Fler bilder

Foto: Barbro Andersson, Otto Bohlin, Susanne Jacobsson, Eva Olsson, Kenneth Olsson och Filip Pettersson. 

 

Dalslandningen 28 april - 1 maj 2019 i sammandrag. 

Söndag 28 april

Tävlingsledare Filip Pettersson och säkerhetschef Kenneth Olsson hälsade välkommen till Dalslandningen med tre inplanerade deltävlingar i SM och Svenska Cupen. 

 

Tyvärr blåste det för mycket på söndagskvällen för att bli flygning av för luftballongerna. 

 

Istället fick folk roa sig med annat några timmar före den gemensamma maten på kvällen.

 

Tekniker Poa Ekeblad fanns med under helgen och passade på att göra årlig tillsyn på våra båda klubballonger. 

 

Ballonghöljena inspekterades även invändigt. Båda ballongerna godkändes för att få fortsätta flyga ytterligare ett år.

 

Tävlingscentrum var vackert beläget vid Ragneruds camping. Några passade även på att nyttja det sköna badvattnet och här ses två kvällsbadare - okej den ena ses bara spåren av då han dök i vattnet. Badtemperaturen steg under Valborgshelgen från 15 grader till 17 grader.

 

Måndag 29 april 

Tävlingsledningen planerade för flygning på måndagskvällen.

 

På eftermiddagen fick vi besök av generalsekreterare Kjell Folkesson som jobbar på Svenska Flygsportförbundets kansli. Han informerade om Flygsport och fick mer inblick i ballongvärlden. 

 

På måndagskvällen såg vädret mer flygvänligt ut för oss och vimplar, flaggor och rök visade på lugna vindar. Tävlingsledningen hade under dagen förberett med gemensam startplats vid Björnerud i Lerdal. 

 

Ballongerna gjorde sig startklara och ...

 

... en efter en startade de nio ballongerna.

 

Vindarna gav mycket styrbarhet och den första tävlingsuppgiften var att styra in mot ett mål vid Härslätt och sedan flyga vidare mot Rännelanda och välja ett av två möjliga mål där. Poa som flög Dalslands ballongklubbs nya ballong flög in bra vid första målet och ...

 

... Poas gula marker mättes in på 2.47 meter vid målkorset.

 

De flesta ballongerna landade utanför Högsäter vid Bärby och Landa. En av klubbens ballonger landade vid Lingonvägen i Högsäter.

 

Klubben hade med sig två förstagångsflygare som traditionsenligt döptes och fick titlarna Markgrevinna av Lingonvägen och Markgreve av Landa.

 

Tisdag 30 april

Tävlingsledaren jobbade på med att samla in resultat från gårdagens flygning (med mat vid datorn), som blivande tekniker ha koll på ballongernas tillsynsdokumentation, bestämma med hela handen vad som gäller och kunde inte ens lämna datorn för ett kort soffhäng. 

 

Vi andra passade på med studiebesök under eftermiddagen i Färgelanda kommun. Utanför Högsäter besöktes tvåltillverkaren Laugar of Sweden där Nina Överland berättade om sin tillverkning av bland annat olivtvålar samt lät oss testa olika produkter.

 

Även strutsarna vid Dalslands Struts utanför Färgelanda fick besök av oss och Sara Svensson informerade entusiastiskt om strutsarna.

 

Vid eftermiddagens briefing (tävlingsgenomgång) meddelade tävlingsledningen om förberedd startplats i Lerdal med mål i Rännelanda.

 

På väg till startplatsen körde Poa till målet för att kika lite extra på mål och omgivningar. Samt ladda med att äta en banan.

 

Vid startplatsen i Bråten i Lerdal samlades de tävlande och inväntade mer tävlingsinformation. Under väntetiden serverade arrangörerna uppskattat kaffe och smarrig kaka. Tyvärr närmade sig ett regnoväder så tävlingsledaren meddelade att kvällens flygning blev inställd.

 

Istället vände alla tillbaka till Ragneruds camping för avslutningsceremoni med prisutdelning och mat.

 

Filip höll in i det sista på och räknade poäng och resultat.

 

När det blev dags för prisutdelning lockade klubbens ordförande Eva Olsson först fram tävlingsledningen och tackade Kenneth och Filip för deras fina insatser under helgen.

 

Om Filip gillade den ballongslips han fick som ett synligt tack framgår dock inte av bilden. 

 

Daniel Berg som tävlar för Dalslands ballongklubb leder nu SM och han tog tillfället att uttrycka sin glädje och påminde om att det var i maj för tre år sedan som han gjorde sin examination till godkänd ballongpilot i Högsäterstrakten.

 

Onsdag 1 maj 

Efter frukosten påbörjade det ena laget efter det andra sin hemfärd och arrangörerna städade undan i Grillstugan och summerade en fin ballonghelg.

 

Eva gav sig sedan ut tillsammans med Annika Berntsson och Joy på eftersök efter borttappad marker.