Flygning 2013-07-11

Bilderna är tagna av Cathy Finbow och Rune Jacobsson.

 

När 2013-07-11
Var Kvarntorp - Råggärd
Pilot Eva Olsson
Crew 14
Flygtid 1 timma ?? minuter

 

 

 

 

 

 

 

 

Du kan se flygning i Google Earth eller i Google Map

 

 

 Efter samling på torget i Högsäter gav vi oss iväg till startplats i Kvarntorp strax väster om Högsäter.

 

Ballonghöljet låg snart på gärdet och fick alltmera sin "ballongform". Men vem är det Cathy vinkar till där inne i ballonghöljet?

 

Det var fotgrafen Rune som kikade in.

 

Ballonghöljets form blev större och större men det var ändå svårt att gömma sig bakom ballongen.

 

Så blev det dags för varmfyllning och ...

 

 

... ballongen fotograferades flitigt.

 

Passagerna tog plats i korgen tillsammans med piloten Eva. Susanne som arbetar på SISU Idrottsutbildarna Väst och Västsvenska Idrottsförbundet var idag med för att prova hur ballongflygning går till - en sport hon inte provat på tidigare.

 

Så gav sig ballongen upp i lufthavet. Vindarna förde ibland ballongen åt väster och ibland norrut, beroende på vilken höjd ballongen var på. Följ gärna ballongens färd genom att klicka på länkarna ovan till Google Map eller Google Earth.

 

I närheten av Ånnerud stannade följebilarna och såg ballongen komma allt närmare och närmare.

 

Ballongen landade strax intill och folk skyndade till ballongen.

 

Medlemmarna Gun och Ebbot kom också skyndande för att få se ballongen på nära håll.

 

Bengt anropade följebil och bad om en ny gasolcylinder medan ballongen stod kvar på det nyslådda gärdet.

 

 Älgen som stod i närheten och studerade hur vi landade tittade länge på oss men tröttnade sedan och sprang tillbaka till skogen igen.

 

 Kenneth hjälpte till att byta en fulltankad cylinder mot en tom ur korgen och ...

 

... så begav sig ballongen upp igen med nya passagerare.

 

På långt håll syntes rök och när vi närmade oss såg vi att det var den torra röken från en traktor som harvade.

 

Flera får- och kreaturshjordar passerades och ingen verrkade bli rädd för ballongen.

 

Vi satsade på att landa hos Ester och Anders på Ängen där vi visste att vi var välkomna. Men å andra sidan så är vi välkomna på nästan alla ställen!

 

När vi närmade oss såg vi Ester ute med kameran.

 

Följebilen fanns snart på plats.

 

Esters välkomstord löd "Jag har väntat på er" och Eva passade på att ge henne en kram.

 

Luften verkade inte frivilligt vilja lämna ballongen utan den pressades ur och ...

... stoppades sedan tillbaka ner i säcken igen.

 

Det var väldigt gott om mygg vid landningsplatsen och Kent tog gärna emot myggmedlet Eva sprayade runt sig.

 

Ester förbarmade sig över oss och bjöd oss in i lillstugan för det avslutande fikat och tog täten dit tillsammans med Bengt och kaffekorgen.

 

Men först förevigades hela gänget av fotografen Rune.

 

Förstagångsflygarna fick tillsammans med alla mygg höra en förkortad version av hur bröderna Montgolfier började med ballongflygning i Frankrike 1783. Så döptes Susanne till Markgrevinna av Steg och ...

 

 

... Kent döptes till Markgreve av Steg.

 

I lillstugan var det härligt myggfritt och ...

 

... väldigt gemytligt och mycket värme.

 

Till dagens fika bjöds det bland annat på en marängtårta. Några bad om receptet:

Marängtårta med Lemon curd

Marängbotten:
4 äggvitor
3 dl socker
3 dl rispuffar

Lemon curd:
4 äggulor
1 dl socker
½ dl mellangrädde
½ dl mjölk
1 msk majsstärkelse
Finrivet skal av 1 citron
1-2 msk citronsaft (från citronen du rev skalen av)

Garnering:
Grädde

Marängbotten:
Sätt ugnen på 125 grader.
Klä en långpanna med bakplåtspapper ( den jag använder har måtten 39 x 26 cm).
Vispa äggvitorna hårt.
Blanda ner sockret lite i taget under omröring.
Blanda ner rispuffarna.
Bred ut smeten i formen och grädda i ca 50-60 minuter. Stäng sedan av värmen och låt kakan stå kvar i 15 minuter.
Stjälp upp kakan medan den fortfarande är varm. Dela den i två delar.
Låt svalna.

Lemon curd:
Rör ihop äggulor, socker, grädde och majsstärkelse i en kastrull.
Sjud tills krämen börjar tjockna.
Dra av kastrullen från värmen och klicka ner smöret (rör hela tiden).
Rör ner citronskal och citronsaft.
Ställ krämen kallt.

Vispa grädden löst.
Bred den kalla krämen på en av marängbottnarna.
Lägg den andra över.
Fördela grädden på tårtan.

Till dagens tårta hade färdigköpt Lemon curd på burk använts där rivet skal från en citron blandats i. Så hade även garnerats med jordgubbar. Riktigt smaskigt!