Flygning 2009-08-08

Bilderna är tagna av Kenneth Olsson.

 

När

2009-08-08 Ballongens dag
Var Färgelanda - Blåsut
Pilot Eva Olsson
Crew 6
Flygtid 1 timma

 

 

 

 

 

 

 

 

Du kan se flygning i Google Earth eller i Google Map

 

 

Ballongens dag och 300 år sedan Bartholomeu de Gusmão visade portugisiske kungen att varm luft stiger genom att skicka upp en pappersballong 4 meter upp i luften. Bohusläningens fotograf Andreas uppmärksammade detta genom att följa med oss denna morgon. Är det därför som alla står och tittar på Bohusläningens lokalkontor i Färgelanda. Nej ... det är den heliumfyllda väderballongen som studeras på sin väg upp i lufthavet.

 

Eftersom mycket handlar om säkerhet är det många kontroller som sker före start. Här testar just Eva att de fyra gasolcylindrarna verkligen är fulla och det inte fuskats vi tankningen.

 

Snart var ballongen startklar och svävade sakta iväg över hustaken in över Färgelanda centrum.

 

För att hålla kursen mot Högsäter blev det mycket lågsniffande över skogstopparna. Riktigt så lågt som det ser ut på bilden var det inte i verkligheten men ...

 

Färden gick öster om Högsäter och ballongen gick ned för landning vid Hedene. Sedan gjordes ett litet skutt till och slutlandningen blev intill Högsäters plåt.

 

Efter packningen var avklarad informerades Andreas med mer fakta om ballongsporten.

 

Andreas döptes till Markgreve av Blåsut ...

 

... medan Krister stilfullt tog över hans fotografjobb. Krister driver annars Bilisten i Brålanda (tillsammans med Gunilla) där vi brukar tanka gasol och var idag med för att bl.a. se vad vi gör med gasol vi tankar.

 

När vi nu var intill Högsäters plåt blev det naturligt med några plåtar som underlag för vårt morgonfika. Vi såg också att vindarna tilltagit och flaggorna stod rätt ut, så det kändes extra bra att vara på backen igen och klara med morgonens härliga flygning.