God jul och gott nytt år!!

Ballongen flyger över granarna

Dalslands ballongklubb önskar klubbmedlemmar, samarbetspartners och övriga ballongvänner en härlig avslutning på 2017 och ett gott nytt 2018!

Tack för ditt engagemang under året! Det har inte bjudits på så många flygtillfällen detta år, då den lite för kraftiga vinden har varit en ständig följeslagare. Det blir då extra glädjande att både få träffa sina ballongvänner och få flyga när vädret är gynnsamt. 

Snart kommer det nya chanser att få se sol, snö och granar från ovan... Fram tills dess...

God jul och gott nytt år!! 

Ballongdagen 21 november 1783

Första ballongenDen stora BALLONGDAGEN! 21 november 1783 lyfte den första varmluftballongen utanför Paris med två människor ombord.

Kungen av Frankrike, Ludvig XVI, hade bekostat ballongen som var blå och gul och gjord av papper och tyg. Bröderna Joseph och Etienne Montgolfier vars far ägde en pappersfabrik hade gjort flera ballongexperiment under året och även tillverkat denna ballongen.

Pilatie de Rosier och markisen av Arland blev de första människorna att flyga varmluftsballong. Det hade samlats massor av folk i Paris för att vara med vid denna flygpremiär. Flygtiden blev cirka 25 min och då kungen och alla andra som samlats kom fram till landningsplatsen utbröt stort jubel. Kungen gav bort all marken runtomkring till ballongfararna (markägarna jublade nog inte).

Saga International Balloon Fiesta

Nu har Saga International Balloon Fiesta startat i Japan med totalt 112 anmälda ballonger. Arrangemanget pågår 1-5 november 2017 med två planerade flygningar per dag och det tävlas i 31:a Pacific Cup, 34:e Japanska mästerskapen, Hot Air Balloon Honda Grand Prix 2017, Game 4 och Balloon Fantasia 2017. Följ tävlingarna via den japanska eller engelska sidan Saga International Balloon Fiesta.

Saga i Japan är välkänd i ballongvärlden, med återkommande tävlingar varje år och utmanande väder och terräng. Det är inte något ballongteam anmält från de nordiska länderna men glädjande deltar tre observatörer från Sverige.

Ballongen flyger i kväll

I kväll 9 november klockan 21.00 på TV4 Film kan du se vår ballong(korg) i en av de filmer den har spelat med i. Det är självaste Åsa-Nisse som hoppar i korgen och far iväg upp i mörka natten. Det är ju sådant man kan göra på film...

Scenerna med ballongen filmas den 28 juni och 5 juli 2010 i Trollhättan. Minns en solig eftermiddag vid Slussarna, som övergick i natt och sedan gryning innan filmstjärnan och dess entourage var hemma i Dalsland igen.

Albuquerque International Balloon Fiesta

Albuquerque International Balloon Fiesta hålls varje år i oktober och samlar ballongvänner från hela världen.

Allt började 1972 med 13 ballonger som startade från en parkeringsplats utanför ett köpcentrum och har under åren växt till en festival med tusentals besökare och 700 ballonger som startar från ett startfält stort som 54 "football fields".

En fantastisk samling av ballonger i alla färger och former som flyger i det speciella oktobervädret och det speciella landskap som är i Albuquerque. Festivalen sägs vara det mest fotograferade evenemanget på jorden. Albuquerque International Balloon Fiesta och Facebook.