Gränna 2012-07-11

Till minne av Sveriges första ballongfarare Salomon August Andrée som startade sin polarexpedition 11 juli 1897 firar Ballongklubben Andrée i Gränna Andrée-dagen 11 juli varje år. I samband med detta datum brukar ballongklubben anordna ett ballongmöte med tävlingsinslag men tyvärr fanns inte tillräckligt många intresserade medlemmar från Dalslands ballongklubb för att få till ett lag i år. Men en dagsutflykt till Gränna den 11 juli blev det för att vara med att fira Andréedagen.

 

På väg till Gränna blev det lagom med ett stopp uppe på Ålleberg som bland annat är ett segelflygcentrum.

 

Flygsports kansli håller också till på Ålleberg och utanför deras lokaler passade vi, Tomas, Kenneth, Barbro och Eva, på att smaka på den medhavda fikan. Tack Barbro för goda hembakade specialbullar!

 

Vi var inte längst upp på Ållebergs 330 meter över havet men vi fick ändå en väldigt fin utsikt över Falbygden.

 

Efter att vi ätit lunch i Gränna begav vi oss till Grenna museum och träffade en hel del andra ballongfarare där.

 

Prick klockan 14.00 blåste Pelle Signal sammankallande i sitt horn.

 

För 15:e gången delade BK Andree ut Andrées Ballongpris och det var Janne Nilsson som skötte klubbens talan.

 

Det är brukligt att den som får priset ska finnas på plats och ta emot priset och i år gjordes en kupp och klubben valde en av sina egna till pristagare.

 

Bengt Gunnarsson blev den glade men totalt överraskade pristagaren. Motiveringen löd: "För utomordentliga insatser inom och till gagn för svensk ballongsport. Med sitt stora kunnande och sin oomtvistade erfarenhet har han varit och är fortfarande till stor hjälp för alla som utövar denna den vackraste av flygsporter.
En stor tävlingsmänniska som gjort sin hobby till sitt liv och som lever helt för sin sport och dess ideal. Men framför allt en ännu större medmänniska som alltid är beredd att hjälpa till och ställa upp, en egenskap som under åren givit honom mängder av goda vänner världen runt. Han är en mycket välförtjänt mottagare av detta pris."

 

Efter en kort tur i sommarstaden Gränna blev det en rundtur på Grenna museum för att få veta mer om Andrées polarexpedition.

 

Bland annat visades ett informativt bildspel. Här visades bland annat vilken väg expeditionen tagit på den planerade resan med ballongen Örnen över Nordpolen (mycket likt dagens GPS-track???).

 

På återvägen till Västsverige lockades vi av en skylt för Vägkyrka och svängde av mot Barkaryd. Herrarna lotsade gentlemannamässigt Barbro under sina paraplyer och vi välkomnades glatt in i hembygdsgården på kaffe.

 

Det blev en mysig kaffestund med mycket information om bygden.

 

Givetvis blev det också ett besök in i Barkaryds vackra kyrka som låg intill hembygdsgården före vi styrde bilen hemåt igen.

 

Foto: Eva Olsson