God Jul och Gott Nytt År

God Jul & Gott Nytt År

Festlig fest!!

BallongtårtaDen 6 december firade Dalslands ballongklubb 10 års jubileum!

Kvällen inleddes med mat och tal innan dansen började. I pausen hurrades det för de 10 första åren och önskades fortsatt lycka till alla nya år!

Tack till alla som gjorde festen!!

Titta på bilder.

 

 

 

 

 

  

Ballongmöte i Örebro 1:a advent

Det är roligt att besöka andra trevliga ballongentusiaster och närmast är det Örebro Ballongklubb som bjuder in till ballongmöte 29 november-1 december 2013. De brukar ha välordnade och sociala ballongmöten så passa på och följ med. Hör av dig så snart som möjligt till Eva telefon 070-664 05 23 eller e-post Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.  för samordning av boende och resa.

Information om Örebro Balloon Flying Festival  20 ballonger anmälda!!!

10-års jubileumsfest 6 december

Fest 6 decemberDen 6 december 2003 bildades Dalslands ballongklubb och vi har firat lite under året, men nu är det dags för fest!

Festen äger rum i Högsäters bygdegård fredagen den 6 december. Styrelsen hoppas att många medlemmar och ballongvänner kan komma denna kväll och höja feststämningen! Vi samlas klockan 18.30 och inleder kvällen med mat som klubbmedlemmarna bjuds på före Janssons spelar upp till dans.Anmälan görs till Eva på telefon 070-664 05 23 eller e-post Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. senast 23 november.

Övriga är välkomna till dansen klockan 21.00, entré 100 kr, anmälan senast 30 november.

Lördagen den 7 december tror vi på flygning tillsammans med tillresta ballongvänner. Så planera också in lördagen för en gemensam aktivitet.

Ballongflygning i TV

Hjärnkontoret flyger ballong

I veckan sändes Hjärnkontoret i TV och temat var ballongflygning. Se programledaren Beppe och våra ballongvänner från Stockholm Johan, Jonas och Henrik vara ute och flyga. Programmet

 

 

 

 

Vill du flyga ballong?

Vill du flyga luftballong? Ja, då har du kommit till rätt sida... Är du aktiv medlem finns det många tillfällen att följa med ut och flyga ballong.

Under september har våra flitiga piloter flugit sex gånger och då behövs du som crew, medhjälpare, både i korgen och på marken. Blir du dessutom riktigt biten kan du själv ta pilotcertifikat....

Medlemmar anmäler sig till "Far- eller flyglistan" och du får då ett SMS när det planeras flygning. Utöver det finns sidan "Planerad flygning" där det skrivs om planeringen för den närmaste tiden. Om du spanar lite väder själv och tror det är flygbart är det bara att ringa piloterna - de vill säkert upp....

I väntan på nästa flygning kan du njuta av bild och text från tidigare flygningar.

Öppet hus på ridskolan 28 september

Hällerna gårdVad har ridskolan och ballongflygning gemensamt?

Ja, förutom medlemmar, som är med i båda föreningarna har vi samarbetat med Thomas Enarsson och hans ridskola på Hällerna gård för att lära mer om hästar. Många hästar tycker om ballonger, men det finns också situationer där en ballong kan bli lite för spännande... Hur reagerar hästen då?

 

Lördagen den 28 september är Dalslands ballongklubb inbjudna till Öppet hus för att titta på nya stallet. Det blir även uppvisning och det finns möjlighet att själv prova lite ridning. Tider och detaljer ser du via Ryttarföreningens hemsida och inbjudan.

Europeiska mästerskapet 2013

Det 18:e Europeiska mästerskapet i ballongflygning arrangeras i Włocławec, Polen. Tävlingen pågår under tiden 6-14 september med tävlingsflygningar 9-13 september. Flygningarna sker morgon och kväll och det gäller samma regler som vid SM minst två flygningar och tre deltävlingar för att det skall räknas som ett mästerskap.

Tre svenska lag deltar, Peter Olsson, Lars Ekstedt och Sinom Josefsson, av totalt 82 lag och ballonger. Regelmässigt är det inte någon större skillnad mellan SM eller EM, deltävlingarna är samma. Resultat presenteras preliminärt efter flygningen och blir slutliga (final) efter att protesttiden är över. Vinnaren av deltävling (oftast flera deltävlingar per flygning) får 1000 poäng och sedan delas poängen ut efter avståndet till vinnarens resultat. Följs inte reglerna får laget straff med poängavdrag.

Du kan följa tävlingarna via Dagbok från EM nedan skrivna av lag Peter Olsson och den officiella hemsidan med e-anslagstavlan och resultat samt officiella FB sidan. Simon Josefssons lag (konto krävs) och Christoffer Munds lag publicerar nyheter via sina FB-sidor.

RESULTAT: Lag Peter Olsson kom på en mycket hedrande 6:e plats. STORT GRATTIS till hela laget!

 

Dagbok EM 2013 i Polen

Lag Peter Olsson skriver dagbok från EM i mån av tid och tillgång till internet. Peter Olsson och Björn Bergkvist är hedersmedlemmar i Dalslands ballongklubb och utöver dem ingår även Markus Sandström och Jesper Kempe i laget.

 

Torsdag 19/9
Eftersom vi åkte med nattfärjan från Gdynia till Karlskrona så var vi ett av de allra sista lagen att lämna Wloclawek när vi åkte efter lunch i söndags. Det kändes fånigt att det var vid sista måltiden som vi hittade en restaurang som serverade polsk mat. Hemresan gick utmärkt och nu har det hunnit gå några dagar till för att smälta intrycken från tävlingarna.

Vår 6:e plats på EM är den bästa svenska placering på ett stort internationellt mästerskap sedan 2007. Det är riktigt bra med tanke på att vi inte tävlat internationellt sedan 2010 och att jag flugit betydligt mindre än jag brukat de senaste åren. Varför gick det då så bra? Jag vet ärligt talat inte, men en stor faktor är troligen samarbetet med det danska laget Dong Energy (Christoffer Mundt). Det gjorde att vi fick ett lugn och arbetsro som nog var mycket viktigare än jag insåg under tävlingarna.

Nu siktar vi framåt. Nästa stora tävling är VM i Brasilien i juli nästa år. Vi hade lovat oss att om det gick bra på EM skulle vi åka. Nu har vi dock fått hört massor av historier från de som var där på för-VM förra året och de kan sammanfattas med ett "äventyr". Inget var enkelt, allt riskerar att bli stulet och det verkar som att det kan bli svårt att fokusera på tävlingsdelen. Frågan är om vi har resurser nog att ordna allt och samtidigt göra ett bra resultat på VM…  /Peter

 

Lördag 14/9 kl. 14.15

Resultat:
1.  Rokas Kostiuskevicius, Litauen - 14036 poäng
6.  Peter Olsson, Sverige - 12989
9.  Christoffer Mundt, Danmark - 12536
41. Kim Larsen, Danmark - 8966
45. Lars Ekstedt, Sverige - 8717
48. Simon Josefsson, Sverige - 8587
56. Jukka Kujala, Finland - 8128
70. Thomas Johnk, Danmark - 6698
73. Mikko Niskanen, Finland - 6105
78. Toni Korhonen, Finland - 5215
80. Palle Olsen, Danmark - 4437

Avslutningsceremonin startar kl. 16.00.

 

Fredag 13/9 kl. 23.30
Nu är det färdigfluget på EM för i år, det blev ingen flygning ikväll. I resultatlistan är Rokas och Rimas Kostiuskevicius från Litauen överst. Peter på 6:e plats, Lars 46:e plats och Simon på 48 plats av alla 81 tävlande.

 

Fredag 13/9 (sista flygdagen) kl. 8.30
5 deltävlingar om inte dimman sätter stopp för flygning.

Just nu efter 13 deltävlingar är Peter på plats 13, Lars 45 och Simon 50. Vår danske vän Christoffer Mundt har klättrat upp till 8:e plats. Leder gör nu Stefan Zeberu, SUI.

 

Torsdag 12/9 kl. 16.15
Troligtvis start i närheten av Warzachewki i kväll med 3 deltävlingar att flyga.


Torsdag 12/9 kl 09.10

Morgonens flygning inställd på grund av dimma. Tre flygtillfällen återstår och alla ser "flygbara" ut om man kollar på Windguru. /Kenneth

 

Torsdag 12/9 kl 7.10
Dimma i tävlingsområdet på morgonen. Ny Briefing kl. 7.30

Preliminära resultat efter 10 deltävlingar. Peter 10, Lars 41 och Simon 42.  

Onsdag 11/9 kl. 22.35
Preliminära resultat efter 9 deltävlingar (resultat från kvällens sista deltävling är ännu inte publicerade) visar på totalt 10:e plats för Peter, 40:e plats för Lars och 42:e plats för Simon. Christoffer Mundt har som bäste dansk klättrat till en 13:e plats. Fortfarande leder Uwe Schneider.

 

Onsdag 11/9 kl. 16.00

 

Onsdag 11/9 morgon
Morgonflygningen inställd på grund av alltför dålig vädersituation.

 

Onsdag 11/9 kl. 01.07
Efter kvällens tävling ligger Peter 9:a, Lars 19:e och Simon 39:e. Resultaten är preliminära och kan ändras innan de blir "Final". Heja, heja!!
/Susanne

 

Tisdag 10/9 eftermiddag
Nu är vädret bättre och det blir 2 x Hesitation Walz och en 3-d shape. Egen vald startplats. Återigen ett fantastiskt samarbete med Dong och vi hade ett bra startfält. Även här såg det ut som vi skulle bli ensamma och de som var där åkte i väg. En snabb titt på klockan och vi konstaterar att det blir nog inte bättre någon annanstans och vi är riggade, vi kör.

Då ser man hur det i nejden kommer tyskar, tjecker, engelsmän, gamla zeeländare (holländare) och alla möjliga andra och startar på ungefär samma ställe.

Nu väntar vi på resultat för att se hur det gick... /Björn

 

Flygplanering

 

Tisdag 10/9
Tisdag morgon - Fly in

Tack vare ett mycket bra samarbete med Christoffer Mundt och hans lag i Dong Energy Balloon team var vi mycket snabbt på plats för morgonens fly in, följt av Hesitation Waltz och därefter en 3d-task.

Ett icke lerigt startfält lokaliserades och riggningen började. Allt kändes jättebra förutom att: Detta är ju ett perfekt startfält - varför är det inga andra här.

Dock började vi misstänka att eftersom det var en dimma som fick Engelsmännen att känna sig hemma så kanske vi inte såg dem, och lite rykten, rop i dimman och vi började inse att det var nog ganska många här i närheten.

Riggningen är klar, startperioden har börjat sedan länge och vi lägger själva till en deltävling: Landning. Det vill säga ballongen får bestämma en plats, bilen åka dit och kontrollera fältet och funkar det så får ballongen flyga dit och landa. Dels är bilen på plats och dels borde man missa kraftledningar.

Strax innan kallfyllningen ska starta så kommer SMS:et - inställt. Vilket flygsäkerhetsmässigt var det enda förnuftiga att göra.

Än en gång tackar vi vårt tålamod att aldrig dra ut ballongen ur säcken förrän vi bestämt oss för att flyga.  /Björn

 

Måndag 9/9 kl. 20.20
Efter första flygningens 3 deltävlingar är nu Peter på 15: plats, Lasse på 21:e plats och Simon finns på 23:e plats. Andra deltävlingen gav Peter 1000 poäng.

 

Måndag 9/9 kväll
Briefing inställd på grund av regn. /Björn

 

Måndag 9/9 kl. 13.00
Första resultaten börjar komma upp på:
http://www.debruijn.de/results/2013/pnlk/results.htm

"Det ser ut att bli dyrt att första markern landade på en annan ballong innan den föll vidare till marken" kommenterar Peter sitt eget morgonresultat. 

 

Måndag 9/9 kl 09:09

Puh första flygningen är avklarad, 2:a frukosten uppäten och snart är det sovdags. Morgonen bjöd på friska vindar, riktiga friska vindar. 3 deltävlingar klarades av på en kvart. På mindre tid än timme efter startperiodens början var ballongen packad, utburen från fältet och lastad i släpet.

Enligt uppgift 55 km / h på cirka 800 ft verkar varit högsta hastigheten.

I bilen konstaterade Markus efter en snabb utkörning från fältet, "han droppar på första målet om 2 minuter, vi hinner inte dit". Det är knappt vi har sett vår ballong efter start. Men körde man 50 km / h på grusvägar som gick parallellt med vindriktningen kunde man köra om ballongerna. /Björn

 

Ett startfält

 

Söndag 8/9 kl. 20.30:
Dagen bjöd på en rörig General Briefing, men en bra opening cermony. Briiefingen är på ett flygfält och det är verkligen flygsport där. De vinschar segelflyg samtidigt som de släpper fallskärmshoppare och helikopter startar och landar. Dessutom ett ballong-EM mitt i detta. Separationskraven verkar vara mycket mindre i Polen så de olika flygsporterna kommer väldigt nära varandra. 

Markus Sandström och Ulf Ekstedt passade på att hoppa tandem efter opening cermony. Lova Bannister hyrde en skärm och hoppade från samma plan. 

Den fina högtrycksryggen vi haft de senaste dagarna är på väg bort så prognoserna ser inte perfekta ut. Någon inställd flygning kommer det att bli början av veckan. Sedan får vi se.

Väckarklockan ställd på 04.00. Nu börjar det! /Peter

 

Söndag 8/9
Lag Lars Ekstedt skulle ha morgonflugit med Winds of Hope-ballongen som han kommer att tävla med. På trackingen ser dock ut som om att han inte kom i luften. För vår del var det sovmorgon med frukost vid 10-tiden. Nu väntar vi på General Briefing kl 13.30. /Peter

 

Lördag 7/9
Kvällsflygningen var riktigt bra. Vi har fått igång all kommunikation och bortsett från APRs-radio så är det stabilt. Ballongen kommer till målen (åtminstone på träningsflygning) och det fungerar bra på marken.

Dagen avslutades med en trevlig middag med Christoffer, Sandra, Martin och Thomas i det danska laget. /Peter

 

Lördag 7 september
Klockan stod på 05.00 igen. En fin morgonflygning. Tre övningsmarkers och sämsta resultat på 2 meter. Landning på vägen och snabbt tillbaka för lite sömn. /Peter

 

Fredag 6 september
Klockan ringde 05.00 för morgonflygning. TIdig frukost och ut till Common Launch Field där vi mösts av dimma. Det var ett tunt skikt som snart släppte. Övningsresultaten blev vår bil (på taket), en korsningstaty och ett biltak till (tyvärr inte vår bil).

Det danska laget med Christoffer Mundt som pilot (team Dong Energy) stod och packade ur när vi kom tillbaka. De bor på samma hotell.

En andra frukost, middagssömn, bilfixande, lunch och kvällsflygning. Kvällens flygning var lika fånig som kvällen innan. Fladdrande vindar som svängde 20 grader fram och tillbaka på alla höjder och ändå ser tracken helt rak ut efteråt samtidigt som man missat alla mål med 50 meter eller mer. /Peter

 

Torsdag 5 september
Status vid 07.30:
Lag Peter Olsson: Framme i Gdynia och börjar 3-timmarsresan mot Wloclawek.

Lag Lars Ekstedt: Sover fortfarande - färjan är inte framme i Gdynia förrän kl. 13.00
Lag Simon Josefsson: Väntar på att få köra på dagfärjan i Karlskrona.

Framme i Wloclawek:
Incheckningen på lägenhetshotellet skedde med telefontolkning. Vi kommer att få plats med alla saker i alla fall. Två lägenheter på 54 m2 styck.

Kvällsflygning!

Lars Ekstedts bil kom fram till Wloclawek precis i tid för flygning. Lite stressigt att inte hinna packa ur kläder på hotellet först, men de kom i luften för en kort flygning. /Peter

 

Onsdag 4 september
Dags för avresa mot ballong-EM i Polen. Alla svenska lagen satsar på färja till Gdynia, men det visar sig att alla åker med olika avgångar. Vi har lånat ut Jesper till lag Lars Ekstedt och istället fått Chales med oss. Vi plockar upp honom efter lunch väg mot färjan i Karlskrona.

Intressantaste händelserna på vägen är DHL-bilen som backar på en påfart utanför Värnamo och damen som kör vänstervarv i rondellen söder om Växjö.

Ett av  lagen ser bytet som att de har en gisslan, det andra som att de hade en hedrad gäst...  /Peter

 

Gordon Bennett race 2013

Tidigt söndag morgon gick starten för årets Gordon Bennett race i Frankrike. Det är 57:e upplagan av världens äldsta flygtävling, tävlingen startade 1906. 18 ballonger startade lite försenade på grund av vädret. 

Gordon Bennett går ut på att flyga så långt som möjligt med gasballong. Vart ballongerna landar beror som vanligt på vinden... upp till tre dygn brukar tävlingen pågå. 

Du kan följa ballongerna via tracken och se var de är och läsa mer om tävlingen på hemsidan. Tips - minimera Barogramm, så kan du byta till OSM (karta) och zooma in-ut.

Det landade en gasballong utanför Uddevalla för några år sedan. Minns inte om den ingick i Gordon Bennett, men besättningen blev glada då de möttes att medlemmar i den lokala ballongklubben...

Danska mästerskapen 2013

Resultatlista

6-11 augusti 2013 genomfördes Danska mästerskapen och då tre svenska lag deltog blev det också Danska öppna mästerskapen. Tävlingscentrum var Dazy semesteranläggning utanför Silkeborg ett väldigt vackert landskap med kullar, grönska och vatten. Tävlingsledare var Dave Morgan och Brenda ett radarpar som varit med under DM i många år.

De svenska lagen var lag Peter Olsson, lag Lars Ekstedt samt lag Linus Ros. Lag Peter och Lars passade på och övade inför EM som avgörs i september. Tre flygningar kunde genomföras under veckan då vädret bjöd på både för mycket blåst och regn. Det blev en spännande tävling då det skilde få poäng mellan de tävlande. Dansk mästare blev Niels Hvid, tvåa Christoffer Mundt och trea Kim Larsen. Vinnare av öppna danska mästerskapen blev Peter Olsson, sexa Lars Ekstedt och fjortonde Linus Ros.

Under veckan skrevs det dagbok och det kommer fler bilder. Under tiden kan du se arrangörernas bilder och text.

Dagbok från Danmark

Ballonger i luftenD

2013-08-10, klockan 19.00
Svart flagg! DM är klart och dansk mästare är Niels Hvid, 2:a Christoffer Mundt, 3:a Kim Larsson (efter 3 st 1000-poängare igår). Svenskarna har deltagit i Danska öppna mästerskapen och där vann Peter Olsson, 2:a Niels Hvid, 3:a Christoffer Mundt, 6:a Lars Ekstedt och 14:e Linus Ros. I morgon klockan 09.00 är det avslutning och prisutdelning.

Nu skall vi gå tillbaka till stugan i regnet och förbereda oss för grillkvällen.

 

2013-08-10, klockan 18.25
Regn, uppehåll, regn och nu grå himmel har dagen bjudit på i väderväg. Vi sitter i briefinglokalen och hoppas att den lilla-lilla lucka som kan finnas mellan ovädret skall infinna sig så att vi kan göra ytterligare ett kort skutt i luften. Men som Dave summerade väderinformationen med "vi här ju här för att tävla". Efter briefing/flygning blir det grillkväll och vi har varit inne i Silkeborg idag och kikat runt samt handlat lite vad man behöver till en grillkväll. Håll vädertummarna!

 

2013-08-10, klockan 06.30
Just som vi var på väg ut genom dörren för att infinna oss på briefing klockan 06.00 kom SMS om att det är inställt på grund av väder. Det blev en tidig morgonpromenad ändå bort till tävlingcentrum och besök vid den officiella anslagstavlan med nya resultat. 

Task 5, Task 6, Task 7, Task 8 och Total

Och ja, trevlig läsning.... :)

 

2013-08-09, klockan 23.00
Nu flyger vi inte längre utan nu är det fokus på snack, mat och dryck. Kvällens flygning blev ombytlig då vindarna ändrade sig hel under delar av flygningen och erfarna piloter säger att det är den konstigaste flygning de gjort. Några få har lyckats komma in på de mål som tävlingsledningen bestämde men det finns även många som landade med alla markers i korgen. Skall bli spännande att se resultat efter kvällen. Alla önskar att vädret skall ändas så att två flygningar till kan genomföras under lördagen men det ser inte helt bra ut. Men jag tror på flygning!! :)

Det finns två nya resultat på Task 2 och Task 3 dock ingen ny Total ännu, så du få räkna lite själv. /Susanne

 

2013-08-09 klockan 19.30
De flyger!

 

2013-08-08, klockan 12.00
Sovmorgon och sen frukost... hoppas att det blir flygning i eftermiddag. Dansk TV var här och gjorde reportage första dagen och du kan se reportaget via länken. Facebooksidan ballondm är öppen och du kan följa den utan eget konto.

 

2013-08-09 klockan 10.10
Efter de fem första deltävlingarna leder nu Lars Ekstedt med Christoffer Mundt som 2:a och Peter Olsson som 3:a. Men det är mycket jämt i toppen poängmässigt. Linus Ros ligger på 14:e plats.

Task 3, Task 4, Task 5, Total

 

2013-08-09 klockan 07.15
Det blev flygning i går kväll - inga resultat har dock blivit synliga ännu. Dagens morgonflygning inställd på grund av för kraftig vind.

 

2013-08-08 klockan 18.30
3 deltävlingar planerade för kvällsflygningen - Judge deklarared goal, Hisitation waltz och Fly on. Gemensamt startfält sydost om Kjellerup. Tilläggsbreafing kl. 19.00.

 

2013-08-08, klockan 12.00
Resultat från flygningen i går kväll, kanske lite på sned dock.... Task 1, Task 2 och Total

Och ja, trevlig läsning... :)

 

 2013-08-08, klockan 11.00
Regnet kom och det gjorde också SMS klockan 04.00 som meddelade att briefingen ställdes in. Efter lite sovmorgon är nu halva laget borta vid den officiella anslagstavlan för att se om det finns några publicerade resultat. Det regnar fortfarande men förhoppningsvis slutar det och vi kan flyga i kväll. Nästa briefing klockan 18.00 och fram tills dess är det fria aktiviteter.  /Susanne

 

 

2013-08-07, klockan 23.20
Ahh, flygning!! I kväll har vi flugit och genomfört två deltävlingar, den ena en FIN (Fly in - där tävlingsledningen valt målet och piloten får välja startplats) och den andra en JDG (Judge declared goal - där tävlingsledningen väljer målet). Många ballonger gjorde bra resultat på första målet, men få har bra resultat på andra.

Nu har tävlingsledningen att göra med tyda trackar från loggern (varje ballong loggar sin flygnig) och observatörernas anteckningar. Vi går och lägger oss under tiden inför morgonens briefing. Det skall dock regna i natt - hoppas att det upphör snabbt!  /Susanne

 

2013-08-07, klockan 17.00
Efter lunch inne i Silkeborg har vi nu markerat avlysta vägar och kraftledningar på våra papperskartor. Under tävlingen använder lag Peter elektroniska kartor via tävlingsprogrammet de kör mellan korgen, följebilen och ballonger de samarbetar med, men en reservkarta skall finnas i korgen. Observatör Susanne använder sin papperskarta flitigt för att se var de tävlande är och hitta de mål som tävlingsledningen eller tävlande pilot har valt.

Nästa briefing blir klockan 18.00 och inget annat... Just nu är himlen helt täckt av moln, men vi hoppas det hotande regnet väntar tills vi hunnit med en kvällsflygning.

Arrangörerna en öppen sida "ballondm" via Facebook som flitigt uppdateras./Susanne

 

2013-08-07, klockan 12.00
Dagen inleddes med en riktigt behaglig tid för briefing, klockan 07.00 på startplatsen. Tävlingsledningen hade fullt upp med att hitta passande mål för de förhållande som gällde och klockan 07.55 meddelade Dave att startperioden började 08.00 och när ballongerna började provelda klockan 08.07 kom svart flagg och morgonens flygning ställdes in. Tillbaka till huset för lite sömn och nu ät dags för lunch. Ryktet går att det blir tidig briefing för att hinna en flygning i eftermiddag före regn..../Susanne

 

2013-08-06
Efter en bekväm nedfart (även om kaptenen körde båten så fort, att den rullade) kom vi fram till tävlingscentrat, checkade in piloten Peter och lastade ur bilen. Cirka 15 lag deltog under General Briefing där de sista justeringarna i tävlingsreglerna delas ut och tävlingsledaren Dave Morgan presenterar tävlingen.

Tävlingsbilen iordningställdes, kartorna kompletterades med nya PZ och så var det dags att sova en stund inför flygning onsdag morgon./Susanne

Dagbok från Danmark
I mån av tid kommer vi att skriva vad som händer i Danmark.

Tre svenska lag vid danska mästerskapen

6-11 augusti 2013 deltar tre svenska lag vid danska mästerskapen. Det är piloterna Peter Olsson, Linus Ros och Lars Ekstedt med lag som passar på och finslipar formen inför EM i ballongflygning som hålls senare i höst.

Danska mästerskapen hålls i år i Silkeborg och du kan följa tävlingarna via www.ballondm.dk och danska vädret följer du via www.dmi.dk.

Utöver hedersmedlemmarna i lag Peter deltar även Susanne Jacobsson från Dalslands ballongklubb vid tävlingarna, Susanne är observatör för lag Peter.

Uppgraderat till Joomla 2.5

Vi har uppgraderat hemsidan till Joomla 2.5.

En del blir annorlunda och annat kommer vi att ändra på...

Ha lite tålamod så ska hemsidan bli lika fin och väl uppdaterad som tidigare!

Klubbmästare

Eva klubbmästareFör första gången i klubbens historia arrangerades ett klubbmästerskap den 6 juni i samband med klubbens traditionella sociala firande. Klubbmästerskapet infördes nu som ett led i Dalslands ballongklubbs 10-årsfirande. Med allt jobb som klubbens ordförande Eva lagt på ballongflygning så kan väl ingen missunna henne titeln som klubbmästare nr 1.

Ballongmöten

Det kan också vara kul att vidga vyerna genom att besöka andra trevliga ballongentusiaster. Det anordnas ett flertal möten så det är hög tid att planera semestern. Hör av ersnarast till Eva för mer informationoch anmälan på telefon 0706-640 523 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

11-13 juli arrangerar BK Andrée i Gränna ballongmöte med deltävling i Svenska Cuppen.

6-11 augusti är det Danska Mästerskapen i Silkeborg i Danmark. Vore kul att besöka våra danska ballongkompisar och flyga där utom tävlan.

 

Social afton 6 juni

FlaggorTraditionsenligt passar klubben på med sociala aktiviteter i samband med 6 juni.

Vi håller till på gården Knipan norr om Högsäter hos Evelina & Jonas. Nytt för i år är klubbmästerskap så att klubbens sju piloter får något att tävla om vid kvällens flygning!

Anmäl dig senast 31 maj till Barbro på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller 0528-406 72 så får du mer information.

 

SM i ballongflygning 2013

Svenske mästaren Lars EkstedtSM i ballongflygning 2013 är avslutat. Denna gång var det Dals Rostock och Kroppefjälls hotell som var tävlingscentrum.

Vädret höll oss på halster under tävlingsdagarna men en flygning kunde genomföras på östra sidan av Kroppefjäll lördag kväll och en underbar morgonflygning från Högsäter över fjället på tisdag, som var reservdag. Med de två flygningarna blev det ett godkänt SM och en svensk mästare kunde koras. Lars Ekstedt och hans lag vann den hårda poängstriden! Lars har varit topplacerad i många SM men nu blev det första plats.

Resultatlista
1. Lars Ekstedt  3995, 2. Peter Olsson 3896, 3.Simon Josefsson 3879, 4. Jan Balkedal 3305, 5. John Grubbström 3071, 6. Nisse Kjellén 2094, 7. Daniel Sjökvist 2040, 8. Linus Ros 1640 och 9. Kristian Svensson 555

 

Tommy Johanssons pris
Tommy Johanssons pris delas ut till det lag (inte pilot) som extra utmärkt sig på ett positivt sätt och nomineringen görs av tävlingens observatörer. 2013 tilldelas Lag John Grubbström - Thomas Grubbström, Stuart Reeve, Hans Åkerstedt, Gun Ekdahl, Annica Pihl Carlsson.

Alla ballongflygare är vana med att vänta in bra väder, så i regnet och blåsten besöktes akvedukten och slussarna i Håverud, fästningen i Halden, bad och bowling hjälpte till att fördriva tiden och så all god mat man hinner äta under fem dagar.

Flygningarna och övriga händelser finns i dokumenterade i bild och text.

Dalslands ballongklubb TACKAR alla tävlande, fiesta piloter, tävlingsledning, funktionärer,  samarbetspartners, trevliga markägare, Kroppefjälls hotell, publik och alla andra som bidragit till ett fantastiskt SM 2013!

Vår ballong är på TV lördag kväll

Filmaffisch filmen FlickanVår ballong har medverkat i några filmer och 11 maj, har du chans att se den på TV klockan 21.10 i SVT2.

Det är filmen Flickan som visas: "En tioårig flicka lämnas i sin fasters vård när hennes föräldrar reser till Afrika för att delta i ett biståndsprojekt. Snart ger sig fastern iväg och flickan tvingas tillbringa sommardagarna helt ensam - en upplevelse som börjar som ett äventyr men snart får en allt obehagligare inramning."

Turligt nog kommer det en luftballong flygande och landar....

 

 

 

 

TS nya flygregler

Transportstyrelsen (TS) har nu fastslagit nya regler för alla ballongfarare. Säkerhetstänket som är stort i Sverige skärps nu ytterligare. Från och med nästa år krävs utbildning för alla som vill med och flyga. En veckas kurs som TS kommer att hålla ska leda till att alla passagerare bland annat lär sig att landa ballongen om något skulle hända piloten i luften. Ska vara fullt genomfört senast mars 2014.
Passagerarflyget drabbas också även om det inte blir lika hårt, två bland passagerarna ska ha genomgått TS kurs. Vårt samarbete med Ballongflyg i Väst kommer att fördjupas då Per Helmersson får stort behov av ”erfarna” passagerare. Hör av dig redan nu till Per på 0512-70024 så får du företräde till kurserna som förväntas bli mycket eftertraktade. Mer information kommer när TS bestämt utbildningstillfällen.

Flygutställning 6-10 mars 2013

Den 6-10 mars pågår den årliga flygutställningen i Nordstan i Göteborg. Mitt inne i köpcentrumet finns då olika flygsporter representerade och berättar om sina olika specialitéer för intresserade. Per Helmersson från Ballongflyg i Väst deltar så vi blir inte ensamma att representera ballongsporten.

Ett fint tillfälle till utbyte med de andra grenförbunden samt möjlighet att knyta nya flygkontakter. Vi planerar att åka till Göteborg lördag och/eller söndag, Nordstan har då öppet kl. 10.00-18.00. Kontakta Eva via mail eller telefon 0706-640 523 och tala om vilken dag som är intressantast för denna utflykt. Anmäl dig senast 7 mars.

Fem anmälda än så länge!

 

SM i Dalsland 27/4 - 1/5

Ballong-SM kommer i år att avgöras i Dalsland med Kroppefjäll hotell i Dals Rostock som tävlingscentrum. Flygområdet blir på båda sidor om Kroppefjäll - från Munkedal i väster ut till Vänern och från Vänersborg i söder upp till norr om Bäckefors. Vi hoppas givetvis på bra flygväder och många ballonger i luften. Nio tävlande lag är anmälda.

Väder och vind bestämmer om och var vi kan flyga. Aktuell flyginformation kommer under tävlingsdagarna att finnas här på hemsidan samt på telefonsvarare 0528-40521.

 

Grattis

Vid årsmötet lottades ut tre flygningar bland medlemmar som ännu inte flugit med i klubbens ballong.

Klubbens policy annars är att man bör vara med några gånger före flygning och pröva på vad som görs på marken i samband med flygningarna.

De lyckliga vinnarna som får första parkett direkt är Hyacinth Butron, Ida Källén och Josefin Larsson. GRATTIS!

 

 

Ballongmöte samt årsmöte i Gränna

Helgen 15-17 februari arrangerar Ballonklubben Andrée ballongmöte i Gränna med Andrée Memorial Meet - Classic den 16 februari. Classic innebär att det i korgen skall finnas karta och kompass för navigering, flygradio för kommunikation samt en observatör, utöver crew och pilot. Inbjudan hittar du på BK Andrées hemsida. Tävlingen är en deltävling i Svenska Cupen.

Årsmöte Svenska ballongfederationen
Den 16 februari, klockan 14.00 genomförs Svenska Ballongfederationens årsmöte också det i Gränna. Alla är välkomna och är du medlem i federationen har du dessutom rösträtt.

Årsmöte Dalslands ballongklubb

Den 12 februari kl. 18.00 är det årsmöte i Dalslands ballongklubb. Vi träffas i Högsäters bygdegård och efter årsmötesärendena och lättare förtäring kommer den otroligt populära filmen "Welcome to Järbo state" att visas, där vår ballong medverkar. Därav förklaringen till denna koppling i bilden ovan.

Ni som är intresserade av årsmöteshandlingarna kan logga in som medlem och i den extrameny som ni då får tillgång till så finns Årsmöte med. Behöver du hjälp med inloggning eller vill få årsmöteshandlingar till dig på annat sätt kan kontakta Susanne på tel. 0522-13106 eller via Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Ballongmöten

Trodde du att man inte flyger ballong på vintern? Det gör man och här kommer ett vintrigt ballongmöte...

Gällivare
För tredje året i rad anordnas Arttic Ballong Adventure i Gällivare 5-15 februari. En fantastisk upplevelse som kan ge många internationella kontakter. Här finns bland annat en härlig film från flygningar 2011. Per Helmersson, Ballongflyg i Väst har varit med där flera år och kan ge mer information på telefon 0705-834 758.