Flygning 2017-06-27

Foto: Håkan Kristiansson, Marie Renström, Cathy och Trevor Finbow.

När

2017-06-27
Var Hede - Åkersäter
Pilot Eva Olsson +++
Crew 18 +++
Flygtid 40 minuter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Du kan se Evas flygning i Google Map  eller Google Earth 

  

 

Vid samlingen på torget i Högsäter inför flygningen hjälpte Lova till att släppa iväg "väderballongen" ...

 

... en heliumfylld vanlig ballong som när den stiger uppåt visar vindarnas riktning och fart. 

 

Utifrån vetskapen om kvällens vindar studerades kartan för att bestämma var tänkbar startplats kunde bli. Evas, Maries, Jonas och Kenneths kroppsspråk ser något avvaktande ut men ...

 

... när flera från Chalmers Ballong Corps (CBC) anlände blev det mera kartkoll. Eftersom det även var en passagerarballong på plats från Ballongflyg i Väst med Nisse Kjellén som pilot - totalt fyra ballonger som skulle upp ikväll - så ser vi i bakgrunden att det var mycket folk som hade samlats.

 

Torget blev så fullt att Kenneth en stund fick agera parkeringsvakt och hänvisa bilar vidare till den intilliggande parkeringen.

 

Kunde Hede gård vara lämplig som startplats? Eftersom väderprognoserna förutspådde vindvridning under kvällen så blev det flera väderballonger som släpptes iväg under kvällen för att följa vindarnas riktning. 

 

Här ses tre av kvällens fyra piloter - Eva, Daniel och Marcus - följa väderballongen så länge den var synlig. Under kvällens förberedelser höll vinden relativt stadig kurs åt sydost.

 

Medan piloterna studerade väderläget ägnade sig alla andra i följet åt att vara sociala.

 

Beslutet blev att starta vid Hede gård och alla fyra ballongerna kördes ut på gärdet efter en positiv markägarkontakt. Idag var flera nya med oss, bland annat några av årets konfirmander i Högsäter som skulle få prova på ballongflygning. Första  gången man är med oss ute vid ballongflygning utses en "fadder" som förklarar lite extra vad vi gör och varför - idag blev detta Maries uppgift.

 

Ballongernas olika delar plockades fram och flygning förbereddes. 

 

Mycket med ballongflygning och förberedelserna handlar om säkerhet och bland annat görs brännartest för att kontrollera, brännare, gasol, slangar och kopplingar. Här testas brännaren på vår klubballong och ...

 

... på den större passagerarballongen blev det en klart större låga medan ...

 

... Marcus lilla "enmansballong" inte hade en lika häftig låga.

 

Ballonghöljet breddes ut på marken och ...

 

... började fyllas med luft och blev allt rundare och rundare och ...

 

... man kunde snart kika in i det häftigt stora ballonghöljet.

 

Samma startprocedur för alla ballongerna som snart ...

 

... låg där på rad. Vid Marcus lilla ballong har här ännu inte fläkten startats för att hjälpa till och fylla ballonghöljet med luft.

 

När de liggande ballongerna fått tillräckligt rund form startades brännarna och genom att värma upp luften i höljena så reste ballongerna sig upp.

 

Vår klubballong kom först upp i luften och försvann ...

 

... upp i lufthavet.

 

Snart följde Altran-ballongen från Chalmers efter och ...

 

... de andra ballongerna blev alltmer startklara.

 

Från luften kunde de andras startförberedelser följas.

 

Passagerarballongen kom upp i luften och ...

 

... snart var alla fyra ballongerna luftburna. 

 

Det är alltid extra roligt att vara flera ballonger i luften samtidigt. I kväll gjorde vindarnas variationer att vi kunde cirkla lite extra runt varandra. Ovan under faktarutan kan du hitta länk till gps-tracken och se hur ballongens färd gick.

 

Förutom de andra ballongerna fanns det mycket annat att titta på i vår Dalsländska natur såsom sjöar, skog, ...

 

... böljande åkrar och slingrande Valboå.

 

Isabelle och Isak var mycket tysta men uttryckte båda två att de tyckte det var en väldigt härlig upplevelse att flyga luftballong.

 

Efter en mjuk landning intill väg så ...

 

... blev det dags för ballongen att lägga sig ner och släppa ut all den varma luften. Altran-ballongen landade i närheten men bestämde sig för att flyga vidare en liten stund till.

 

Med gemensamma krafter så var snart ballonghöljet tillbaka i säcken. Lika fascinerande varje gång att det där stora, stora ballonghöljet kan gå att få ner i den lilla säcken igen.

 

Medan himlen visade sig alltmer färgglad landade även de andra ballongerna och ...

 

... packades ihop.

 

Då vi kom tillbaka till återsamling på torget i Högsäter fick våra förstagångsflygare höra historien om hur bröderna Montgolfier var de som startade med larmluftsballonger i Frankrike 1783. Så blev Isabelle döpt till Markgrevinna av Åkesäter som ett minne från första flygningens landningsplats.

 

Isak fick höra Eva säga "härmed döper jag dig till Markgreve av Åkesäter" medan champagnedropparna började kännas på huvudet.

 

För att öva på den nya titeln så gjordes en presentationsrunda före kvällen avslutades med en mycket social fika.