God jul och gott nytt år!

Torp lyfter från markenGod jul och gott nytt år önskar Dalslands ballongklubb alla medlemmar, samarbetspartners och alla ballongvänner!!

2019 går inte till historien som året med perfekt ballongväder men vi ser fram emot ett nytt år med mer ballongflygning.

Under året har Dalslandningen arrangerats, ballongen har varit på flera uppvisningar och ett gäng medlemmar packade bussen och åkte till Frankrike på ett av världens största ballongmöte.

Under hösten fick klubben en ny lokal pilot då Niclas Möre blev godkänd och fick sitt pilotcertifikat. 

Vi ses 2020!!

God jul och gott nytt år!!

 

 

 

 

 

Planerad adventsflygning 1 december

I luften

Efter en grå novembermånad med allt annat väder än flygväder ser det ut att decembers första dag kan bjuda på sol och lagom kyla. Ett perfekt vinterflygväder!

De som färdas i ballongen får chans att uppifrån se naturen i vit skrud även om Valboån troligen inte har hunnit frysa till lika mycket, som vid denna flygning 2014. 

Efter att ballongens stora låga har värmt och lyst upp under flygningen är det sedan dags att tända fösta ljuset i advent och åtnjuta det med en värmande kopp.

EM i ballongflygning 22-27 oktober 2019

Startfält EM

Nu har 21:a Europeiska mästerskapet i ballongflygning invigts i Manacor på Mallorca, Spanien. EM pågår 22-27 oktober med David Bareford som tävlingsledare och det planeras för flygningar morgon och kväll. Sverige representeras av lag Lars Ekstedt och lag Jan Balkedal och det är totalt 84 piloter som gör upp om medaljerna. Du kan följa tävlingarna via EM hemsidan, EM WatchMeFly och EM Facebook. De första flygningarna fick ställas in på grund av kraftig vind så onsdagskvällen blev första flygningen.

Gordon Bennett 2019

Gasballonger

Världens äldsta flygsportstävling Gordon Bennett startade den 13 september. Ca 20 gasballonger startade då från Montbeliard i Frankrike och ska försöka flyga så långt som möjligt inom ett definierat område, området i år är inom Europa (med några restriktioner). 1906 flögs Gordon Bennett första gången och årets tävling är den 63:e i ordningen. Fyra ballonger har landat nu söndag förmiddag men övriga svävar vidare och kan göra det några dygn till. Du följer gasballongerna via Gordon Bennett hemsida.

Höjdarflygning på gång

Årets företagare i Färgelanda kommun är Daniel och Magnus på ICA Supermarket Färgelanda och Årets uppstickare är Robert och Tomas på Torox. Förutom ära, berömmelse och andra priser som delades ut av kommunalrådet Tobias Bernhardsson, kommer företagarna även få göra en ballongflygning med Dalslands ballongklubb.

 

Skolflygläger i Högsäter 27-29/9

HAR TYVÄRR BLIVIT INSTÄLLT!

Sista helgen i september får Högsäter ballongbesök från olika delar av Sverige. Då ska ett läger anordnas för blivande piloter och andra ballongintresserade som vill lära sig mera ballongrelaterat. Helgen anordnas av Dalslands ballongklubb i samarbete med Svenska Ballongfederationens flygskola. Läs gärna mer om vad pilotutbildning innebär. Bilden är från förra årets skolflygläger vid Allégården i Högsäter.

Medverkan 31/8 vid Färgelandadagarna

Lördagen den 31 augusti medverkar Dalslands ballongklubb vid Färgelandadagarna i Färgelanda centrum kl. 10.00-15.00. Med den positiva marknadsföring av eventet Färgelanda kommun gör kan vi ju inte gärna låta bli känns det som.

VM i Motocross

Dalslands ballongklubb kommer att medverka vid VM i Motocross.

Mer om evenmanget här 24 - 25 augusti

 

Klubben besöker STORT ballongmöte i Frankrike


Dalslands ballongklubb representeras av sju medlemmar vid det stora ballongmötet Mondial Air Balloons vid Metz i Frankrike. I år firas 30 år där och det ska bli spännande att uppleva att flyga med ca 449 ändra ballonger. Hoppas på många fina rapporter och bilder från flygningar och andra trevligheter klubbens utsända får vara med om. Givetvis kommer lite rapporter också via klubbens sida på Facebook. En av deltagarna, Maria Larsen, har även startat en blogg för att rapportera om ballongresan - mittlivsomMia.

3 augusti kl. 00.15
Tillbaka i Högsäter och kan summera en händelserik, fantastisk ballongresa. /Eva

1 augusti kl. 23.30
Efter att ha påbörjat hemresan övernattar vi nu i närheten av Hamburg. /Eva

1 augusti kl. 11.30
Det blev en underbar morgonflygning idag. Med start nästan i mitten av det stora startfältet av alla luftballongerna blev det en fantastisk flygning med ballonger överallt. Piloten hade det säkert jobbigare med att hålla koll på alla ballonger runtomkring för att undvika kollisioner i luften - men passagerarna njöt desto mer. Nu har de som vill av oss varit med och flugit två gånger här i Frankrike. Nu satsar vi på hemresa. /Eva

31 augusti kl. 23.15
Ingen flygning i dag för oss men på kvällen var vi med ute på startfältet en stund. Har rest runt lite i närområdet under dagen. Letade bl.a. efter vingårdsvisning. Kom inte riktigt rätt men såg andra intressanta saker. Planerar nu för flygning i morgon morgon. /Eva

30 augusti kl. 23.45
Denna dag har för oss inneburit; vila, kolla runt i lokala affärer och mat på två mysiga franska matställen. Och så ballonger - var ute på startfältet i kväll men det var för blåsigt för oss. Såg ca 50 ballonger starta, flyga och landa. /Eva

29 augusti kl. 23.15

Ojojoj vilken spännande dag! Tidigt uppe för att vara med alla andra ballonger för att bidra till ett försök att slå världsrekord i antal startande luftballonger på samma startfält. Ojojoj - så många luftballonger! Sedan blev det ytterligare en maffig syn när alla dessa ballonger startade och himlen fylldes av luftballonger i alla möjliga färger och former. Det blev även flygning av för TORP-ballongen som hamnade strategiskt med på bild som publicerades av organisationen. Tyvärr verkade det inte som årets antal ballonger räckte till för att slå rekordet på 456 ballonger från två år sedan.
Det blev faktiskt en fin flygning för oss ikväll också. Så nu har alla av oss som vill, varit uppe i detta maffiga ballonghav och sett en del av Frankrike från ovan. /Eva

28 augusti kl. 10.20
För lågt upp till molnigheten gjorde att det blev sovmorgon för oss idag också. Väderutsikterna ser något bättre ut för oss för ikväll. Och ännu bättre ser det ut för morgondagen. /Eva

27 augusti kl. 20.00
Ännu ingen flygning för oss. Gårdagens första flygtillfälle på kvällen avstod vi från på grund av kraftiga vindar. Vi var ute på startfältet och fick se ca 50 andra ballonger starta i den hårda vinden före kallfronten skulle komma.
På grund av dåligt väder med regn i morse avstod vi från att åka ut till startfältet och tog en välbehövlig sovmorgon. Bra beslutade visade det sig då morgonens flygning blev inställd. Dagen har sedan inneburit lokala utflykter och guidad rundtur i Metz. Ingen flygning för oss i kväll heller då det fortfarande är för dåligt väder för flygning.
Nu förbereder vi oss för eventuell morgonflygning i morgon med briefing kl. 06.00. /Eva

25 augusti kl. 23.45
 
Då har kvällens mat intagits och vi har inkvarterats på hotellet som ska bli vårt högkvarter under tiden här i Frankrike. Känns bra att vara på plats efter två dagar på resa. Verkligen tur att AC:n fungerar i bussen då vi idag färdats med en utetemperatur som varit uppe i 45,5 grader. /Eva

25 augusti kl  09.15
Efter lite sömn och gemensam medhavd frukost på rum 417 är vi nu glada på väg igen. Genom Hamburg och söderut mot Metz  Räknar med att komma fram ikväll till nästa hotell som är bokat för 10 nätter. /Eva 

24 augusti kl. 23.30
Resan söderöver mot Metz har startat och vi övernattar nu i Hamburg. Dagens långa resa i bussen har gått väldigt bra, mycket tack vare en fungerande AC i bussen (29 grader utomhus). Men mest har den mysiga stämningen bidragit till trevnaden. Magmusklerna tränas ordentligt genom många och goda skratt. Nu ska det bli skönt med en god natts sömn innan vi i morgon tar oss sista biten fram till Metz och nya äventyr. /Eva

 

 

Bilder från Social afton

Nu finns det lite bilder från Social afton publicerade under Bilder, 2019. Traditionsenligt träffades Dalslands ballongklubb för Social afton med glada ballongvänner. 

 

 

 

 

 

 

 

Ballongmöte i Gränna 11-13 juli 2019

Att åka på ballongmöten och se andra trakter - gärna från ovan - och träffa andra ballongentusiaster brukar vara mycket stimulerande. Passa på att följa med till Gränna 11-13 juli då BK Anrée anordnar ballongmötet Andrédagarna.

Är du intresserad så bör du höra av dig så snart möjligt till Eva för att snabbt boka boende. Diggiloo är i Gränna 11 juli som det gäller att vara ute i god tid och boka boende.

Social afton 6 juni 2019

BallongerTraditionen fortsätter med en Social afton i samband med Sveriges nationaldag.

Den 6 juni med start kl. 16.00 träffas vi vid gården Knipan ca 5 km nordost om Högsäter. Det planeras för kvällsflygning och fler ballongvänner bjuds in så vi kanske kan få sällskap även i luften.

I väntan på flygningen grillar vi och äter rabarberpaj samt är sociala. Den Sociala aftonen innebär även klubbmästerskap både för piloter och CREW.

Anmälan görs till Barbro senast 2 juni via 070-523 70 92. Ingen avgift. 

Välkommen!

 

 

 

Långflygning

MAYDAY, MAYDAY! Om du vill var med vid en riktigt lång flygning ska du så snabbt som möjligt anmäla ditt intresse. Planerar nu för en flygning från västsverige till England. Har länge önskat göra denna långflygning. Och om brexit införs kommer det att bli mycket svårare att få landningstillstånd så flygningen bör göras snarast.

Turligt nog har det de senaste två åren blivit allt vanligare med ostliga vindar så vindriktningen ska nog inte bli några större problem. Gäller bara att vara beredd då de högre vindarna blir lagom starka så vi håller noga koll på low level jet-strömmarna. Behöver göra en mycket tidig start men eftersom de nya operativa flygreglerna för ballong som börjar gälla nu i april tillåter start före soluppgång ska detta inte vara några problem. Största utmaningen är att få rätt flyghastighet för de ca 900 milen för att lagom före solnedgången anlända till en lämplig landningsplats i England.

Följebåt, som är ett måste då man gör en längre flygning över öppet vatten, är redan ordnad. Fraktfärjelinjen Seafood som dagligen trafikerar denna del av Nordsjön har lovat att ställa upp för oss. De ser det som ett ypperligt reklamtillfälle. Ledningen för Seafood har gett skepparna tillåtelse till avvikelse från ordinarie kurs om så behövs. Och givetvis får vi nödlanda på däck om vi behöver avbryta flygningen ?? Hemresan är också garanterad med hjälp av Seafood.

Följebil I England är fixad genom att våra medlemmar Cathy & Trevor möter upp och hjälper oss där. Nu i april finns det dessutom fler medlemmar på besök hos dem. Finns det intresse kan vi få stanna några dagar extra där före hemfärden. Vem vet - vinden kanske vänder så vi kan flyga hem också.
 
Intresserad av denna långflygning utöver det vanliga? Hör i så fall av dig snarast, gärna idag, till 0706-640523 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. så vi vet om vi blir tillräckligt många för att genomföra flygningen och kan fortsätta förberedelserna.

Inbjudan till Örebro Ballon Flying Festival 29-31 mars 2019

Ballongmöte ÖrebroÖrebro ballongklubb bjuder in till Örebro Ballon Flying Festival 2019 den 29-31 mars med tre deltävlingar i Svenska mästerskapen och Svenska Cupen.

Deltävlingarna under helgen blir de första i den nya SM-cupen, där vinnaren av cupen koras till svensk mästare 2019.

Sista anmälningsdag är 15 mars och du hittar mer information och kan följa tävlingarna via sidan Örebro Balloon Flying Festival 2019.

Ballongmöte och årsmöte i Gränna 15-17 februari 2019

Ballongklubben Andrée som finns i Gränna arrangerar sitt vintermöte Andrée Memorial Meet, 15-17 februari 2019. Det planeras för en deltävling i Svenska Cupen. 

Eftermiddagen den 16 februari hålls även Svenska ballongfederationens årsmöte. Medlemmar i ballongfederationen hittar handlingarna via medlemssidorna på ballong.org.

Skolflygläger 26-27 januari

Skolflygläger anordnas i Enköpingstrakten 26-27 januari, lördag förmiddag till söndag eftermiddag. Här finns stor chans att lära mera om allt möjligt ballongrelaterat.

På programmet står bl.a. kontroll och kalibrering av instrument, cylindrar, brännare som plockas isär för att kollas på inuti, uppbyggnad och vård av ballongkorgen, ventil- och tömningssystem på ballonghöljet, förankrad flygning, brandsläckning, tankning mm.

Vi tar med oss ballong om det skulle bli flygbart väder. Boende i vandrarhemsstandard.Anmäl senast fredag 18 januari att du vill med till Eva på tel. 0706-640523.

Årsmöte 4 mars 2019

Årsmöte 

Måndagen den 4 mars 2019, kl. 18.00 är det dags för årsmöte i Dalslands ballongklubb. Alla är varmt välkomna till Allégården i Högsäter där det efter själva årsmötet bjuds på semla till kaffet och filmvisning. Kom och lyssna på vad som hände i klubben under 2018 och de spännande planerna för 2019.

Klubben har en fungerande valberedning, som behandlar namnförslagen inför mötet. Medlemmar får gärna lämna namnförslag på funktionärer samt skicka in förslag som behandlas vid årsmötet. Förslagen ska lämnas till styrelsen fyra veckor före mötet.

Handlingar är publicerade på Medlemssidorna, som alla medlemmar har tillgång till efter att ha loggat in. 

Alla är varmt välkomna till årsmötet den 4 mars!