Aeroseum

 

 Fotografer: Eva och Kenneth Olsson

Vi var 17 medlemmar från Dalsland som denna vackra vårdag - 24 april - åkt till Säve vid Göteborg för att få en guidad visning i Aeroseum av Per Helmerson.

 

Aeroseum var tidigare en topphemlig militär berganläggning men som nu blivit ett världsunikt besöksmål där vi nu tack vare Per skulle få göra en resa genom flygets historia och utveckling.

 

Bildbevis på att kung Gustav VI Adolf var med 1955 och invigde Aeroseum.

 

Per berättade inlevelsefullt om det Kalla krigets historia som åskådliggjordes på olika sätt från 1945 till 1991.

 

Vi fick lära oss att Saab J35J Draken flögs första gången 25 oktober 1955 och med sin dubbla deltavingen var världens första serietillverkade i sitt slag.

 

Saab AJSH Viggen flögs första gången 1967 och utvecklades sedan till attackplan AJ37 som med starkare motor kallades JA37 samt skolplan SK37, fotospaning SF37 och havsövervakning SH37.

 

Susanne var en av de som provade på att bli uppvinschad till en räddningshelikopter.

 

Sedan blev det mera "prova-på-dags" och Bengt satt strax i sittbrunnen och såg ut att fundera på att byta ballongkepsen mot en tåligare huvudprydnad.

 

Väldigt glada miner var det också hos Gunlis och Iris när de provade en helikopter. Var det för att där tidigare suttit sådana höjdare som boxaren Ingemar Johansson, när han som nybliven boxningsvärldsmästare 1959 blev avsläppt på Nya Ullevi?

 

Något tuffare verkade dock Shlungo uppfatta Ultralätt Qvicksilver MX.

 

Beundrades gjorde även detta helt svensktillverkade flygplan från 30-talet som byggts på Götaverkens skeppsvarv i Göteborg.

 

Mitt i visningen dök helt plötsligt upp ett uppskattat café.

 

Även det gamla stridsledningstornet fanns bevarat.

 

Iris förfasade sig över att hon stoppat i sig så mycket gott på fiket när hon konstaterade att vågen visade flera kilo mera nu än det brukar vara hemma. Att det var Gunlis fot som också "råkat" hamna på vågen uppmärksammades dock - till Iris lättnad.

 

Oavsett ålder eller kön var det populärt att prova på de olika aktiviteterna på Aeroseum.

 

När vi kommit ovan jord igen kontaktade Per det intilliggande Sävetornet men de var för upptagna just då för att ta emot oss på studiebesök.

 

Några stannade istället till på hemresan till Dalsland igen och provade god thaimat i Uddevalla.

 

ETT STORT TACK TILL PER SOM ORDNADE SÅ VÄL FÖR OSS PÅ AEROSEUM

OCH ÄVEN TACK TILL KENNETH SOM INITIERAT DENNA UPPSKATTADE UTFLYKT.