Flygning 2013-02-22

Bilderna är tagna av Eva och Kenneth Olsson.

 

När

2013-02-22
Var Östby - Hede
Pilot Eva Olsson
Crew 6
Flygtid
1 timma 20 minuter

 

 

 

 

 

 

 

 

Du kan se flygning i Google Earth eller i Google Map

 

Vid samlingen på torget i Högsäter var det Ulrik som släppte iväg dagens första väderballong. En heliumfylld ballong som visar vindens riktning och fart på sin väg upp i luften, samma väg som varmluftsballongen sedan kommer att följa.

 

Så blev det dags att ta fram kartan och kolla vilket som verkade bli lämpligt flygområde utifrån den aktuella riktningen och farten på vinden.

 

Förflyttning hem till en av deltagarna i Rännelanda med en förhoppning om att flyga till Färgelanda. Ballongkorgen riggades och allt förbereddes inför flygningen. Lite extra jobb blev det med att byta en o-ring i en av kopplingarna till gasolslangen. Frusna små gummidelajer gör inte alltid som man vill när det är minusgrader!

 

Men snart bar det av upp i luften. Sakta och nästan rakt upp - det blåste inte mer än, som mest, knappt fyra knop.

 

 

Peter med flera som intresserat kommit till oss vid starten och hjälpt till, fick böja ordentligt på nacken för att hålla koll på vart ballongen tog vägen efter start.

 

Ballongen avlägsnade sig söderut och fick sällskap av en regnbåge. Guld och lycka sägs finnas vid regnbågens ände men det upplevdes minst lika mycket lycka i ballongkorgen där uppe i det vackra vintervädret.

 

På marken tog Kenneth och Ulrik hand om följebilen. Och eftersom ballongen flyttade sig sakta så fick de mycket tid över för annat roligt också. De stod länge vid Edstena lanthandel och väntade på att ballongen skulle komma fram till dem och landa.

 

Men ... som syns tydligt på GPS-tracken om du klickar under faktarutan här uppe på sidan kan du se i Google Earth eller i Google Map hur ballongen vände och flög tillbaka en bit då det blev dags att sjunka ner för landning. Så det blev istället slutlandning på gårdsplanen hos Conny på Hede.

 

Jättefint underlag att packa ballongen på! Jämt, tillpackat och fruset. Alla hjälpte till med att få den varma luften att lämna ballonghöljet och snart var allt tillbaka i släpkärran.