21 novmeber är Montgolfierdagen

Bild lånad från ballong.org - ballong startar21 november 1783 lyfter en varmluftsballong med människor ombord för första gången från marken! Det sker i Frankrike där bröderna Montfolfier har konstruerat en ballong i papper.

Ballongen är målad i blått och gult och genom att elda halm fylldes ballongen med varmluft och den lättade från marken. Denna flygning räknas som starten och har du flugit ballong känner du till historien. Läs om första flygningen på ballong.org

Bilden är lånad från ballong.org

Ballongflygning i vinter

Går det att flyga ballong under vintern? Ja, det gör det - både på hemmaplan och lite längre bort!

Dalslands ballongklubb flyger året runt, alltså även under vintern med de förberedelser, som då krävs. Vintertid är det inte någon termik och det går det att flyga mitt på dagen. Det kan dock vara lite kyligt vilket gör att gasolflaskorna tappar tryck och de behöver då trycksättas med kväve.

Följ även gärna med till ännu vintrigare ställen.

Gällivare

24 februari-6 mars 2017 arrangeras Artic Balloon Adventure i Gällivare, ett äventyr där du flyger i de svenska fjällen. Om det inte går att flyga finns det alternativ med andra vinteraktiviteter som skidåkning på Dundret, hundspann och besök vid gruvan. Intresserad? Kontakta Eva eller Susanne så berättar vi mer!

CBC firar 40-års jubileum

Lördagen den 12 november firar Chalmers Ballong Corps sitt 40-års jubileum! Dagen inleds med öppet klubbmästerskap som även är en deltävling i Svenska Cupen. Efter tävlandet blir det bankett vid Charlmers Fritidsanläggning.

Dalslands ballongklubb planerar att delta i firandet av CBC och du följer väl med? Det är gratis att delta i tävlingen. Du betalar 500 kr för att delta vid banketten. Det är möjligt att övernatta mot en avgift. Ring Susanne 070-639 70 26 och anmäl dig! Hurra, hurra CBC!

Höjdrekordsförsök

Dalslands ballongklubb var 8 oktober inblandade i ett udda höjdrekordsförsök - högflygning med ett vikt pappersplan. Det tidigare rekordet från juni 2015 i England är på 35,043 meter.

Hur är då vår klubb inblandad i detta? Jo, Jonas Lindström från Dalslands ballongklubb var med som officiell observatör vid höjdrekordsförsöket i Värmland/Dalarna.

Heliumfyllda ballonger används som lyftkraft - ballongen expanderar på höjd på grund av lägre lufttryck och spricker.
Henrik Åkerstedt, med flera i ICARUS, har tidigare släppt upp ballonger för mätning av kosmisk strålning samt ett konstprojekt.

Glada markägare

Så här glada var markägarna Frida och Thomas när de flög med Dalslands ballongklubb.

Ballongklubben är också glada för att få träffa så många trevliga markägare vid flygningarna och det är ju tack vare ett gott samarbete med dem som vi kan hålla på och flyga. Utan att vi får låna mark vid start och landning skulle vi inte kunna utöva vår sport.

Dalslands ballongklubb anordnar ett Markägarlotteri där vinsten är en flygning och Frida och Thomas flygning lottades ut vid årsmötet. Mer om Frida och Thomas flygning finns bland bilder på vår hemsida.

 

VM i ballongflygning

22nd World Hot Air Balloon Championship

VM i ballongflygning för varmluftsballonger arrangeras i Saga, Japan 28 oktober-7 november 2016. Till det 22:a mästerskapet är 105 deltagare anmälda och av dessa är det två svenska lag Lars Ekstedt (nr 75) och Thomas Grubbström (nr 76). Vi hittar även två danska lag med, som vi känner igen från NM, Philip Mundt och Kim Larsen. Tävlingen kommer att genomföras med observatörer som hjälper tävlingsledningen under tävlingen och några av dessa kommer från Sverige. Följ tävlingen via sagaballoonworld2016.jp/

Svenskarna håller oss informerade via gruppen Hot Air Balloon - S W E D E N om du har ett Facebookkonto.

Jordet runt med ballong

Fedor Konyukhov från Ryssland landade 23 juli strax intill sin startplats i Australien. Mycket imponerande efter 11 dygn runt jorden! http://konyukhov.ru/en/index.html#map

 

Färgelanda Cup 12-14 Augusti

 

Även i år anordnas Färgelanda Cup med inkvarteringar av fotbollsungdomar i Högsäter. Dalslands ballongklubb hjälper arrangerande Färgelanda IF och insatsen ger vår klubb inkomster. Men vi behöver vara folk till uppdraget så planera redan nu in den helgen och meddela snarast om du har möjlighet att hjälpa till någon kortare eller längre stund under helgen till Elisabeth på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. tel. 0736-297157 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. tel. 0739-894921. Din hjälp behövs!
Bild från flygning i samband med Färgelanda Cup 2012.

 

Kultur- och fritidspris 2016

Klubbens lokala piloter, Eva och Kenneth Olsson, tilldelats den 6 juni Färgelanda kommuns Kultur- och fritidspris 2016. Motiveringen löd: "Eva är ordförande och båda är piloter i Dalslands ballongklubb. Eva har, med stort stöd av Kenneth, startat klubben 2003 och den växte snabbt till Sveriges största medlemsmässigt och är numera även bland de största i Svenska flygsportförbundet. Klubben har lyckats behålla det höga medlemsantalet mycket tack vare deras stora engagemang, energi och förmåga att få alla att känna sig välkomna i klubben, mycket tack vare den gemenskap de skapat i klubben.
Eva är med i styrelsen för båda Svenska ballongfederationen och Svenska flygsportförbundet. Både hon och Kenneth har fler nationella uppdrag. Dalslands ballongklubb har satt Färgelanda på ballongsveriges karta genom fyra SM och nästan årligen återkommande ballongmöten och skolflygläger, alla mycket uppskattade."

Kurs för Utökad B-behörighet 18 juni

Lördagen den 18 juni planerar klubben en kurs för de som är intresserade av att ta Utökad B-behörighet. Utökad B-behörighet gör det möjligt att köra fordonskombinationer där bilen och släpfordonet har en sammanlagd totalvikt som överstiger 3 500 kg, exempelvis en ballongbuss och ballongsläp.

Kursen består av teori och praktik, där du lär dig mer om att köra med tungt släp samt fräschar upp dina körkunskaper inför körprovet. Var och en betalar sina kostnader för själva uppkörningen och bokar sin tid och utrustning för körprovet. Samling i Högsäter, troligen vid Allegården, klockan 09.30. Anmälan senast 12 juni.

Är du intresserad? Kontakta Jonas Lindström på tel. 0704-955427 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.  så berättar han mer och tar emot anmälan.  

Social afton 5 juni

Klubbens sociala afton firas i år den 5 juni på gården Knipan norr om Högsäter. Vi startar kl. 15.00 och håller på så länge vi vill sedan. Eftermiddagens och kvällen förväntas innehålla mycket sociala aktiviteter och grillat - kostnad 50 kr per person (under 15 år gratis) samt crew-mästerskap och givetvis tror vi på flygning och klubbmästerskap också. Förhoppningsvis får vi sällskap av andra ballong-kompisar så det kan bli fler ballonger i luften. Anmälan görs till Eva senast 29 maj på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller 0706-640523. VÄLKOMNA!

Information om ballongflygning

 

Ny ballong

Bengtsfors kommun har i flera år haft med en bild av luftballong i samband med sin turistkarta. Nu har Bengtsfors kommunen kontaktat Dalslands ballongklubb och bett om mer hjälp i marknadsföringen av kommunen. De har insett vilket värde det är med en 25 meter hög flyttbar reklampelare som verkligen syns och människor i alla åldrar betraktar som något positivt.

Ett avtal mellan ballongklubben och kommunen är nu klart och beställningen av en ny ballong håller på att göras med utseende i stort sett enligt den ballongreklam de redan har. Kommunen har också accepterat klubbens önskemål om ballongkorg med dörr för extra tillgänglighet samt plexiglas i botten för att maximalt kunna njuta av Dalslands underbara natur. Vilket lyft för Bengtsfors kommun och Dalsland!

HÖGTFLYGANDE PLANER 1 APRIL!!!

   

GRATTIS!!!

I samband med årsmötet lottades ut tre flygningar till medlemmar som ännu inte flugit med vår ballong. Klubbens policy är att man bör vara med några gånger på marken vid flygningar före man flyger själv. Men HYACINTH BUTRON, SOFIE OLSSON och JERRY KARLÈN kan genom sina vinster vid valfri flygning under året ta plats direkt i korgen. 

Som ett extra tack från Dalslands ballongklubb har klubben infört ett markägarlotteri med utlottning av en flygning för två personer. Vinnare i 2015 års markägarlotteri blev TOMAS & FRIDA JOHANSSON. För att vi ska kunna utöva vår flygsport är vi beroende av ett gott samarbete med markägare. Vid start och landning lånar vi deras mark och hoppas givetvis att vi sköter oss så bra att vi är välkomna tillbaka - vilket vi hitintills lyckats med. Söndagen den 30 augusti landade vår ballong på Thomas och Fridas mark där vi blev mottagna av denna välkomnande älvan. Det finns fler bilder från flygningen.

Dalslandningen 2016

Ballongerna startarDalslands ballongklubb hälsar er alla välkomna till ballongmötet Dalslandningen vid Kristi Himmelfärdshelgen 5-8 maj.

I år blir vår gemensamma utgångspunkt Ragnerudssjöns Camping och stugby. 10 piloter har anmält sig.

Inbjudan innehåller preliminärt program och bokningsuppgifter. Välkomna!

 

 

Söndag 8 maj, kl 16.00
Bilder från lördagens flygning finns nu på hemsidan.

Dalslands ballongklubb tackar att deltagare och arrangörer för ett härligt vårligt ballongmöte i Dalsland!

 

Söndag 8 maj, kl 00.45
Blev en intressant kväll med 10 ballonger i luften och mycket styrbarhet i luften (blåste åt olika håll i olika vindskikt). Resultat finns att läsa under Dalslandningen 2016 - Resultat. Dessutom fick Sverige en ny pilot i kväll genom att Daniel Berg lyckades med sin examinationsflygning!

 

Lördag 7 maj, kl 17.30
Startfält Ragnerudssjön Camping 3185-0507
Starttid 19.00-19.45
Deltävling 1
Mål A: 2880-0693 (målkors) Landa
Deltävling 2
Mål B: 2770-1135 (vägkorsning) Ånnerud

 

Lördag 7 maj, kl 15.45
Under dagen har lagen varit på utflykt. Det ryktas om att både Akvedukten i Håverud och orienteringstävlingen Ändå något i Åmål har haft besök. Dalsland har i alla fall visat sig från sin vackraste sida under tiden!! I kväll planeras det för den tredje deltävlingen i Svenska Cupen. Briefing i Grillstugan kl 17.00. Alla är välkomna!

 

Lördag 7 maj, kl 14.00
Det finns nu bilder från torsdagens och fredagens flygningar publicerade på hemsidan. Fler kommer att komma.

 

Fredag 6 maj, kl 23.45
Vindarna vred och vände  sig hela kvällen och gick inte att lita på ett dugg. Svårt för tävlingsledningen att lägga mål i det läget. Men tävling blev det! Dalslands ballongklubbs ballong startade först och agerade hare - så gällde det för de andra 9 ballongerna att följa efter och kasta en Marker eller landa så nära harens landningsplats som möjligt. 
Även Liljatrofén flögs och den vanns av Per Lesser. 

Så här flög Eva hare.

 

Fredag 6 maj, kl.18.45
Nytt startfält för kvällsflygning N Skallsjö

 

Fredag 6 maj, kl.17.30
Startfält är Ekarbol 3088-0301
Starttid är 19.00-19.45
Deltävling 1
Mål A: 2899-0542 (målkors bredvid Betongprodukter Högsäter)
Deltävling 2
Mål B: 2636-0631 (Nv om Nolby)
Mål C: 2629-0641

 

Fredag 6 maj, kl 12.15
Efter lunch kommer Lotta Algotsson redogöra för "Nya operativa bestämmelser", samling i Grillstugan 14.30. Briefing inför kvällens flygning är kl 17.00 i Grillstugan. Välkomna!

 

Fredag 6 maj, ki 11.30
Resultaten från fredag kväll finns nu under Resultat i menyn. Närmast målet och därmed bästa resultat fick Per Lesser med 38,6 meter.

 

Fredag 6 maj, kl 10.00
Tre ballongteam passade på att utnyttja det fina vädret för att göra en flygning även lördag morgon. Övriga sov lite länge innan det var dags för frukost och lite förberedelser under förmiddagen. Några åkte över Kroppefjäll till Brålanda för att tanka gasol och tävlingsledningen började planera inför kvällens flygning. 

 

Torsdag 5 maj, kl 23.15
Fem ballonger flög ikväll och det blev flera resultat under 100 meter.
Några är så flygsugna så de ger sig upp tidigt i morgon för en morgonflygning som de planerar göra på östra sidan om Kroppefjäll.
Nästa samling inför fredagens kvällsflygning är kl. 17.00.

 

Torsdag 5 maj, kl 17.40
Startfält 2130-0010 Fjällsliden kl: 19.00-20.00
Mål A: 2434-0354 (Vägkorsning öster om Hede)
Mål B: 2610-0324 (Vägkorsning Kasen)
Deltävling 2 Mål C 2624-0497 (Stockelanda)
                   Mål D 2875-0687 (Bärby)

 

Torsdag 5 maj, kl 15.00
Första ballongen (
piloten) har checkat in!
Nu väntar vi på övriga deltagare och kl 17.00 är det briefing i Grillstugan inför kvällens flygning. Välkomna!

 

Torsdag 5 maj, kl 12.30
Nu är det bara några timmar kvar innan ballongerna börjar rulla in på Ragnerudssjöns Camping. Det är incheckning från kl 14.00. Vädret har blivit bättre och bättre ju närmare helgen vi kommit och det ser ut att kunna bli flygning under helgen. Följ hemsidan, Facebook eller ring telefonsvararen 0528-405 21 för mer information. Fösta möjliga flygtillfället är i kväll.

Årsmöte 2016

Måndagen den 7 mars 2016 hålls Dalslands ballongklubbs årsmöte i Allégården, Högsäter. Mötet startar klockan 18.00 med förhandlingar och alla är välkomna, både medlemmar och intresserade!

Efter att alla besluten har klubbats blir det gemensam fika och bildvisning.

Är du medlem i Dalslands ballongklubb kan du logga in på hemsidan och läsa Verksamhetsberättelsen 2015 samt dagordningen till årsmötet. Första gången du loggar in på sidan använder du Skapa inloggning.

Välkommen till årsmötet!! 

Ryskt försök att sätta världsrekord

I söndags morse lyfte en varmluftsballong söder om Moskva med mål att sätta nytt världsrekord i flygning med varmluftsballong. Tidigare rekord på ca 29 timmar innehas av amerikanen William Bussey och sattes 1993.

32 timmar 45 minuter och 30 sekunder senare ser det ut som att ballongen har landat. Har allt gått rätt till kan de ha satt ett nytt rekord! Du kan se Fyodor Konyukhov och Ivan Menyailo flygning via tracken.

Lars Ekstedt kommenterade rekordförsöket i P4 Extra under måndag eftermiddag. Du kan lyssna på intervjun med Lars som börjar 1:45:35 in programmet.

Återstår att få försöket bekräftat som ett nytt världsrekord... 

Ballongmöten 2016

Ta fram din kalender och notera kommande ballongmöte. 

Ballongklubben Andree anordnar ballongmöte i Gränna 9-11 juli med inplanerade deltävlingar i Svenska cupen. Det är roligt att besöka andra delar av Sverige och flyga där. Följ med!