Skolinfo 2009-11-12

Fotograf: Rune Jacobsson

Medverkande från Dalslands ballongklubb: Kenneth och Eva Olsson, Iris Ahlbom, Inger och Rune Jacobsson samt Sven Selstam.

 

Ballongklubben var idag inbjuden till Hedekas skola för att berätta om ballongflygning för de äldre eleverna. Vi hade hela eftermiddagen på oss från kl. 12.00 uppdelat på två grupper.

 

Båda grupperna (totalt 75 elever samt 6 lärare) var härliga ungdomar som snällt lyssnade på vad vi hade att berätta om flygsportens 8 olika grenar (modellflyg, motorflyg, segelflyg, fallskärm, hängflyg, skärmflyg, konstflyg och ballong) med betoning på ballongflyg såklart. De var härligt intresserade och hade också massor av frågor.

 

För att få en uppfattning om hur stor en ballong är gjordes en jämförelse med storleken på gymnastiksalen vi var i. Då blev det till att mäta! Första gruppen tog hjälp av redskapen och band fast måttbandet i en bom som hissades upp så nära taket som möjligt. I nästa grupp användes redskapen till att själva klättra upp och mäta höjden. Alla klarade uppgiften att räkna ut volymen på lokalen som konstaterades vara ca 800 kubikmeter. Nästan fyra gympasalar skulle alltså få plats i vår ballong när den är uppblåst!

 

Efter att vi också visat film från en av våra flygningar gav vi oss ut i verkligheten på skolgården.

 

Flygvädret var osäkert in i det sista och vi beslutade att inte göra någon flygning. Men vi bestämde oss ändå för att visa Hedekas skola hur en fylld ballong ser ut på nära håll. Vi brukar ju vanligtvis vara många som hjälps åt när vi är ute med ballongen men ... idag gick det verkligen supersnabbt!

 

Det blev populärt att posera tillsammans med ballongen.

 

När det så blev dags för varmfyllning började det komma otrevliga vindbyar. Så för att varken människor eller ballong skulle riskera komma till skada avbröt vi och ...

 

... började packa ihop. Även där fick vi god hjälp av de hjälpsamma och trevliga eleverna. Vi har lovat att när det blir flygväder i mars nästa år försöka komma tillbaka och starta från skolgården. Hoppas nu bara det blir bra marsväder och lämpliga vindriktningar.

 

Skolinformation 2009-11-12