Flygning 2009-04-01

Bilderna är tagna av Rune Jacobsson och texten skriven av piloten Kenneth.

 

När

2009-04-01
VarCharlottenberg - Bengtsfors
PilotKenneth Olsson
Crew4
Flygtid
5 timmar

 

 

 

 

 

 

 

 

Du kan se flygning i Google Earth eller i Google Map

 

Läs mer om flygningen Rune och Kenneth berättar

Eftersom jag tänkt mig en långflygning idag så laddade vi upp redan på startplatsen med kaffe och smörgås. Vi hade lämnat Högsäter kl. 04.00 och vid 07.30 i värmländska Charlottenberg så satt det riktigt fint med något i magen före vi startade. Gun och Iris hade bestämt sig för att köra följebil och Bror samt Rune, som gömt sig bakom kameran, tänkte följa med mig i korgen.

 

Snart släppte jag förankringslinan och vi lämnade Iris och Gun samt övriga ballongintresserade på backen. Jag hade förhoppningen att åter få närkontakt med dem efter drygt tre timmar någonstans i Högsäterstrakten.

 

Medan jag ägnade mig åt att hitta snabbaste och bästa kursen söderut så roade sig passagerarna med att beskåda omgivnigen. Rune hittade som vanligt lite udda formationer att föreviga.

 

Vi passerade en poliskontroll på E18 och vi höll inte för hög hastighet. Tyvärr! För jag började tvivla lite på att vi verkligen skulle klara av att flyga ända hem men väl gas kvar till Bentsfors och kanske Ed där jag planerade nästa "sväng".

 

Ibland såg landskapen rätt så litet ut under oss, som här sjön Lelång. Som högst var vi uppe på 9000 fot.

 

Dagens första älg som vi såg undrade säkerligen vad vi var för några. Den stod helt stilla och lyssnade till vårt prat.

 

När vi närmade oss Bengtsfors dog vinden ut och jag räknade snabbt ut att gasen endast skulle räcka till närmaste fält 15 km bort. Väl nästan framme vid fältet började jag dessutom känna av termiken. Kolla gärna på GPS-tracken ovan på slutet av flygningen hur oberäkneliga vindarna blev och svårigheterna att landa ballongen. Dessutom kan jag intyga att det inte finns så många landningsplatser i skogen. Men det finns gott om skog! Till slut landade ballongen (det var faktiskt inte jag som bestämde landningsplatsen - utan gas kommer man inte längre) uppe på ett berg i skogen. Rune lyckades inte ens få med hela ballongen på en bild utan ...

 

... fick föreviga ballongens slutlandning etappvis.

 

Jag var vid det här laget trött men relativt nöjd att vara på backen igen.

 

Jag kan hålla med om att det inte var den optimalaste parkeringen av ballongkorgen men så länge jag fanns kvar som motvikt så stod korgen kvar på bergskanten. Sedan är det ju alltid lättare att få saker utför än uppför, framförallt en tung ballong. Men det tog tid! Vid 16.30-tiden var vi så tillbaka i Högsäter igen - drygt 12 timmar efter vi lämnat på morgonen och med några erfarenheter rikare.

Resultatet av dagens flygning blev drygt 90 kilometer.