SM 2009

Bilderna tagna av Birgit Amundsson, Barbro Andersson, Malin Lundqvist, Elisabeth och Roland Mattsson samt Erika, Eva och Kenneth Olsson.

Du kan också läsa en dikt om SM här och ett kåseri från Barbro

Team Eva (namnet framröstat av klubbmedlemmarna) bestående av Gun Rundström, Eva Olsson, Iris Ahlbom, Elisabeth Mattsson och Erika Olsson var första laget som SM-tävat för Dalslands ballongklubb. De åkte till SM i Örebro 20-24 maj med främsta målsättningarna att ha kul samt att inte bli sist.

 

20 maj

Damerna anlände en dag i förväg för att starta förberedelserna. Första morgonen inleddes på Gustavsviks camping med frukost på altanen i solskenet. Det började alltså bra! Tacksamt nog var det fler från klubben som följt med för att heja fram SM:s enda tjejlag.

 
Diverse förberedelser: förtältet till Elisabeths husvagn behövde sättas upp, markera flygzoner, förbjudna områden mm på kartorna, trimma ballongen samt givetvis besöka affären och proviantera - "var finns goda kakor till observatörerna".

 

Piloten gjorde officiell incheckning vid tävlingscentrum i Centala Örebro och både hennes och ballongens papper konstaterades vara helt i sin ordning.

 

Vid tävlingscentrum sågs Kenneth och Susanne som tillhörde tävlingsledningen. De hade så snabbt fått slänga sig in i jobbet att de inte hunnit byta om till nya SM-tröjor. Vi tyckte dock att de gärna fick behålla "våra" tröjor.

 

Klockan 18.00 startade General briefing med genomgång av alla grundläggande tävlingsfakta.

 

21 maj - morgon

Therese var observatör och tilldelades olika lag att hålla koll på vid varje flygning så att de inte fuskade med något. En av observatörens uppgifter är också att mäta in resultaten. Alltså är de väldigt betydelsefulla!

 

Snart start för premiärflygning på SM. Gemensamt startfält, strålande solsken - visserligen blåste det en del men ...

 

Och ner kom de igen! Efter genomförda tävlingsmoment gjorde de en landning med liggande korg, missade nätt och jämt brunnen mitt på gärdet och Eva låg på botten och halade in ripplinan så snabbt hon orkade så att de skulle få stopp före staketet.

 

Sedan åkte laget och letade upp de tre markers som kastats under flygningen.

 

Givetvis avslutades med en skål samt kaffe och kaka före det bar av tillbaka till tävlingscentrum.

 

21 maj - kväll

Självvalt startfält. Första deltävlingen var att kasta en marker på målområdet vid slottet i Örebro.

 

Flera intresserade samlades vid starten och många kameror surrade när Eva varmfyllde ballongen.

 

Även om det är tävling så vinkar man hej då när man flyger iväg.

 

Som kompensation för att Eva missade Örebro slott så släpptes en marker vid denna fina herrgård nordost om Örebro. Alla i följebilen var helt lyriska och Eva var förlåten.

 

Avslutningsvis rangerades ballongen närmare väg före den packades. Även vid landningen dök flera intresserade upp. Eva var till en början besviken och tyckte det varit en dålig flygning. Hennes humör förbättrades dock av beskeden senare under kvällen om att hon inte varit ensam om "slottsmissen" så där blev en hel del poäng i alla fall samt ... sista deltävlingen gav en andraplats. Eva konstaterade att det handlar inte enbart om vad bra hon flyger själv utan också om de andra flyger sämre.

 

22 maj - morgon

Ballongsporten är fantastisk genom att man oavsett ålder eller kön kan tävla tillsammans. Hur vanligt det är med mor och son tävlande mot varandra är inte fastställt men här ses i alla fall Eva högst upp och sonen Peter som flyger lägst. Tillsammans med ballongerna denna mulna morgon hängde även regnet i luften.

 

Vid slutet av flygningen upplevde Eva för första gången att flyga i regn. Hon hittade ett vägbygge att landa på och tjejerna fick slita hårt för att få så liten del som möjligt av höljet i det vattenfyllda diket. Visserligen blev ballongen blöt i alla fall men ...

 

Eva försöker ofta leva efter mottot "allt vad jag vill att folk ska göra mot mig får jag göra för dem". Observatören Simon hade inget alls emot att få ta del av gängets enda paraply.

 

Trots svårtillgänglig placerad marker uppe på att ambulanstak så visste de som varit med i korgen var den skulle återfinnas.

 

Efter återkomsten till campingen förrättades även dop.

 

22 maj - kväll

Inställd flygning p.g.a. dåligt väder. Det gav äntligen tillfälle till en liten pratstunde med Peter - som tappert försvarade sin mästartitel - före han försvann in till sin stuga för att komma ikapp med sömn.

 

Team Eva med flera passade på att nyttja frikvällen till att samlades i Elisabeths förtält för social samvaro. Bl.a. fick Gunnar, Elisabeth och Gun äntligen tid för att läsa vad som hitintills skrivits på SM-dagboken på hemsidan.

 

23 maj - morgon

Efter en fantastisk morgonflygning med fem marker att kasta blev det en hel del bestyr för observatören Henrik att hålla reda på dem alla.

 

Under tävlandet var det ingen större kontakt med Peters lag nr 1. Men vi kunde själva konstatera att han fortsatte att komma nära sina mål (som här var en vägkorsning).

 

Elisabeth skötte sig alldeles utomordentligt som följebilschaufför - och lurade ibland helt bort de gamla uvarna.

 

Konstateras kan ju att vid tävlingar prioriteras inte alltid fotografering. Men en del viktiga saker har fångats. Ni ska veta vad härligt det är efter att ha varit ute i flera timmar att bara hugga in på maten som stod uppdukad på tävlingscentrum.

 

Så här långt i tävlandet låg Team Eva 8:a av de totalt tolv tävlande lagen. Peter hade ledningen och Olle Ekstrand, som också är medlem i Dalslands ballongklubb även om han tävlar för BK Andrée, var på tredje plats. Men då hade inte resultaten från morgonens flygning hunnit komma upp på den officiella anslagstavlan ännu. Trots en jättetrevlig morgonflygning så halkade Team Eva ner två placeringar.

 

23 maj - kväll

Sista planerade tävlingstillfället blev vi stående en lång stund ute på det gemensamma startfältet för att invänta väderförbättring.

 

Det blev alltså god tid för förberdelser denna gång.

 

Tävlingsledaren hade ny briefing vid startfältet.

 

Då vindarna ännu inte hade mojnat och att vindriktningen kunde innebära en flygning ut mot Hjälmarens vatten bestämde sig Eva för att avstå och SE-ZGE packades ihop. De övriga tävlande startade och Team Eva fick nya lärdomar genom att ...

 

... från marken följa Peters lag. Här ses Blåklädersballongen som landade i ett bostadsområde till de närboendes förtjusning.

 

24 maj

Efter sovmorgonen i våra två parstugor var det dags för ...

 

... välbehövlig och god frukost före vi städade och packade inför hemresan. Men före avresan hemåt återstod avslutningsbankett och ...

 

... prisutdelning. Förutom pris för tiondeplatsen tilldelades Eva "Årets kanonskott".

 

Dessutom tilldelades laget (inte piloten) Tommy Johanssons pris. Motiveringen löd: "Flertalet observatörer har samstämmigt nominerat Eva Olsson´s lag för deras ovanligt trevliga bemötande och omhändertagande. Det är extra roligt och beundransvärt när ett helt nytt team lyckas prestera en så professionell insats, inte minst den banbrytande laginsatsen, som visar att ballongsporten kan utföras av alla, oberoende kön och ålder."

 

Konsteras kan alltså att Team Eva levde upp till båda sin mål. De blev inte sist - tia av tolv tävlande. De hade inte bara kul - de hade jättekul!