Flygning 2009-10-15

Bilderna är tagna av Cathy Finbow.

Eva Olsson, som inte var med vid flygningen, har skrivit bildtexterna - därav viss reservation för ev. feltolkning Embarassed

 

När

2009-10-15
VarRåggärd - Önne
PilotBjörn Boberg / Per Lesser
Crew 3
Flygtid
 1 timme 20 minuter

 

 

 

 

 

 

 

 

Du kan se flygning i Google Earth eller i Google Map

 

 

Idag var det dags för Björns andra skolflygning. Det är inte bara flygning det handlar om när man utbildar sig till pilot - följebilskörning är också en viktig del av helheten (även om det finns piloter som hävdar det motsatta och efter landning t.ex. liftar tillbaka till startplatsen och hämtar bilen). Här har det lyckats med en snygg parkering framför den vinterstängda kiosken.

 

Björn släppte en heliumfylld väderballong och studerade med kompassens hjälp vilken vindriktning som var den aktuella. För instruktören Pelle räckte det med en skarp blick då händerna var upptagna med annat än att hålla kompassen.

 

Vid nästa väderballong som släpptes intill Ånnerud tog dock Pelle fram kompassen fast Björn så tydligt pekade ut riktningen.

 

Startplatsen blev till slut intill Råggärds kyrka. (Skulle säkerligen bli intressanta GPS-spår om vi tog för vana att sätta på GPS:en redan vid samlingsplatsen så den kunde visa hur vi ibland irrar runt och letar lämplig startplats. Som det är nu sätter vi på GPS:en först vid ballongens start så den visar hur ballongen flugit, se ovan.)

 

Björn fick tacksamt nog hjälp av Gun som vid det här laget är en av klubbens erfarnaste medlemmar.

 

"Va mycket tyg det är" ...

 

... "även här inne i ballongen" ...

 

... "och alla dom här linorna då?".

 

Cathy gick lugnt runt och fotade allt som hände ...

 

... och Markgreven av Bengterud hade det så lugnt vid kronlinan i toppen av ballongen att det fanns lite tid över för att posera framför kameran.

 

Efter allt Björns slit blev det äntligen dags för varmfyllning och de sista inspektionerna före ...

 

... det bar av upp i luften där Råggärds kyrka snart syntes bli allt mindre.

 

Är detta Dalahästar? Vilken sort det än är så står hästarna i alla fall väldigt lugna och stilla när ballongen flyger förbi ovanför dem.

 

Inga levande älgar sågs idag men det fanns spår av att det nu är älgjakt och att alla älgar inte överlevt denna första älgjaktsveckan.

 

Björn övade landningar och hann med fyra stycken före det blev dags för slutlandning.

 

Egentligen behövs inga ord till en sådan här vacker bild som alldeles själv beskriver den ljuvligt härliga oktoberkvällen!

 

När man övar landningar brukar det betyda att man flyger relativt lågt. I 45 minuter såg inte Trevor till ballongen men klarade sin uppgift som följebilschaufför väldigt bra och fanns på plats när ballongen slutligen passerade över väg 172 ...

 

... för att slutligen landa på en mindre väg vid Önne.

 

Kvällens sista bild avslutas med en fråga. När allt var färdigpackat var det solen eller månen som lyste på himlen då?

Kvällen avslutades med kaffe och Björns (?) hembakade kanelbullar.