Ballonginköp

Vid årsmötet 2005 togs ett historiskt beslut om att klubben inom en tvåårsperiod skulle införskaffa en ballong. Detta lyckades klubben med förvånansvärt snabbt. Redan i juli samma år var en ballong inköpt tack vare fem lokala företag som tyckte detta var en så kul grej att de bidrog ekonomiskt till inköpet.

Ett jättestort TACK till:

- Roland Paulsson, Högsäters Betongprodukter
- Irene och Ulf Örtengren, Ragnerudssjöns Camping och stugby
- Jonas Eriksson, Tvetex
- Anders Eriksson, Erikssons Bygg och Maskin
- Kenneth och Peter Olsson, PK Data

Pilotutbildning påbörjad

Två av klubbens medlemmar, Kenneth och Eva Olsson, påbörjade också pilotutbildning för att hjälpa ballongen att vara i sitt rätta element – uppe i luften. I oktober arrangerade klubben även ett uppskattat skolflygläger med deltagare från övriga Sverige.

Bröllop och bröllopsresa samtidigt

Evelina och Jonas Eriksson tog Kristi himmelfärdsdag 2005-05-05 på största allvar. De passade på att gifta sig i en luftballong cirka 400 meter uppe över den egna gården i Högsäter i Dalsland.

I samband med förberedelserna inför förra årets SM började Evelina och Jonas funderingar kring att gifta sig i luftballong. De är medlemmar i Dalslands ballongklubb och ställde båda två upp som funktionärer vid SM 2004. Jonas hade hand om markägarkontakterna och Evelina ställde villigt upp som amma när vi fick förfrågan om att fixa fram en sådan.

I praktiken blev det att planera för tre olika bröllop:

  • Flygväder = vigsel i luftballong
  • Fint väder men ej flygbart = vigsel ute i naturen
  • Nederbörd = vigsel inomhus

Det som bokades i god tid inför bröllopet var luftballong och präst. Kyrkoherden i Högsäter som Jonas och Evelina kände sedan tidigare lovade efter viss tvekan att vara med på deras tänkta arrangemang. Sedan fick han efter en kort tid hjärtinfarkt (kanske inte enbart på grund av den tänkta flygningen) men vikarien komminister Gisela Hellström verkade inte tveka så länge innan hon lovade viga de två. Hon brukar visserligen lida av svindel men sa: "Det går väl att sätta sig ner i korgen i värsta fall". Snacka om att ställa upp för sina församlingsbor.

Det blivande brudparet bjöd in sina gäster till bröllopsfest kl. 16.00 vid Ragnerudssjöns Camping. Tanken var att bjuda på mat, sedan flygning med vigselceremoni och efterföljande champagne, kaffe och tårta.

In i det sista var väderleksprognoserna osäkra - inget ovanligt men i detta läget mycket opraktiskt. Flygningen skulle utföras av Ballongflyg i Väst med Peter Olsson som pilot. Dagarna innan den stora Flygardagen gav Peter inte särskilt hoppfulla rapporter om väderläget. Två dagar före bröllopsdagen såg prognoserna ev. lite hoppfullare ut för en morgonflygning. Kunde de som var planerade att följa med upp i korgen - brudparet, prästen, föräldrarna och ytterligare två vänner - tänka sig att ställa upp på en eventuell morgonflygning? Samtliga inblandade svarade ja till detta.

Sen eftermiddag dagen före såg väderprognoserna ändå relativt hyfsade ut för ev. flygning. På morgonen.

Samling blev kl. 04.30 på gården hemma hos Jonas och Evelina, ca fem km norr om Högsäter. I avvaktan på att morgondimman skulle lätta något blev det en värmande kopp kaffe i grannstugan där Jonas föräldrar bor. Några väderballonger släpptes iväg och det beslutades om att börja packa upp ballongen på gärdet intill husen i stort sett i mitten på den egna gården Tveten.

Vigsel i ballongkorgen Kl. 06.20 i soligt morgonväder började så ballongen sväva till väders. Vigselakten började och prästen och piloten fann snabbt varandras rytm i en fin samklang. På 1200 fots höjd över sin egen gård lovade sedan Evelina och Jonas att älska varann i nöd och lust. Efter att Jonas sagt sitt JA fick visserligen Evelina lite extra betänketid medan brännarljudet tystade de församlade men det hördes definitivt ingen tvekan sedan i hennes JA.

Under den fortsatta flygningen slappnade de flesta av och enbart njöt av flygningen som totalt varade i nästan en timme. Landningen blev ca två km längre norrut på gården Illesäter. För Evelinas del blev det både bröllop och dop samma dag. För Jonas del var detta tredje flygturen i ballong. Dessutom klarade de ju av både bröllop och bröllopsresa samtidigt. Mycket händelserika morgontimmar.


Efter att ha fått några välbehövliga timmars vila blev det så samling kl. 16.00 vid Grillstugan på Ragnerudssjöns Camping för bröllopsfest. De som var med vid förra årets SM skulle definitivt inte känna igen sin briefinglokal som nu pyntats med björkar, ballonger (den mindre uppblåsbara sorten), blommor mm. Under kvällen visades vigselakten och ballongfärden på video för bröllopsgästerna.