Försök 2009-06-16 och 06-22

 

De allra flesta gånger som sammankallas till flygning lyckas vi komma upp i luften. Men ibland kan det hända saker som gör att förutsättningarna inte blir riktigt som piloten tänkt sig och vi får stanna på backen.

 

2009-06-16

Efter att ha släppt iväg en väderballong vid samlingsplatsen i Högsäter begav sig gänget till Östby i Rännelanda för att ev. starta där. Några stora otrevliga moln studerades hur de växte till och förändrade form. Så länge de var såpass stora påverkade de omgivande luft för mycket för att det skulle vara lämpligt att flyga. Bäst att vänta lite!

 

Det finns flera olika saker att studera, t.ex. hur vinden påverkar vimpeln i närheten.

 

Kenneth kastade också upp lite torrt gräs i luften och testade vindens riktning och styrka.

 

Medan man väntar på att väderförutsättningarna ska förbättras så är kaffe och fika ett alldeles ypperligt tidsfördriv.

 

Under fikat fick faktiskt Runes kamera vila en stund.

 

Och vips så hade det tidigare mörka molnet lösts upp. Men det blåste fortfarande lite oroväckande mycket och något annat mörkt moln anades också. Kenneth bestämde att vi åker till Kåtebol och försöker starta i stället. På himlen såg det bättre ut åt det hållet.

 

Men när vi gav oss iväg och såg stora tunga moln norrut så bestämdes att det nog var lämpligast att vara kvar på backen i alla fall. Sådana moln kan göra vindarna oberäkneliga på flera mils avstånd.

 

2009-06-22

Tidig måndag morgon och omvärlden såg oroväckand grå ut.

 

Till och med fåglarna på hustaket verkade undra vad vi gjorde ute så tidigt på morgonen (kl. 04.30). Inte ens de var ute och flög!

 

Rekognoseringar utfördes och hela gänget flyttade sig till Järbo där dimman verkade något tunnare. Då vi nu befann oss i State of Järbo iklädde sig Gun polisrollen och därmed också fick bära polismärket.

 

Väderballongen gick i stort sett rätt uppåt - alltså mycket svag vind. Kenneth studerade dimman som varierade i tjocklek samt kartan och beslutet togs att ...

 

... vi går hem och lägger oss igen.