Flygning 2012-08-12

Bilderna är tagna av Eva Olsson.

 

När

2012-08-12
Var Vänersborg - Tomtarna, Vittene
Pilot Kenneth Olsson
Crew 9
Flygtid
1 timma 20 minuter

 

 

 

 

 

 

 

 

Du kan se flygning i Google Earth eller i Google Map

 

Idag var det samling i Vänersborg och Rolf hade äran att släppa iväg väderballongen (heliumfylld vanlig ballong) som skulle visa oss vilken fart och riktning vinden hade.

 

Kenneth hade inledningsvis telefonkontakt med personalen i tornet på Trollhättans flygplats, i ballongen var det sedan flygradio som gällde vid kommunikation.

 

Utifrån all information Kenneth fått blev det dags att studera kartan och var det kunde vara lönskvärt att flyga och även starta.

 

I västra delen av Vänersborg, i närheten av Dalbobron, utsågs ett lämpligt startfält. I kanalen intill stannade båtar till för att studera vår ballongstart. 

 

Pirat hade stannat i bilen men följde allt som hände med vaksamma ögon.

 

De fem - sex meter långa eldslågorna från brännarna har en otrolig kraft (tillsammans cirka 5000 hästkrafter) och värmde snabbt upp luften i ballonghöljet och hela ballongen reste sig upp.

 

Andra intresserade stannade till med sina bilar.

 

Glada miner inför den första flygturen.

 

 Så bar det då av österut upp i lufthavet.

 

Först in över centrala Vänerborg ...

 

... förbi det vackra gamla vattentornet ... 

 

... och ut över tätorten Vänerborg vidare mot Vargön.

 

Vacker ballong - samt bevis för att följebilen fanns i närheten av ballongen.

 

Idag var det Pereo som körde följebilen. Brukar vara väldigt roligt på backen att försöka lista ut vart ballongen är på väg och finnas där före ballongen. Även praktiskt att kunna finnas på plats och rapportera om det finns djur eller ledningar i närheten inför ballongens landning.

 

Medan ballongen passerade lågt över Hunneberg stannade följebilarna till i närheten av Flo kyrka. Trots intensivt spanande var det en längre stund som vi inte såg ballongen. Sedan meddelades via kommunikationsradion att det förväntades bli landning någontans vid Vittene, sydost om Hunneberg.

 

Och mycket riktigt, vid Vittene landade ballongen och ...

 

... packades ihop. Glada markägare fanns på plats och de berättade också att det var i närheten som man 1990 fann en av de största guldskatter som hitintills påträffats i Sverige, 1,9 kg. I närheten av landningsplatsen hade en bronsskatt hittats.

 

Efter att ha gjort premiärturen i ballong var det bara glada miner och Kenneth passade på att berätta om allra första varmluftsballongflygningen 1783 i Frankrike.

 

Så öppnade Kenneth champagnen och förärade dem titeln "Markgreve av Tomtarna".

 

Före avresan från Tomtarna ville Kenneth ha koll på all packning och Pero assisterade. 

 

Tillbaka i Vänersborg igen hittades några lediga bord för oss där vi välförtjänst kunde få lite vila ... 

 

... samt förvinnande gott hembakat bröd. Tack Tomas!