Pelle flyger fint i Filzmoos

Alpflygning i Filzmoos 2009-01-12. Pelle Lesser är pilot. Ulf och Helena åker i korgen. Eva sköter bilkartan och Olle ratten. Flygtiden är 2 timmar och 45 minuter. (Biltexter i väntan på att bilderna kommer fram!)

0. Lämpliga skodon kan vara bra som förberedelse inför ballongfärd i glaciärtrakter... Några år gamla snöskor (aldrig använda) och ett par finfina kängor i alpinblått med kullagrad snörning får duga!


1. Samlingsplatsen Hammerfalle i centrala Filzmoos är full av förväntansfulla praktikanter. Flertalet konstaterar det positiva väderläget. Många tycker att bergstopparna reser sig väldigt höga och kantiga runt om. Högst är Bischofsmütze!
2. Korgen iordningställs med allehanda elektronik, snöskorna och konstiga kartor.
3. Fläkten hostar igång efter flera försök och höljet börjar så sakta att fyllas. Men något är fel. Knut? Eller bara ett varv vriden efter gårdagens bravader i månskenet?


4. Klart för take off på 3100 ft. Klockan är 10:12


5. Ballongen startar sakta uppåt och stiger och stiger och stiger. Höjdrekord igen?


6. Utsikten är magnifik. Ballongen rusar nu fram på 8000 ft men fortfarande är "viss mark" högre. Grenna-Bengt syns segla baklänges över nejden trots sina 20 knop.


7. Världens högst placerade åskådare? Hur hann dom hit? Inga Gems i sikte.


8. Dimman ligger tjock i dalarna framöver. Nu är det dags landa i sjöfylld dal. Vi satsar på Strobl i kanten av Sankt Wolfgangsee.


9. Ballongen låter sig sjunka kraftigt och elektroniken slår lätt i botten.


10. Landningsplatsen är sedan länge utsedd intill en fin badstuga, nära en "liten" frusen Ekstrand. Pelle för vant ballongen fram till landningen. Följebilen är av någon anledning bortkollrad.

11. Till slut kommer följebilen fram. Pelle kan tömma blåsan och Eva räddar tyget från en stökig stake.


12. Österrikaren Hannes Rücker med fru Marianne kommer på ståtligt besök i vintersolens vackra sken.

13. Ballongen skall packas och höljet töms med en för dagen helt ny snörpa. Packningen gick snabbt och nu dags för fika. Tyvärr saknas Malte - och kaffekorgen - så vi tvingas åka folkvagn till Gasthaus Gosau för pils och knoblauchsuppe istället.
/Gôtt mos!