God jul och gott nytt år!

Pepparkaksballong

Ännu ett år går mot sitt slut och för Dalslands ballongklubb det 15:e året sedan starten den 6 december 2003! Under året levererades klubben andra ballong SE-ZLG och den nya korgen med dörr och vårt jubileum har väckt mycket intresse! Senast genom det TV-reportage som visats både i Sverige runt och Västnyheterna.

Vi som flyger ballong vet hur mycket glädje den skapar! Både bland de vi möter när vi kommer flygande och genom den egna upplevelsen som du har när vi samlas, planerar, flyger, packar och sedan fikar!! 

Vi äter ju ballongkakor då och då men denna "pepparkaka" är speciell!!

Dalslands ballongklubb önskar alla medlemmar, samarbetspartners och ballongvänner
GOD JUL OCH ETT GOTT NYTT ÅR!!

Pepparkaksballongen har skapats av Svart-Stina.

Dalslands ballongklubb 15 år

En tillbakablick i bilder från klubbens historia. Från starten att arrangera SM, skaffa en egen klubballong, fler arrangemang som SM, NM och Dalslandningen, klubbens andra ballong och alla flygningar under alla dessa år!

Dalslands ballongklubb 15 år!

Ballonger

Den 6 december 2018 firar Dalslands ballongklubb 15 års jubileum!! Tiden väldigt fort när man har roligt och när jag tittar tillbaka på bilder från tidigare år slås man av så många vänner, möten och roliga händelser som du får via ballongklubben.

Bilden visar en av 2018 års största händelser när klubbens nya och gamla ballong passade på och hälsa på varandra den 8 maj vid SE-ZLG premiärtur! Se bilder.

Dalslands ballongklubb och dess medlemmar siktar vidare mot kommande år!!

  
Dalslands ballongklubb 10 år!

BallongtårtaFestlig fest!

Den 6 december firade Dalslands ballongklubb 10 års jubileum!

Kvällen inleddes med mat och tal innan dansen började. I pausen hurrades det för de 10 första åren och önskades fortsatt lycka till alla nya år!

Tack till alla som gjorde festen!!

Titta på bilder.

 

Dalslands ballongklubb 5 år!

Ballongen i luften!Den 6 december fyller Dalslands ballongklubb fem år! Tänk att det har gått fem år sedan ett litet gäng, varav de flesta inte ens hade flugit ballong, träffades och startade en ballongklubb! Det där lilla gänget har under åren vuxit och vuxit och nu fem år senare har klubben en ballong, två lokala piloter och två nya under utbildning, arrangerat två SM och några ballongmöten och det har gjorts hundratals flygningar! Allt med hjälp av stödjande sponsorer och härliga medlemmar! Tack alla!

Vi firar med knytkalas och dans i Högsäters bygdegård. Under kvällen kommer det visas bilder och film från våra aktiviteter, rätt många bilder kan det bli...

Se bilder.

Reportage om Dalslands ballongklubb i SVT Väst

Ballongerna är startklara

Foto: Maria Larsen

Den 4 december sändes reportage om Dalslands ballongklubb i SVT´s lokala nyheter. Reporter Andreas Varas följde med vid en flygning i Högsäter och intervjuar ordförande Eva Olsson tillsammans med hedersmedlemmen Peter Olsson. Eva berättar om hur klubben startade för 15 år sedan och varför Dalslands ballongklubb är en av Sveriges största klubbar.

Du ser ett längre reportage 7.35 in i nyhetssändningen kl. 18.30 www.svtplay.se

En kortare version finns på www.svt.se

Hanter

Dalslands ballongklubb 15 år!!

Korgen klar för besökareDen 6 december 2003 bildades Dalslands ballongklubb och har sedan dess utvecklats till Sveriges största och aktivaste. Nu har det gått 15 år och nästan på dagen passar klubben på att fira detta jubileum!

Lördagen den 1 december, klockan 10.00-14.00 finns Dalslands ballongklubb i närheten var torget i Högsäter och visar upp klubben och dess aktiviteter. Senare på kvällen flyttar klubben med ner till Genevi och deltar med "ljus och värme" vid det fortsatta firandet där. Varmt välkomna att delta vid firandet av Dalslands ballongklubb 15 år! 

Under dagen är det julmarknad i Högsäter med öppna affärer, musikframträdande och aktiviteter under dagen i centrum. När mörkret faller vandrar alla vidare till Genevi där dagen avslutas med luciafirande, tomtar och dans kring granen.

Hedrande utmärkelse

Nu är det dags igen! Dalslands ballongklubb har under sina 15 år fått flera utmärkelser och nu kan vi glädja oss till att få ytterligare en.

Den hedersamma utdelningen kommer att ske onsdagen den 3 oktober på torget i Högsäter med start kl. 16.30. Efteråt bjuds på fika i PK Datas lokaler strax intill. ALLA är välkomna!

 

 

 

 

 

Dags att beställa kläder

KlubbkläderDå är klubbutiken öppen för beställning av flygkläder och det vi kallar sociala kläder.

Flygkläderna är i bomull för att ge ett skydd när vi hanterar ballongen vid flygning. Det finns byxa, jacka, skjorta, pike och T-shirt. Skjortan är röd, övriga kläder är svarta. Nytt är sociala kläder som är tänkta att kunna användas när som. Det finns svarta jacka och väst i annat material, bland annat är någon av jackorna vattenavvisande.

Alla kläder kan förses med tryck CREW samt dalslandsballongklubb.se. Ett större tryck på ryggen eller ett mindre på bröstet. Det går även att trycka eller brodera sitt namn på bröstet.

Klubbutiken visar bilder, storlekar och priser på det utsedda sortimentet och du beställer genom att fylla i formuläret och skicka in. Kvittens på din beställning kommer till dig via e-post. Eventuell tillkommande fraktkostnad delas mellan beställarna. Din beställning samordnas i en gemensam för hela klubben och du får meddelande om belopp att betala samt aktuellt konto i början av oktober.

Gå till klubbutiken och beställ. Butiken är öppen till den 30 september.

Vill du se och känna på kläderna kan du göra det i samband med Kommunikationskursen den 23 september, kl 15.00 hos PK Data, Genavägen 29, Högsäter. 

 ,

Skolflygläger 1-2/9 i Högsäter

Första helgen i september arrangerar Dalslands ballongklubb tillsammans med Svenska Ballongfederationen en teorihelg för blivande piloter. Men … inte bara för dem utan det finns mycket för oss alla att lära under helgen. På programmet står bland annat navigation där vi får lära oss mer om att förstå kartan och gasollära med mera. Finns det intresse av att delta och lära mera så hör av dig till Eva på tel. 0706-640523. Bilden är från förra årets läger då det bland annat övades på att backa med släp.

Läs mer om att bli pilot.

VM är avslutat

Efter ett intensivt flygande med många deltävlingar är nu VM avslutat. De sista dagarna under mästerskapet ställdes några flygningar in på grund av dåligt väder men innan dess genomfördes 31 deltävlingar. Världsmästare blev Dominic Barford, från Storbritannien efter att under den senare delen av tävlingen passerat Stefan Zeberli, Scheiz, som länge ledde VM.

Våra svenska lag placerade sig som 81 och 82 sammantaget och Palle Olsen från Danmark som 99. Lagen har levererat några fina resultat var, som när lag Thomas Grubbström på deltävling 16 placerades sig på en 2:a plats med resultatet 0,63 m och 993 poäng. VM avslutas under lördag kväll med prisutdelning och avslutningsceremoni.

Resultatlista 
1 Dominic Bareford, Storbritannien 24 137 poäng
2 Stefan Zeberli, Schweiz 23 246 poäng
3 Sergey Atypov, Ryssland 23 017 poäng
81 Jan Balkedal 13 746 poäng 
82 Thomas Grubbström 13 685 poäng
99 Palle Olsen, Danmark 9 502 poäng

Fullständig resultatlista och fina bilder hittar du via den officiella hemsidan och WatchMeFly. Har du tillgång till Facebook finns Hot Air Balloon - SWEDEN och tävlingens egna sida heter Balloonworlds2018.

2019 arrangeras EM i Spanien och 2020 är nästa chans att bli världsmästare då VM avgörs i Slovenien.

VM 18-26 augusti 2018

Logga18 augusti startar det 23:e VM i Gross-Siegharts i norra delen av Österrike. Sverige representeras av två lag, lag Thomas Grubbström och lag Jan Balkedal och de var med på den inledande General Briefing (inledande tävlingsgenomgången) och officiella invigningen.

Lagen har varit på plats någon dag innan och provflugit samt riggat korgen och fått all utrusning på plats. De svenska ballongerna med nummerlapp 81 och 82 på korgen kommer att göra upp om världsmästartiteln bland 105 anmälda ballonger. Regerande mästaren är Rhett Heartsill från USA. Tävlingsledare är Claude Weber.

Vi kommer att kunna följa dem via den officiella hemsidan och WatchMeFly. Har du tillgång till Facebook skriver deltagarna från Österrike via Hot Air Balloon - SWEDEN och tävlingens egna sida heter Balloonworlds2018

Första planerade tävlingsflygningen är på morgonen den 19 augusti med briefing kl 05.00. Kvällsflygningarna inleds med briefing klockan 17.00. Vill du följa tävlingarna lite närmare finns dokumenten att läsa via Noticeboard och undan för undan kommer resultaten presenteras både via WatchMeFly och officiella hemsidan. Heja, heja lag Grubbström och Balkedal!!

 

Tommy Johanssons pris...

... för bästa laginsats vid Svenska Mästerskapen i ballong gick i år till Martin Kjellén, Sanna Wesström, Jonas och Lova Lindström (pilot Nisse Kjellén). Detta är ett vandringspris till det lag som utmärkt sig genom att ha utfört en prestation utöver det vanliga, oberoende av var laget placerat sig i tävlingen. Det är observatörerna som röstar fram vinnarna och är ett mycket hedersamt pris. STORT GRATTIS!

NM 2018

NM 2018Årets Nordiska mästerskap pågår 7-11 augusti där de svenska deltagarna även tävlar om att bli svensk mästare och de danska lagen om att vinna det danska mästerskapet.  Första dagen inleddes i Ulfborg med General Briefing, gemensam genomgång av tävlingen med alla piloter och funktionärer och sedan kunde tävlingens första planerade flygning genomföras.

Det är fyra svenska lag som deltar Jan Balkedal, Lars Ekstedt, Nisse Kjéllen och Thomas Grubbström och du kan följa dem och hela tävlingen via mästerskapets officiella hemsida www.ballonnm.dk och via www.WatchMeFly.net 

Har du tillgång till Facebook skriver deltagarna från Danmark via Hot Air Balloon - SWEDEN och tävlingens egna sida heter BallonUlfborg. Vi hoppas på många fina flygningar och fina resultat! Heja, heja!! Nisse har i sitt lag hjälp av Jonas och Lova Lindström som är medlemmar i Dalslands ballongklubb.

Det blev totalt två flygningar gjorda under mästerskapsveckan och resultaten i NM blev:
1. Christoffer Mundt
2. Rune Paamand
3. Palle Olsen
4. Thomas Grubbström
5. Kim Larsen
6. Jan Balkedal
7. Lars Ekstedt
8. Nisse Kjellén

SM-resultat:
1. Thomas Gruppström
2. Jan Balkedal
3. Lars Ekstedt
4. Nisse Kjellén

Klubben hjälper till vid Färgelanda Cup 10-12 augusti

Även i år kommer Dalslands ballongklubb att hjälpa Färgelanda IF med inkvartering av fotbollsungdomar i Högsäter i samband med Färgelanda Cup. Klubben behöver din insats under några timmar denna helg, för att täcka något pass, så hör av dig snarast till Eva på telefon 0706-640523. 

Läcker ballongbild i annons

Roligt att luftballong uppskattas och roligt att ballongbilder uppskattas. Extra roligt att Trevor Finbows fina foto från en av vårens flygningar uppskattas så mycket att TORP köpcentrum valt att använda den i en helsidesannons. Titta gärna själva på den läckra bilden i gratismagazinet Vest.
 

Social afton 6 juni 2018

Dragspelsmusik på nationaldagenTraditionen fortsätter med en Social afton i samband med Sveriges nationaldag. Den 6 juni med start kl. 16.00 träffas vi vid gården Knipan ca 5 km nordost om Högsäter. Det planeras för kvällsflygning och några fler ballongvänner bjuds in så vi kanske kan få sällskap även i luften.

I väntan på flygningen grillar vi och äter rabarberpaj samt är sociala. Den Sociala aftonen innebär även klubbmästerskap både för piloter och CREW.

Anmälan görs till Barbro senast 2 juni via e-post Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller telefon 0705237092. Ingen avgift.

Välkomna!

Dalslandningen 2018

MarkerkastDalandningen 2018 blev en mycket lyckad tillställning där det blev allt! Två fina flygningar, massa intresserade åskådare, ett 50-års kalas, landslagsträning, observatörskurs, ballongbesiktning, skolflygning, föreläsningar i intressanta ämnen, beundran av en helt ny ballong, mycket regn sista dagen och så en härlig stämning och trevlig social samvaro under hela helgen! 

Helgen finns dokumenterad i ord och bild under Dalslandningen 2018 och Bilder, Flygning 2018-04-28 och Flygning 2018-04-29.

Bilden visar när lag Eva Olsson släpper sin marker som mäter in 360 meter!

Tack alla som deltog och välkommen åter till Dalsland!

Klubbens nya ballong

Klubbens nya ballong är en stor händelse och milstolpe i ballongklubbens historia. Nytt ballonghölje, ny brännare och en ny ballongkorg med dörr. Klubbens lokala piloter Eva och Kenneth Olsson ser mycket nöjda ut. Har nu hunnit göra några flygningar med den nya ballongen och både piloter och passagerare är mycket nöjda.

Stort tack till Dalslands Sparbank, Folkhälsorådet i Färgelanda kommun, Västra Götalands Idrottsförbund och Torp köpcentrum som hjälpt Dalslands ballongklubb göra detta möjligt. Nu önskar vi oss bara riktigt fint flygväder framöver så vi kan få visa upp vår nya fina ballong så mycket som möjligt!

 

Flygutställning i Nordstan 7-10 mars

Flygutställningen "Hela Sverige flyger" pågår onsdag  - lördag i Nordstan. Är du i Göteborg någon av dessa dagar passa på att kika runt på flygutställningen. Vill du åka med dit i klubbussen på lördag, med avresa från Högsäter kl. 08.15, så hör av dig till Eva på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller tel. 0706-640523. Ett mycket trevligt tillfälle att bekanta dig med folk från andra flyggrenar samt knyta nya kontakter, så följ gärna med.

 

 

Valborg i Dalsland? Dags för Dalslandningen!

Ballongmöte och tävlingar i Svenska Cupen
Ballongmötet Dalslandningen inleds lördagen den 28 april och det planeras för tre kvällsflygningar med deltävlingar i Svenska Cupen. Vi hoppas givetvis på riktigt bra flygväder så att reservflygtillfället på tisdag morgon inte ska behöva användas för tävlandet.

Observatörskurs och Fly on
Under helgen arrangeras en observatörskurs. En observatör är tävlingslednings förlängda arm vid ballongtävlingar. Anmälan till Susanne 0702-011141, senast 13 april. Svenska landslaget i ballongflygning kommer delta och under helgen är det också aktiviteter knutna till Fly on 2018, satsningen för att stötta ballongflygning och tävlande.

Boende och anmälan
Utgångspunkten för helgen blir Brålanda hotell och vandrarhem. Boende finns reserverat där för oss men vänta inte alltför länge med rumsbokningen om du vill bo med oss andra. Inbjudan till Dalslandningen.

 

Ballongmöte och årsmöte i Gränna

Helgen 16-18 februari arrangerar Ballongklubben Andrée ballongmöte i Gränna med en deltävling i Svenska cupen. Under lördagen hålls även Svenska ballongfederationens årsmöte. Medlemmar från Dalslands ballongklubb är anmälda och åker mot Vättern och polkastaden under fredagen. 

Årsmöte 2018-02-26

Boka in måndagen den 26 februari för årsmöte i Dalslands ballongklubb. Årsmötet startar kl 18.00 i Allegården och efter förhandlingarna bjuder klubben på fika. Motioner ska lämnas till styrelsen senast fyra veckor före årsmötet. 
Efter fikat kommer Rickard Eriksson och Thomas Ahlbom för att informera om sina planer för start- och landningsbana vid Högsäter.

Alla är välkomna!!