 Film kan du se vår ballong(korg) i en av de filmer den har spelat med i. Det är självaste Åsa-Nisse som hoppar i korgen och far iväg upp i mörka natten. Det är ju sådant man kan göra på film...

Scenerna med ballongen filmas den 28 juni och 5 juli 2010 i Trollhättan. Minns en solig eftermiddag vid Slussarna, som övergick i natt och sedan gryning innan filmstjärnan och dess entourage var hemma i Dalsland igen.

Saga International Balloon Fiesta

Nu har Saga International Balloon Fiesta startat i Japan med totalt 112 anmälda ballonger. Arrangemanget pågår 1-5 november 2017 med två planerade flygningar per dag och det tävlas i 31:a Pacific Cup, 34:e Japanska mästerskapen, Hot Air Balloon Honda Grand Prix 2017, Game 4 och Balloon Fantasia 2017. Följ tävlingarna via den japanska eller engelska sidan Saga International Balloon Fiesta.

Saga i Japan är välkänd i ballongvärlden, med återkommande tävlingar varje år och utmanande väder och terräng. Det är inte något ballongteam anmält från de nordiska länderna men glädjande deltar tre observatörer från Sverige.

Albuquerque International Balloon Fiesta

Albuquerque International Balloon Fiesta hålls varje år i oktober och samlar ballongvänner från hela världen.

Allt började 1972 med 13 ballonger som startade från en parkeringsplats utanför ett köpcentrum och har under åren växt till en festival med tusentals besökare och 700 ballonger som startar från ett startfält stort som 54 "football fields".

En fantastisk samling av ballonger i alla färger och former som flyger i det speciella oktobervädret och det speciella landskap som är i Albuquerque. Festivalen sägs vara det mest fotograferade evenemanget på jorden. Albuquerque International Balloon Fiesta och Facebook.

Ballongklubben sprider glädje

Nyligen var ballongklubben med vid äldremässan i Färgelanda och Johan och Gunilla informerade där om ballongflygning och Dalslands ballongklubb. Var uppskattat liksom det brukar vara då klubben är ute på liknande uppdrag.

Vill du också veta mera så har vi även möjlighet att komma till skolor, arbetsplatser, kompisgäng mm och berätta om flygsport, ballongflygning och ballongklubben - det är bara att höra av sig till klubbens kontaktperson. 

Vi sprider gärna vidare det glada budskapet om ballongflygning!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Ballongklubben deltar vid Färgelandadagarna

Lördagen den 26 augusti 2017 deltar Dalslands ballongklubb vid Färgelandadagarna 2017. Från klockan 10 kan du besöka klubben och ballongkorgen i Färgelanda centrum, där ingen fråga är för dum för att ställas och svar och ballonghistorier ges av klubbens medlemmar. Den som vill prova hur det känns att stå i en ballongkorg har möjlighet till det.

Alla är varmt välkomna!

20:e EM i ballongflygning 21-27 augusti 2017

Mästerskapstävlingarna ligger tätt i år. Denna veckan arrangeras det 20:e Europeriska mästerskapet i ballongflygning i Brissac, Frankrike. Tävlingarna pågår 21-27 augusti och idag tisdag hölls General Briefing innan första tävlingsflygningen i kväll. Tre svenska lag deltar, lag Thomas Grubbström, Linus Ros och Nisse Kjellén. Det är 83 anmälda lag och du kan följa även dessa tävlingar via hemsidor och Facebook.

Funderar du på hur man tävlar i ballongflygning? Då finns det svar på ballong.org

Europeiska mästerskapets officiella hemsida och Facebooks sida (fransk).

De svenska lagen rapporterar från Brissac via Ballongtävling Sverige (öppen sida) och via Hot Air Balloon - Sweden (FB-användare kan gå med i gruppen).

De danska lagen rapporterar också via Dansk Ballonunion.

 

Nordic Balloon Cup 2017

NM 2017

Nu har Nordic Ballon Cup 2017 avgjorts - alltså Nordiskt, Danskt och Svenskt mästerskap i ballongflygning som arrangerats 15-19 augusti 2017 .

Det var elva lag från Sverige och Danmark, som tävlad om årets titlar, i och runt Silkeborg, Danmark. Utöver tävlingsballongerna deltog ett antal fiestaballonger (flög utom tävlan) så tillsammans var det ca 25 anmälda ballonger. Tre svenska lag tävlade, lag Thomas Grubbström, lag Jan Balkedal och lag Linus Ros och vi har kunnat följa dem via lagens rapporter samt via officiella hemsidan. 

Efter fyra flygningar och 13 deltävlingar kunde Thomas Grubbström utses till svensk mästare och vi säger ett stort rungande GRATTIS! Tvåa blev Jan Balkedal och trea Linus Ros. NM vanns av Christoffer Mundt, tvåa blev brodern Philip Mundt och trea Kim Larsen. Bäste svensk var Thomas Grubbström på fjärde plats. Några lag åker nu tillbaka hem medan andra fortsätter till EM i Brissac i Frankrike.

De svenska lagens rapporter har kunnat följas via Hot Air Balloon - Sweden (FB-användare kan gå med i gruppen) - eller Ballongtävling Sverige (öppen sida). Officiella hemsidan Nordic Balloon Cup 2017 och officiella Facebooksidan 

456 ballonger i luften!

Nyligen har det varit ett stort ballongmöte MAB2017 i Frankrike där även flera svenska ballonger har deltagit. Vädret var inledningsvis inte det bästa men så den 28 juli 2017 kunde ballongerna läggas ut längs startbanan och det sattes ett nytt världsrekord i antal ballonger som startade samtidigt. Officiellt 456 ballonger!! Den 29 juli hade TV4 ett inslag om flygningen.

Mondial Air Ballons är ett återkommande ballongmöte och flera svenskar har deltagit genom åren och campat i närheten av det stora startområdet, så det blir mycket socialt och trevligt.

Bennie Bos heter en sann ballongvän som fotograferar och filmar från ballongaktiviteter runt om i världen. Titta gärna på hans bilder via hemsidan och han finns även på Facebook.

Andrée dagarna 2017

Ballongerna har landat

Ballongklubben Andrée bjuder in till Andrée dagarna 8-11 juli 2017. Gränna får under dagarna tre fler sevärdheter än polkagrisar att titta på, då det planeras för tre deltävlingar i Svenska cupen. Inbjudan Andrée dagarna

Den 11 juli delar klubben ut Andrée priset vid Grenna Museum.

Vill du delta vid ballongmötet är det hög tid att kontakta Eva, 070-664 05 23 och anmäla dig.

Nationaldagen 2017

2006 ansökte Dalslands ballongklubb om en fana från Färgelanda kommun. 6 juni 2006 mottog klubben fanan vid Nationaldagsfirandet vid Stigens herrgård. Sedan dess har klubben försökt delta vid firandet och visa upp klubben och den fina fanan!

 

Tågar förbi Stigens herrgård ner till den sommargröna trädgården.

Vinden fångade flaggorna under paraden. Utöver flaggspelet bjöds det på musik och utdelning av priser, innan firandet avslutades med nationalsången och ett fyrfaldigt hurra!

Social afton 5 juni 2017

Social aftonTraditionen fortsätter med Social afton i närheten av Sveriges nationaldag. En tradition som startade när klubben mottog en fana från Färgelanda kommun 2006.

I år arrangeras Social afton måndagen den 5 juni, kl. 16.00 med samling på Knipan, Högsäter. Det planeras för kvällsflygning och i väntan på flygningen äter vi grillat och paj.

2017 års CREW-mästerskap i ballongvård ska också avgöras under aftonen, mästerskapet är öppet för alla medlemmar i klubben.

 

Anmäl dig till Barbro, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. senast 31 maj. Maten kostar 50 kr per person, för barn under 15 år är det gratis.

Alla är varmt välkomna på Social afton!

 

Ballongkorg med dörr

 Nu är den på gång...

Bit för bit verkar delarna komma på plats för att göra en ny ballong verklig för Dalslands ballongklubb. Sedan tidigare har Folkhälsorådet i Färgelanda kommun beviljat klubben ekonomiskt bidrag för en dörr till ballongkorgen. Nu har en ansökan beviljats om bidrag via Västra Götalands Idrottsförbund så vi har nog resten av ballongkorgen också, liknande den på bilden. En bidragsansökan har även lämnats till Dalslands Sparbank så att vi förhoppningsvis även kan få till en tystare och effektivare brännare. Återstår ett nytt ballonghölje och vi hoppas givetvis på kontakt med en företagare som förstår nyttan av en 25 meter hög reklampelare som är flyttbar och uppfattas positiv av alla åldersgrupper. Hoppas även på att få delta i Uddevalla Energis Energiutmaning som kan ge ytterligare några kronor så vi kan nå målet - en ny ballong. 

 

Kaninen flög över Sveriges högsta punkt

GPs artikel om Lisebergskaninen

I en hyllning till André flög Lisebergskaninen över Kebnekaises sydtopp den 31 mars. Bilder och reportage finns på gp.se 

 

Markägarlotteriet 2016

Här bor Roland & Gunilla Kristensson som lottats som vinnare i Markägarlotteriet 2016. Grattis till en flygning med Dalslands ballongklubb!

Vi träffar sååå många trevliga markägare vid våra flygningar. Känns bra att få visa vår uppskattning med detta Markägarlotteri.

 

 

 

Andrée Memorial Meet och årsmöte SBF 2017

Helgen 17-19 februari 2017 är det dags för Andrée Memorial Meet och årsmöte för Svenska ballongfederationen (SBF) i Gränna.

Ballongklubben Andrée arrangerar en deltävling i Svenska Cupen under lördagen och den gå i "klassisk" stil, där det enbart är tillåtet att använda karta och kompass under flygningen. Inbjudan

Under lördag eftermiddag är det årsmöte i Svenska ballongfederationen, förbundet för ballonger. Federationen har både enskilda personer, ballongklubbar och företag som medlemmar och tillsammans ordnas flygskola, tävlingsverksamhet och tillsynsverksamhet. 

Lördagen avslutas med bankett och förhoppningsvis prisutdelning för dagens flygning. Söndagen är reservtillfälle för flygning.

Årsmöte 27 februari 2017

Missa inte årsmötet måndagen den 27 februari kl. 18.00 i Allégården, Högsäter. Det är årets viktigaste möte där det ska bestämmas vad vi ska syssla med resten av året så kom och var med och påverka. Som ni ser på bilden från årsmötet 2014 så blir det, som alltid då vi träffas, även tid för social gemenskap och fika.
Material inför årsmötet hittar du här på hemsidan om du loggar in som medlem. Annars går det även bra att kontakta ordförande Eva Olsson på tel. 0706-640523.
 

 

 

Welcome to Järbo State på TV

 

3 januari visas filmen Wlcome to Järbo state på svt1. Det finns bilder i filmen från uppfrån som är filmade från vår luftballong. I originalfilmen medverkade även klubbmedlemmar och vår ballong i bild. TV-versionen har kortats något så vi får se om klubben finns med även nu. Förutom 3/1 sänds också filmen 6/1 16.55, 7/1 00.20 och 8/1 23.50. Bilden här är från start med filmteamet 12/5 2008 - samma dag som bilbesiktningen filmats. En blåsig dag med mörka moln som sedan övergick i en väldigt lugn kväll då ballongen med filmteamet flög cirka en kilometer på en timme.