Ballong-VM 2008

Ballong-VM 2008 i Österrike


Vi (Björn Bergkvist, Jesper Kempe, Lea Niiniskorpi och Peter Olsson) var ett av fyra svenska lag som representerade Sverige på VM i Österrike i september.

Försenad avresa

Området för VM 2008 är en kuperad del i sydöstra Österrike. För att få träna på hur vindarna beter sig i dalarna hade vi bestämt oss för att åka ned och träningsflyga en vecka före VM. Vi hittade ett ballongmöte i samma område veckan före VM vilket passade perfekt.

När vi skulle åka på lördag morgon insåg vi att bilen inte fungerade. Efter att ha skjutit upp avresan ett dygn och fjäskat till oss delar av Mercedes 24h-jour (utan att de tog ut jouravgiften) kom vi iväg på söndag morgon.

Kanonväder, men konstiga vindar

Efter två dagar i bilen kom vi på måndagskvällen fram till gasthauset Apfelwirt i Stubenberg am See och familjen Flaggl. Familjen Flaggl driver både gasthaus och Österrikes största ballongföretag med 22 ballonger. Här skulle vi tillbringa de närmaste två veckorna - först på deras egna årliga ballongmöte och sedan under VM. Att bo hos en ballongfamilj gjorde det också mycket enklare att få komplett frukost klockan fyra på morgonen.

Väderprognoserna såg lovande ut för veckan och nästa ballongmötesbriefing var klockan sju morgonen efter. Just nu var det bara att ansluta i gaststube där det bjöds på gratis öl som en del av ballongmötet.

Morgonen (liksom de kommande tre morgnarna) var verkligen kanonfin. Flygområdet består av ett par dalar där vinden rinner nedåt på morgonen för att någon timme senare vända när solen varit uppe en stund och rinna uppåt längs bergssidorna. Vi insåg dessutom att vindarna varierar kraftigt beroende på terrängen inne i själva dalen. När vi sedan fick förklaringen att det brukar ligga fyra olika skikt i dalen förstod vi att vi gjort rätt som kommit ner för att träningsflyga före VM.

Veckan före VM kan sammanfattas med:
  • kanonväder (8 flygtillfällen i rad)
  • det var det trevligaste ballongmötet som vi varit på
  • otroligt fint och bergigt landskap

Vi kan inte göra nog med reklam för ballongmötet hos familjen Flaggl. Dags för en resa för Dalslands Ballongklubb? De har ett otroligt fint landskap, trevlig flygterräng och vindar som ger en ny dimension till ballongflygning.

VM = dåligt väder

Senast som VM gick i samma område var 1999 i byn Bad Waltersdorf (en dryg mil bort). Det dåliga vädret det året gjorde att byn i folkmun döptes om till Bad Weathersdorf. Årets VM började i samma anda. Sex inställda flygningar i rad är i alla fall rekord för oss på en ballongtävling.

Det verkar ligga någon förbannelse över vädret för VM i Österrike. Peter Flaggl gör till exempel 200-250 kommersiella flygningar per år i området, så någon gång måste det ju vara bra väder.

En bra flygning

Vi öppnade VM sådär. Vinden på marken vände precis när vi kom fram till första målet och vår inflygning gick inte som det var tänkt. Andra målet gick betydligt bättre och vi hamnade någonstans i mitten efter första flygningen.

På den andra flygningen var det fem deltävlingar och vi insåg att vi behövde komma i luften tidigt eftersom det skulle bli ont om tid. De fyra första deltävlingarna gick riktigt bra med flera resultat på 1-3 meter och vi hann genomföra den femte deltävlingen även om det resultatet inte blev så bra. När det var dags att landa hade vi flugit nästa tre och en halv timma och termiken hade kommit igång. Efter en spännande rundtur över äppelodlingarna så landade vi dock snyggt och odramatiskt mellan två majsfält. Våra fina resultat gjorde att vi klättrade till en tredjeplats.

På båda de återstående flygningarna tappade vi dock lite och när första totallistan efter fyra flygningar kom upp låg vi sjua.

Resultaträkning

Nu började omräkningar, protester, jurybeslut och fler omräkningar. Det var tätt i resultatlistan och vi åkte från 7 till 8 till 9 och tillbaka till 8 igen. Mer bittert var det för de som åkte runt på platserna 3-5.

På väg hem

Just nu passerar vi Kassel på väg hemåt. Strax efter tyska gränsen blev vi stoppade av tullen med en bil som blinkade follow me. Efter att ha sett bil och tröja märkta med "Schwedische Nationalmannschaft Hei?luftballon Weltmeisterschaft 2008 Hofkirchen" var de inte så förvånade att hitta en luftballong bak i bilen.

Vi åkte till VM med en målsättning om ett topp 20-resultat och en liten önskedröm om att få vara med och slåss om medaljerna. Vi åker hemåt med en 8:e-plats och 410 poäng från ett VM-guld. En miss mindre och det kunde ha räckt hela vägen. Vi är också ett av fyra europeiska lag som är på topp-10 på både förra årets EM och årets VM.