Flygning 2020-03-14

Bilderna är tagna av Linn Gustafsson, Maria Larsen och Eva Olsson.

 

När

2020-03-14
Var Rännelanda -Hallebo
Pilot Kenneth Olsson
Crew 7
Flygtid 35 minuter

 

 

 

 

 

 

 

 

Du kan se Kenneth flygning här Google Maps eller Google Earth

 

Det var några minusgrader på morgonen vid samlingen på det soliga torget i Högsäter. Idag var några med för första gången, bland andra Emma och Linn som vunnit årets markägarlotteri. För snart ett år sedan landades på deras mark utanför Högsäter och den flygningen som gav dem en vinst kan du se här.

 

Det diskuterades var dagens flygning skulle ske och Linn pekade på kartan ut var deras gård ligger. 

 

Vi åkte till Rännelanda för att eventuellt starta där. Niclas och Kenneth var ute på en möjlig startplats vid Rännelanda Stom. Gårdens katter (ses i vänstra nedre hörnet) följde intresserat vad vi sysslade till.

 

Beslutades om att vi var på rätt plats för att starta dagens flygning så ballongens olika delar plockades fram och började riggas samman. Familjen som bor där är medlemmar i ballongklubben och prioriterade att komma ut och hjälpa oss - frukosten fick vänta.

 

I dagens solgass jobbades bra och ...

 

... snart låg det ett ballongformat hölje på gärdet. Svårt att smyga med en stor ballong och det är också svårt att smyga på andra sidan ballongen då solen ger avslöjande skuggor. 

 

Dags för Kenneth, som var dagens pilot, att starta brännarna (då vågade en av gårdskatterna inte vara i närheten längre). Värmen i ballonghöljet gjorde att ...

 

... ballongen reste sig upp. En sista väderballong (vanlig heliumfylld ballong som på sin väg uppåt visar vindarnas riktning och fart) släpptes iväg.

 

Luftballongen stod redo att följa efter väderballongen och ...

 

... var snart uppe i det blå.

 

Vindarna förde ballongen åt nordost över det vintriga landskapet. Ovan under faktarutan finns länkar till GPS-tracken.

 

Från luften syntes att det byggts upp allt fler vindkraft i vårt flygområde.

 

Solen blänkte i Vänern och ...

 

... uppifrån såg Kroppefjäll relativt platt ut. 

 

Ett snötäckt gärde vid Hallebo blev dagens landningsplats. 

 

Med gemensamma krafter var snart allt packat och redo för att lyftas in i släpkärran.

 

Kenneth pratade med de som bodde intill landningsplatsen och det visade sig att de var de tidigare ägarna av dagens startplats. 

 

Väl tillbaka på torget i Högsäter plockade Kenneth fram en flaska med mousserande innehåll och berättade för förstagångsflygarna om hur ballongflygandet startade i Frankrike 1783.

 

Traditionsenligt fick de sedan en titel från sin första landningsplats. Linn fick höra "härmed döper jag dig till Markgrevinna av Hallebo" och ... 

 

... Emma fick också titeln Markgrevinna av Hallebo. 

 

Skål för en fin flygning och de nya fina titlarna! 

 

Innehållet i glasen var gott och eftersom det är alkoholfritt kan även de som är under 18 dricka det och det går bra att köra medhavda fordon efteråt. Chauffören på Västtrafiks buss som stannade till vid busshållplatsen intill oss tittade roat på oss så han fick givetvis en förklaring till vad vi firade.

 

Gemensamt fika avslutade vår trevliga morgon tillsammans.