God jul och gott nytt år!!

Dalslands ballongklubb önskar alla medlemmar, samarbetspartners och ballongvänner God jul och gott nytt år!! 

Lite ny upplevelser kanske....

Under "Ballongflygning" i menyn till vänster finns "Upplevelser" där vi har samlat diverse upplevelser. Några där flera deltar och några där medlemmar har skrivit om sin upplevelse, då oftast med tema "Min första flygning".

När nu vädret har varit så disigt så har du kanske gått och tänkt tillbaka på den där gången... Är det någon som vill skriva några rader och dela med sig av någon bild, så får vi alla lite nya upplevelser? Skicka till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. så publicerar jag på hemsidan.

De senaste dagarna har solen lyst så härligt!! Efter dis kommer solsken!! I solsken flyger ballonger!!

Öppet klubbmästerskap CBC

Den 8 november, har Chalmers Ballong Corps (CBC) bjudit in till ett öppet klubbmästerskap. Heldag i Göteborg och blir det inte flygning ordnas någon annan trevlig aktivitet. Övernattningsmöjlighet finns. 

Anmäl snarast till Eva på telefon 0706-640 523 att du vill med! 

 

Utbildningskvällar i höst

När nu vädret är som det är och vi inte träffas vid flygningar så passar vi på att ordna några utbildningstillfällen så vi får möjlighet att ses. Dessutom lär vi oss nyttiga saker! 

Eftersom klubben har en del nya medlemmar så kör vi lite grundläggande nyttigheter som även kan vara bra repetition för äldre medlemmar. 

26 oktober Ballongens delar och hur de/den fungerar 
9 november Säkerhet och filmer från våra flygningar
23 november Fortsättning om säkerhet 

Alla tre träffarna är kl. 17.00 på N. Kyrkov. 7 i Högsäter. Anmäl ditt deltagande så Eva & Kenneth vet hur mycket de ska baka till fikat på telefon 0706-640 523. 

 

Inbjudningar till ballongmöte

Det har kommit inbjudningar till ballongmöten i Gränna 13-15 februari och Gällivare 28 februari - 8 mars.

I Gränna planeras för deltävling i Svenska Cupen och där kommer också Svenska Ballongfederationens årsmöte avhandlas.

Ballongmötet i Gällivare har de senaste åren blivit mycket omtyckta av både svenska och utländska ballongintresserade med flygningar i den mäktiga svenska fjällvärlden.

Intresserad av kommande ballongmöten? Kontakta Eva telefon 070-664 05 23 eller Susanne telefon 070-639 70 26.

Bengt har lämnat oss

 

Bengt Lindström avled enbart 63 år - alldeles för tidigt! Bengt var aktiv i Dalslands ballongklubb i många år och han var även mångårig ledamot i klubbens styrelse.

Bengt var den store fixaren och kom ofta på kluriga och praktiska lösningar. Dalslands ballongklubb har honom att tacka för mycket. Verkade som Bengt trivdes bra med ballongflygning och ballongfolk då han ofta var med vid klubbens aktiviteter - sin sista kväll var han med ute vid flygning. Bengt var den som oftast gjorde det han tyckte om och trivdes bäst med sitt "musslande" och mekande.

Han har gett oss många fina minnen som lever kvar hos oss. Bengt var oftast lågmäld och tog inte stor plats, men uj vilket stort tomum det blivit. Bengt - du fattas oss!

 

 

Ny klädbeställning

KläderDet är flera som har hört av sig och vill köpa sig en ny skjorta till höstens flygningar.

Den vinröda färgen på skjortan har utgått och vi har därför sett ut en ny skjorta i en rödare nyans samt att den är sydd i flamskyddat tyg. Likt tidigare trycks CREW med vit färg på ryggen.

Senast kostade en skjorta 480 kr med tryck och moms och förhoppningsvis är priset ungefär samma. För att hitta rätt storlek kan du ta hjälp av måttabellen. Beställ senast 15 oktober.

 

Är du intresserad av en ny skjorta? Kontakta Susanne via Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller telefon 070-639 70 26.

 

 

 

NM i ballongflygning 19-24 augusti 2014

19-24 augusti 2014 arrangeras Nordiskt mästerskap i ballongflygning i Danmark. Tävlingsområdet ligger runt Silkeborg och blir det bra väder kommer luftrummet att fyllas av ballonger - ca 40 ballonger är anmälda. Under NM avgörs även Svenska mästerskapet, det 38:e i ordningen.

Det deltar fem lag från Sverige med piloterna Peter Olsson, Jan Balkedal, Linus Ros, Lars Ekstedt och Thomas Grubbström, se alla tävlande lag. Tisdag 19 augusti är det General briefing (tävlingsgenomgång) och flygningarna sker morgon och kväll mellan 20 och 23, med reservdag morgonen den 24 augusti.

Från Dalslands ballongklubb deltar Peter Thulin, Jens-Erik W Langstrand och Susanne Jacobsson som observatörer.

Tävlingarna följer du via tävlingens hemsida eller facebook-sida

I Andres fotspår ttela

Dalslands ballongklubb flög i Andrés "fotspår"!!!

En kväll bjöd oss lokaltidningen ttela till flygning i Trollhättetrakten. Uppdraget gällde att landa med vår luftballong på samma gärde som André gjorde 4 augusti för 120 år sedan. 

Artikel i ttela 2014-08-03

Papperstidningen hade med denna artikeln Dalslands_Ballongklubb_2014-08-02.pdf

 

Bild: Jerry Lövberg

7-8 juni anordnas observatörskurs

Inmätning av markerDen 7-8 juni 2014 anordnas en observatörskurs i Högsäter. Observatörskursen arrangeras samtidigt som Utbildningsutskottet (UU) i Svenska ballongfederationen anordnar skolflygläger för blivande piloter.

En observatör är tävlingsledningens förlängda arm vid exempelvis mästerskapstävlingar. Observatören följer med ett lag under flygningen och mäter in resultat samt rapporterar hur laget följer reglerna. Observatör blir man efter att ha gått en kurs och är du intresserad är det bara att kontakta Susanne Jacobsson, telefon 070-639 70 26.

Social afton 6 juni

6 juni innebär för Dalslands ballongklubbs del att vi träffas och har kul tillsammans. "Ungefär som vanligt när vi träffas då", kanske du tänker. Ingredienserna nu är sociala aktiviteter, mat och om vädret tillåter även flygning med klubbmästerskap.

Vi håller till strax norr om Högsäter hemma hos Evelina och Jonas och startar våra trevligheter där kl. 16.00. Anmäl senast 1 juni till Eva på tel. 0706-640523 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Inled gärna nationaldagsfirandet redan kl. 15.00 vid Stigens herrgård där klubben medverkar med den fana vi tilldelats av Färgelanda kommun.

Efterlyser sim(o)kunniga

Efter helgens landning i vatten har efterlysts en simkurs. Eftersom det är medlemmarna som styr vår verksamhet så ska vi givetvis ordna det. Det kommer alltså att bli en intensivkurs i Ragnerudssjön 3 veckor i sommar med start 14 juli (direkt efter ballongmötet i Gränna). Vi simmar måndag, onsdag och fredag kl. 18.00 - vid bra flygväder en timme tidigare så ingen missar flygning. Fredagar tänder vi bastu och grill efteråt. Målsättningen är att lära sig simma 50 meter med ballongens kastlina.

Bland våra medlemmar finns säkert en del som under kompetent ledning vill lära sig bli bättre på att simma. Kompetent ledning??? Bland alla våra medlemmar finns förhoppningsvis någon frivillig som kan ta på sig uppgiften att lära ut simningens grunder, annars blir Jonas Lindström den självklare ledaren.  Anmäl snarast - allra helst redan idag - till Eva på tel. 0706-640523 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. så vi vet hur stort intresset är.

 

 

Välkommen till Dalslandningen 30 april-1 maj

Hjärtligt välkommen till Dalsland och Dalslandningen 30 april-1 maj! Ballongmöte med tre planerade deltävlingar i Svenska Cupen med Kroppefjäll hotell som samlingsplats. 

Tävlingsledare Peter Olsson och säkerhetschef Kenneth Olsson planerar för flygning i området väster och öster om Kroppefjäll. Utöver deltävlingen i Svenska Cupen kan det bli fler deltävlingar vid samma flygning för de piloter som vill träna tävlingsflygning.

Inbjudan, anmälan och bokning
Läs inbjudan för detaljer om kartor, tankning, tänligsinformation, boende och mat.

Anmälan till Susanne Jacobsson, telefon 070-639 70 26 eller via mail.

Boende och mat bokar du direkt hos Kroppefjäll hotell, boka snarast och senast 15 april för avtalade priser. Ange ballong vid bokningen.

Träning och utbildning för observatörer
Är du intresserad av att utbilda dig till observatör kan vi hålla en observatörsutbildning under helgen och det finns även möjlighet till tärning för utbildade observatörer.

Långhelg ballongflygning i Västsverige
Efter Dalslandningen tar Chalmers Ballong Corps vid och arrangerar CBC Cup 2-4 maj i Göteborg. En långhelg med ballongflygning i Västsverige!!

Hittills är det åtta ballonger anmälda.

Alla är hjärtligt välkomna till Dalsland och Dalslandningen!!

 

Utbildningskvällar med start 16 mars

Under våren ordnar vi utbildningstillfällen då vi lär oss mera om olika ”bra att vetasaker”. Det är också ett sätt att träffas och ha trevligt. Samtliga gånger träffas vi på Norra Kyrkovägen 7 i Högsäter och börjar kl. 17.00. Mer info ger Eva tel. 0706-640 523.

16 mars, Hjärt- och lungräddning med Marie Rehnström. Begränsat antal deltagare.
30 mars, Praktiskt öva att släcka brand med pulversläckare tillsammans med Bo Ljung.
13 april, Vi lär oss vad som behövs för förberedelser kring tävlingsarrangemang.
27 april, Tillverkning av Markers för våra tävlingar.

Planera för ballongflygning under Valborgshelgen!

Markera Valborgshelgen 30 april-1maj i din kalender för då planeras det för ballongflygning! Ansökan om att få arrangera tre deltävlingar i Svenska Cupen är inskickad till Tävlings- och rekordutskottet. Tävlingscentrum är likt tidigare år Kroppefjäll hotell. Håll nu tummarna... 

Ansökan blev godkänd så nu är det dags att slutföra inbjudan till alla ballongvänner. Håll ögonen öppna!

Grattis till höjdarupplevelse

Vid årsmötet lottades ut tre flygningar bland medlemmar som ännu inte flugit med i klubbens ballong. Av olika anledningar kan inte medlemmar aktivt vara med vid klubbflygningarna. Vi vill ändå ge medlemmar som troget betalar sin medlemsavgift möjlighet att få prova detta fantastiska med ballongflygning och få känna den härliga stämningen i klubben vid flygningarna. Klubbens policy annars är att man bör vara med några gånger och på nära håll från marken se hur ballongflygning kan gå till före det blir egen flygning.

De lyckliga vinnarna som får första parkett direkt är Göran Andersson, Margareta Gustafsson och Jörgen Jonasson. GRATTIS!!!

Årsmöte genomfört

Klubbens 10:e årsmöte genomfördes i veckan med genomgång av förra årets händelser både i text och belopp. Styrelsen fick godkänt för året och fick förnyat förtroende ännu ett år. I verksamhetsberättelsen stod det att klubben hade 295 medlemmar, ballongen gjorde 38 flygningar under året, SM arrangerades och 10-års jubileet firades med både nyinstiftat klubbmästerskap och fest på årsdagen. Ett stort tack framfördes också till klubbens samarbetspartners, medlemmar och övriga ballongvänner för ett fint ballongår 2013. 

Mötet antog verksamhetsplan och budget för 2014 så nu är det dags att börja flyga!!

Efter fikapaus med god semla visade Tomas Enarsson det trevliga bildspel han har skapat med fina bilder och information om ballongflygning. Uppskattad visning både vid årsmötet samt tidigare, för lite mer novisa ballongintresserade.

Ett Medlemsnytt kommer att skickas ut ganska snart med information om planerna för året samt inbetalningsavi för årets medlemsavgift.

Styrelsen finns presenterad på hemsidan med namn och befattning.

AMM och årsmöte i SBF 14-16 februari

Februari närmar sig och då är det enligt tradition dags för Andrée Memorial Meet 2014 och årsmöte i Svenska Ballongfederationen (SBF) i Gränna. Ballongmötet arrangeras av BK Andrée 14-16 februari med en inplanerad flygning i Svenska Cupen. SBF:s årsmöte hålls lördagen den 15 februari klockan 14.00.

Hoppa nu vidare till inbjudan och läs om tävlingsformen "Classic" och vart du ringer och bokar rum. Hör sedan av dig till Eva telefon 070-664 05 23 eller Susanne, telefon 070-639 70 26 så blir bussen fylld av Dalslands ballongklubb´are på resa till Gränna.

Årsmöte 10 februari i Dalslands ballongklubb

Vi träffas väl i Allégården i Högsäter den 10 februari kl. 18.00 vid klubbens årsmöte? Verksamhetsberättelsen för föregående år brukar vara det som tar längst tid vid årsmötet - tyder troligen på att vi faktiskt gör en hel del under året samt att hela mötet avhandlas rätt så snabbt. Efter kaffe och semla blir det besök av modellflygare som berättar om hur deras flygningar går till. Välkommen!

Årsmöteshandlingar finns under hemsidans medlemsdel. Har du inte ännu skaffat dig inloggningsuppgifter dit så är det dags nu. Nere i vänstra hörnet på hemsidans startsida klickar du på "Skapa inloggning" och fyller sedan i lite uppgifter på sidan som ploppar upp och avslutar med att klicka på "Registrera". Du kommer sedan att få ett mail och sen är det fritt fram att logga in och läsa årsmöteshandlingar, protokoll, skvaller mm. Vill du få handlingarna på annat sätt så kontakta Eva på tel. 0706-640523.

Vår ballong på TV

Den 5 januari visas den senaste Åsa-Nisse-filmen "Wälkom till Knohult" och där finns vår ballong med! Jag minns hur vi satt i kullen ovanför och tittade på när Kjell Bergqvist hoppade ur korgen gång på gång, tills regissören var nöjd och de gick vidare med nästa scen. Korgen hängde då i en kranbil och han hissades upp någon meter i luften innan han skulle hoppa ur.... Sedan blev det "lite så där som de kan göra på film" när Kjell kom springande över ängen, hoppade i korgen och flög iväg i natten, men det var action!!

Det går dock åt mycket tid för att filma några sekunder - jag tror vi var på plats klockan 17.00 med korgen på inspelningsplatsen och vi var på väg hem igen klockan 3 på natten.