21 novmeber är Montgolfierdagen

Bild lånad från ballong.org - ballong startar21 november 1783 lyfter en varmluftsballong med människor ombord för första gången från marken! Det sker i Frankrike där bröderna Montfolfier har konstruerat en ballong i papper.

Ballongen är målad i blått och gult och genom att elda halm fylldes ballongen med varmluft och den lättade från marken. Denna flygning räknas som starten och har du flugit ballong känner du till historien. Läs om första flygningen på ballong.org

Bilden är lånad från ballong.org

Ballongflygning i vinter

Går det att flyga ballong under vintern? Ja, det gör det - både på hemmaplan och lite längre bort!

Dalslands ballongklubb flyger året runt, alltså även under vintern med de förberedelser, som då krävs. Vintertid är det inte någon termik och det går det att flyga mitt på dagen. Det kan dock vara lite kyligt vilket gör att gasolflaskorna tappar tryck och de behöver då trycksättas med kväve.

Följ även gärna med till ännu vintrigare ställen.

Gällivare

24 februari-6 mars 2017 arrangeras Artic Balloon Adventure i Gällivare, ett äventyr där du flyger i de svenska fjällen. Om det inte går att flyga finns det alternativ med andra vinteraktiviteter som skidåkning på Dundret, hundspann och besök vid gruvan. Intresserad? Kontakta Eva eller Susanne så berättar vi mer!

Höjdrekordsförsök

Dalslands ballongklubb var 8 oktober inblandade i ett udda höjdrekordsförsök - högflygning med ett vikt pappersplan. Det tidigare rekordet från juni 2015 i England är på 35,043 meter.

Hur är då vår klubb inblandad i detta? Jo, Jonas Lindström från Dalslands ballongklubb var med som officiell observatör vid höjdrekordsförsöket i Värmland/Dalarna.

Heliumfyllda ballonger används som lyftkraft - ballongen expanderar på höjd på grund av lägre lufttryck och spricker.
Henrik Åkerstedt, med flera i ICARUS, har tidigare släppt upp ballonger för mätning av kosmisk strålning samt ett konstprojekt.

CBC firar 40-års jubileum

Lördagen den 12 november firar Chalmers Ballong Corps sitt 40-års jubileum! Dagen inleds med öppet klubbmästerskap som även är en deltävling i Svenska Cupen. Efter tävlandet blir det bankett vid Charlmers Fritidsanläggning.

Dalslands ballongklubb planerar att delta i firandet av CBC och du följer väl med? Det är gratis att delta i tävlingen. Du betalar 500 kr för att delta vid banketten. Det är möjligt att övernatta mot en avgift. Ring Susanne 070-639 70 26 och anmäl dig! Hurra, hurra CBC!

Glada markägare

Så här glada var markägarna Frida och Thomas när de flög med Dalslands ballongklubb.

Ballongklubben är också glada för att få träffa så många trevliga markägare vid flygningarna och det är ju tack vare ett gott samarbete med dem som vi kan hålla på och flyga. Utan att vi får låna mark vid start och landning skulle vi inte kunna utöva vår sport.

Dalslands ballongklubb anordnar ett Markägarlotteri där vinsten är en flygning och Frida och Thomas flygning lottades ut vid årsmötet. Mer om Frida och Thomas flygning finns bland bilder på vår hemsida.